Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Czarna Perła 2,6 V6 by Arturo86r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

ok rozumiem jestem Ci bardzo wdzieczny za wszystkie uwagi :good: narazzie ciagle jestem na etapie poszukiwan wiec jest jeszcze troche czasu, mechanicy za wymiane samych sprezyn zycza sobie 200-300zl ciekawe ile wiecej beda krzyczec za wymianie z amorkami :mysli:

Opublikowano

Podejrzewam, że tyle samo. Ja płaciłem 200zł za wymianę sprężyn i amorków.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyrezałem sobie te czarna obwodke grilla :tongue4: autko nabrało charakteru :evil:

Panowie co myslicie o tej zawieszce:

http://www.allegro.pl/item1026323021_zawieszenie_sportowe_audi_a4_b5_bilstein.html

Cena dobra tylko pytanie ile obniża ten zawias :mysli:

Też o takim czymś myślę.

Opublikowano

Wyrezałem sobie te czarna obwodke grilla :tongue4: autko nabrało charakteru :evil:

Panowie co myslicie o tej zawieszce:

http://www.allegro.pl/item1026323021_zawieszenie_sportowe_audi_a4_b5_bilstein.html

a to nie jest do Quattro? :mysli:

Po czym to wnioskujesz :mysli:

Opublikowano

Po czym to wnioskujesz :mysli:

Froger ostatnio zapodał fotki gwintu do siebie:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_aeb_audi_a4_b5_18t_quattro_od_krystyny-t125552.0.html;msg1596112#msg1596112

w Q tylne amortyzatory i springi są inne niż w ośce i te w aukcji wyglądają mi na Q :wink4:

tutaj przykładowa aukcja do FWD:

http://moto.allegro.pl/item1028108897_zawieszenie_gwintowane_kw_inox_audi_a4_b5_95_01.html

Opublikowano
  • Autor

O kur.... poraz kolejny widac jak to forum jest przydatne. Zadzwonie dzis do goscia i spytam czy aby to nie jest przypadkiem do Q

Opublikowano
  • Autor

A po czym to konkretnie poznac tak na przyszlosc??

Opublikowano

tylna spręzyna jest inna. zauważ że ma "stały" splot Poza tym dolne mocowanie w ośce jest inne. do Oski trzpień wystaje z jednej strony, a do quattro z obu symetrycznie.

Opublikowano
  • Autor

Mam ciagly dylemat czy uglebiac auto. Moja miejscowosc jest tak rozkopana ze na seryjnym zawiasie ciezko jest o normalna jazde, a konca robót drogowych niestety jeszcze dlugo nie bedzie widac.

Opublikowano

Dawaj na glebę :decayed:

Wczoraj wracałem do domu volvo s60 - jechałem dziurawą nadwiślanką... Jak wysiadłem to pomyślałem sobie, jak dobrze że w audi mam glebę i twarde amortyzatory :gwizdanie:

Na seryjnym zawiasie buja, rzuca a u mnie jest twardo ale za to pewnie.

Opublikowano
  • Autor

tak rozumiem ze na twardszym zawiasie auto zyskuje na wlasciwosciach jezdnych, a co za tym idzie jest posadzone nizej, i tutaj pojawia sie problem nie chcialbym caly czas gubic zderzaka a na takiej drodze jak jest teraz raczej nie ma innej mozliwosci, no chyba ze jechalbym 3km/h

Opublikowano

I to jest właśnie mylne pojęcie o glebie :gwizdanie:

Jak ktoś ma obniżone auto samymi sprężynami to wszędzie zaczepia. Jak się ma amortyzatory o utwardzonym skoku to nie ma problemów z zaczepianiem.

Przykładowo, jak miałem moje obecne sprężyny i seryjne amorki to nie mogłem z garażu wyjechać bez podłożenia desek. A jak są amortyzatory o skróconym skoku to nie potrzebuje żadnych desek. Śpiących policjantów przejeżdza się lepiej niż na seryjnym zawiasie.

Jak są sportowe amortyzatory to czy to jest -20 czy -60 (tył) nie ma żadnego znaczenia bo i tak się nie zaczepi.

Opublikowano
  • Autor

Czegos chyba nie rozumiem skoro ma sie glebe -60 mm to oczywiste jest ze auto stoi blizej podłoza o 6cm. I nie zgodze sie z toba, na wybojach kolo bloku ja moja Audi przejzdzam normalnie a kolega ma Honde z obnizona zawiecha i juz tamtedy nie przejedzie bo obiera podwoziem o grunt

Opublikowano

Honda jest z założenia bliżej ziemi :gwizdanie:

Tu jest -35mm

HhFSA.jpg

A tak jest -40mm

58zBA.jpg

Zobacz ile jeszcze jest miejsca między nadkolem a oponą :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Tak miejsca jest sporo z tym ze auto jest blizej podloza tak czy siak.

Opublikowano

Ale twardy amortyzator powoduje, że odległość od ziemi jest praktycznie nie zmieniona. A na seryjnych amortkach przód lata góra dół i dlatego się zaczepia.

Zrób taki test: Najeżdżasz przednimi kołami na śpiącego policjanta. Co się dzieje z przodem?

Na seryjnych sprężynach i amortyzatorach przejedziesz bez zaczepienia ale przód zbliży się do ziemi. Autem obniżonym tylko na sprężynach zaczepisz (zaryjesz) bo tak jak mówiłeś odległość od ziemi jest mniejsza i dodatkowo seryjny amortyzator pozwoli na to żeby tym przodem bujnęło. A jak jest auto obniżone i ma amortyzatory o skróconym skoku to amortyzator nie pozwoli na to żeby przód zaczepił o ten garb. Dlatego przez garby przejeżdża się lepiej niż na całkowicie seryjnym amortyzatorze.

Wiadomo jak ma się auto centymetr nad ziemią to pod garb nie podjedziesz tylko się z nim zderzysz. Ale żeby tak było to musiałbyś mieć gwint i to chyba maksymalnie opuszczony.

Zresztą będziesz miał glebę to zobaczysz :gwizdanie: