Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANA] Brak podwyższonych obrotów po odpaleniu zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Mam pytanie: Czy za podwyższone obroty (tzw."elektroniczne ssanie") po odpaleniu silnika odpowiada tylko czujnik G62, czy jeszcze coś innego? Wiem, że G62 daje sygnał do ECU o temp. i ten ustala dawkę paliwa/obroty.

Sprawdziłem dziś rano Vagiem co pokaże "G62" , wskazywał +1.5oC ,a obroty zaraz po odpaleniu wynosiły tylko ~900RPM.

Sprawnie działające "ssanie" czyli obr. ok 1200RPM włącza się powiedzmy raz w tygodniu, a może i rzadziej.Silnik odpala bez problemu tylko słychać, że "męczy się" przez tak niskie obroty. Może mieć z tym coś wspólnego przepustnica, a może ten typ tak ma? Dodam, że to przepustnica DBW-całkowicie elektroniczna.

Jeszcze dla przykładu: Teść ma A3 z silnikiem 1.8, stoi w ogrzewanym garażu i za każdym odpaleniem obroty wynoszą ~1200RPM

Opublikowano

Witam

Jest to temperatura cieczy G62 ,temperatura powietrza w dolocie (w AEB czujnik przy przepływce i w kolektorze ssącym), oraz dane z sondy.U mnie silnik po odpaleniu łapie 1400 obrotów po chwili schodzi na 1000 i sukcesywnie schodzi po wzroście temperatury.Przepustnica jest elementem wykonawczym i jest całkowicie podporządkowana.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam

Jest to temperatura cieczy G62 ,temperatura powietrza w dolocie (w AEB czujnik przy przepływce i w kolektorze ssącym), oraz dane z sondy.U mnie silnik po odpaleniu łapie 1400 obrotów po chwili schodzi na 1000 i sukcesywnie schodzi po wzroście temperatury.Przepustnica jest elementem wykonawczym i jest całkowicie podporządkowana.

Pozdrawiam

To tak : Temp. G62 wskazuje +1.5oC (G2 wtedy wskazuje +30oC,ale on chyba nie ma nic wspólnego), czujnik temp. zasysanego powietrza który u mnie jest w przepływce wskazuje +1.5oC, sonda według mnie nie ma nic do odpalania zimnego silnika bo wtedy jest jeszcze ignorowana, a tak oscyluje po rozgrzaniu silnika

e99f225607ff0e92m.jpgsonda przed katem sonda za katem

[br]Dopisany: 19 Styczeń 2010, 00:16_________________________________________________Dodam jeszcze że po odpaleniu jest większy czas wtrysku nie pamiętam teraz ale chyba 3.09ms, a jak się zagrzeje 2.06ms. Przepływka też na zimnym silniku (ok. 4g/s) wskazuje ok. 1 g/s więcej niż na rozgrzanym (ok.3 g/s). Czyli obroty powinny być podwyższone, a nie są :mysli:

Opublikowano

Mam to samo w ANB.....

Jakis mechanik mi powiedzial ze moze trzeba wyczyscic przeplywke ale z tego co tu widze to nie oto chodzi :(:(

Opublikowano
  • Autor

Dziś rano sprawdziłem dokładnie (temp. zew. -18oC) :

G62 wskazywał -4.5oC. Po odpaleniu silnika czas wtrysku 4.12ms, MAF ~ 4g/s, obroty 890-930-rpm.

Po rozgrzaniu silnika (G62 90oC) czas wtrysku 2.06ms, MAF ~3g/s, obroty 830-860rpm

Na zimnym silniku czas wtrysku i MAF są wyższe niż na ciepłym, a obroty tylko minimalnie wyższe :mysli:

Teraz pytanie czy w "wolnossącej" benzynie jest możliwość zwiększenia dawki rozruchowej tak jak w Dieslu ?

Czy tak niskie obroty szkodzą silnikowi ?

Opublikowano

Witam

W przypadku zimnego silnika opory wewnętrzne silnika są większe(gęsty olej,płyn inne spalanie mieszanki itd.) i dlatego silnik potrzebuje więcej energii.Prawdopodobnie jest możliwość tylko jaki to by miało sens. Jak widzisz w miarę potrzeby ECU zwiększa Ci sam dawkę paliwa do 4,2ms. I to właśnie ECU jest odpowiedzialne za utrzymanie właściwych obrotów. Dla przykładu sprobuj na drugim biegu podjechać pod wzniesienie bez użycia gazu-nie powinno to stanowić problemu nawet pod "spore wzniesienie".

I ostatnie pytanie.W jakimś tam minimalnym stopniu brak płynności ruchu ma negatywny wpływ na trwałość silnika, ale musiały by to być obroty poniżej 800-600.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No tak tylko jak mamy przykładowo temp. zew. +15oC to obroty mam po odpaleniu ok. 1100rpm, a teraz w takie mrozy ok.900rpm. Większość po odpaleniu ma ok. 1200rpm.

Opublikowano

Witam , mam ten sam problem co Ty! Jak rano odpalam to obroty mam 1000-950 i po nagrzaniu schodza na 820-860, czasami mam 1200 tak jak mówisz raz w tygodniu! i jest to dziwne bo jak kupiłem moja Adele w Listopadzie to rano po odpaleniu trzymała 1200 równiutko i stopniowo spadały te obroty, no a temperatura była powyzej zera, wiec niewiem co jest grane!Wydaje mi się ze powinno byc odwrotnie?

Opublikowano
  • Autor

A wywala Ci jakiś błąd ?

Opublikowano

Własnie ze nie wywala!Czasami bład sondy ale to z innej przyczyny :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Może tak ma być, ja to już pie$%^le. Posprawdzałem chyba już wszystko i dalej kupa.

Opublikowano

jestem ciekawy czy jak sie zrobi ciepło czy bedzie to "ssanie" sie właczało?Zrobi sie troche cieplej to podjade do Ciebie i cos pokombinujemy,bo sam jestem ciekaw co to moze byc??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem to niedawno, ale dziś się upewniłem na 100%. Jeżeli zgaszę silnik i odpalę go po 2-3 godzinach "ssanie" jest obroty wynoszą 1200RPM, natomiast jak auto postoi już 8-10 godzin nie ma "ssania" obroty wynoszą ~900RPM (Wiem, że nie mam ssania tylko sterownik określa dawkę paliwa ale piszę tak żeby było wiadomo o co chodzi) Co polecacie jeszcze sprawdzić ?

Opublikowano

Witam

Nie wiem dokładnie czy u Was jest taki sam czujnik temperatury cieczy. Ten czteropinowy, on ma dwa rezystory do pomiaru

:do 50*C i od 50*C może jemu by trzeba się przyjrzeć. Jeżeli trzeba to podam zakresy rezystencji w określonych temperaturach.

Pozdrawiam

Ps.wskazania mogą być błędne,ale czujnik przez ECU będzie uznawany jako sprawny.

Opublikowano
  • Autor

Witam

Nie wiem dokładnie czy u Was jest taki sam czujnik temperatury cieczy. Ten czteropinowy, on ma dwa rezystory do pomiaru

:do 50*C i od 50*C może jemu by trzeba się przyjrzeć. Jeżeli trzeba to podam zakresy rezystencji w określonych temperaturach.

Pozdrawiam

Ps.wskazania mogą być błędne,ale czujnik przez ECU będzie uznawany jako sprawny.

Czujnik (059 919 501A) nówka z ASO, sprawdzony VAGiem na 100% sprawny

Podmieniłem cewkę zobaczymy co się będzie robić. Stara miała popękaną obudowę [br]Dopisany: 12 Luty 2010, 15:51_________________________________________________Witam :hi:

Dziś zrobiłem RESET w kanale 00, zaadoptowałem przepustnicę odpaliłem silnik i po chwili zaczęły pojawiać się (wreszcie)błędy. Po lekkim wciśnięciu gazu słychać jakby wężem powrotnym do baku szło powietrze.

16555 - Fuel Trim: System Too Lean: Bank 1

P0171 - 35-00 - -

16825 - EVAP Emission Control Sys: Incorrect Flow

P0441 - 35-00 - -

Mam pytanie dotyczące błędu 16555 Chodzi mi o sondę lambda która wskazuje 0.0-0.1V na wolnych obrotach. Czy jeżeli mieszanka jest uboga to wtedy sonda i tak ma oscylować między 0.1-0.9V czy może właśnie być "zawieszona" w 0.0-0.1V

Chodzi mi o to że jeżeli mieszanka jest uboga i powoduje to. np. powietrze w paliwie to czy sonda ma oscylować czy pokazywać właśnie cały czas takie niskie napięcie

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Czy udało się rozwiązać problem braku "ssania" przy niskich temperaturach? W mojej 1.8t ANB, jest podobny problem, załącza sie tylko przy temperaturze powyżej ok. +3stopnie, obroty wtedy wynoszą 1200 i po chwili spadają do 800. Przy temp. poniżej zera wynoszą ok. 900. Dodam że nie mam żadnych błędów i wymieniłem sondę lambda, przepływomierz, termostat a przepustnica była czyszczona. Będę wdzięczny za odpowiedz.

Opublikowano
  • Autor

Witam!

Czy udało się rozwiązać problem braku "ssania" przy niskich temperaturach? W mojej 1.8t ANB, jest podobny problem, załącza sie tylko przy temperaturze powyżej ok. +3stopnie, obroty wtedy wynoszą 1200 i po chwili spadają do 800. Przy temp. poniżej zera wynoszą ok. 900. Dodam że nie mam żadnych błędów i wymieniłem sondę lambda, przepływomierz, termostat a przepustnica była czyszczona. Będę wdzięczny za odpowiedz.

Daj sobie spokój , nic nie wykombinujesz , zresztą jak "pali na dotyk" to widocznie takie obroty mu wystarczą , ja też wymieniałem po kolei różne części i nic się nie zmieniło , samochód sprzedałem ( oczywiście nie z tego powodu )