Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVK] Problem z multitronikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witak :hi: koledzy mam wazna sprawe,mianowicie dzieje mi sie cos nie dobrego ze skrzynia obiawy sa nastepujace przy zimnym samochodzie jest wyszstko ok a po rozgrzaniu obiawy sa takie ze trochce szarpie skrzynia,sporadycznie chrobotanie i widac na prendkosciomierzu skakanie obrotow pomiedzy 1 a 2 to sa skoki nie wielkie i tak sie dzieje jak jade spokojnie bo gdy dynamicznie badz recznie zmieniam biegi jest ok.Nadmieniam ze po podpieciu pod VAGa nic nie wykazalo.PROSZE O POMOC jeste to A4 r 2001 model 2002 silnik 3.0l

Opublikowano

Współczuje, Multitronic ma bardzo złą opinię jeśli chodzi o wadliwość, to skrzynia wysokiego ryzyka.

Chociaż sie na tym nie znam za bardzo to podejrzewam sprzęgło :mysli:. Raczej nie łańcuch choć tylko zgaduje, chyba szykuje się niestetypoważny wydatek. Zacznij zawczasu szukać dobrego mechanika od automatów.

A olej i filtr wymieniałeś? Spróbuj jeszcze wymienić ale raczej to nie pomoże. Ktoś pisał na forum w temacie o Multi, że sprzęgła były oryginalnie z 6 lamelami, i można je było zamieniać na sprzęgła z 7 lamelami (były żywotniejsze). W razie naprawy popytaj czy jest możliwość montażu sprzęgła z 7 lamelami. Może inni coś jeszcze doradzą

Opublikowano
  • Autor

no powiem tak ze tez mi sie wydawalo ze to moze byc to.Bylem w jednym warsztacie to nic nie sprawdzil i powiedzial remonty od 4 do 8 tys to co to za podejscie.Czy ktos ma jakis dobry warsztat co to mogl by ogarnac albo powiedziec co to moze byc i jakie to moga myc koszyt. Prosze o pomoc

Opublikowano

Co do kosztów to sobie sam odpowiedziałeś. Poszukaj, gdzieś widziałem temat z dobrymi mechaniorami od automatów. Ja ci nic nie poradze, chyba że pozostali koledzy coś pomogą.

Opublikowano

Jeśli chodzi o warsztat to: www.sserwis.pl...

Kolego masz jedyną benzynę w której w multitroniku wykonywało się modyfikację sprzęgła na 7 lamel (z uwagi na wysoki moment oborotwy = 300Nm).

Póki co trudno określić co tak naprawdę jest powodem - zacznijmy od sprawdzenia co dokładnie siedziw Twoim aucie. Podaj dokładną datę produkcji, przebieg oraz model skrzyni biegów (naklejka serwisowa, 5-ty wiersz, ostatnia kolumna). Jeśli dysponujesz dostępem do VAG-a sprawdź wersję sterownika oraz oprogramowania skrzyni.

vagmultib.jpg

Trzeba też sprawdzić hitorię serwisową (do załatwienia w ASO) - bardzo ważne jest aby olej ATF w skrzyni był wymieniany regularnie (co 60tyś km).

Nie chcę Cię straszyć ale najprawdopodobniej czeka Cię modyfikacja sprzęgła na 7 lamel - razem z pełną wymianą oleju, filtra magnetycznego oraz wgraniem najnowszego oprogramowania cały koszt wyniesie 3 000zł.

Jest jeszcze szansa (ale bardzo mała) że wyskoczyła adpatacja - niestety przeciwko tej teori są hałasy wydobywające się ze skrzyni które wcześniej opisałeś...

Więcej o przekładni Multitronic dowiesz się tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_b7_multitronic_encyklopedia-t94996.0.html

Opublikowano
  • Autor

powiem ci tak kolego dowiem sie tych rzeczy i ci napisze a jesli to jak mowisz ze kolo 3 tys to jeszcze nie ma tragedi jak wiecej to juz troche gorzej bedzie.A jakies dobry warsztat Warszawa i okolice ktos zna do mojej sprawy