Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kopcenie na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie niedawno moja audi zaczęła brać olej i kopcić na niebiesko na wysokich obrotach .Dzisiaj odkręciłem przewód odprowadzający powietrze od turbosprężarki do intecolera i i zauważyłem że w przewodzie jest olej .Czy to oznacza że padło mi turbo czy jakaś inna usterka?

Pozdrawiam .

Opublikowano

tam zawsze jest troche oleju :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Tak ale zaczął brać mi olej .

Opublikowano

jest prawdopodobne,że turbo juz olej spala.Sprawdz luzy na wirniku :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rade sprawdzę jutro i dam wam znać .

[br]Dopisany: 13 Luty 2010, 19:54_________________________________________________Dzięki za rade sprawdze jutro i dam znać .A w razie czego to ile może kosztować wymiana uszczelniaczy na zaworach może ktoś wie?

[br]Dopisany: 13 Luty 2010, 19:57_________________________________________________Dzisiaj sprawdziłem luz na turbinie góra dół luzu niema jest za to luz przód tył .Czy to oznacza że turbina do wymiany na 100%?

Pozdrawiam :thumbdown:

Opublikowano

Tzn.masz luz osiowy na wirniku i tak jak wyczytales to ZLE !!!![br]Dopisany: 14 Luty 2010, 11:43_________________________________________________Najlepsze rozwiazanie to regeneracja :good:

Opublikowano
  • Autor

Polecasz jakąś zaufaną firmę która zrobi to dobrze?

:hi:

Opublikowano

Nie możliwe, że nie masz luzu poprzecznego. Nawet w nowej turbinie jest minimalny luz poprzeczny w innym wypadku turbo uległo by zatarciu.

Opublikowano

Szczerze to niewiem ,moje turbo jak narazie hula a i nawet nie slyszalem.

Umnie w miescie w service FIAT-aregeneruja turba z tego co wiem za ok.550zl.

Opublikowano
  • Autor

Może i jest ale nie wyczuwalny. Na pewno mam luz wzdłuż sprężarki jak już pisałem wcześniej.Ale najbardziej martwi mnie to że zaczął kopcić na niebiesko i brać olej .Wcześniej też brakowało mocy ale rozruszałem sztangę kierownicy i moc wróciła.I chcę być pewny czy to turbo czy uszczelniacze zaworów,abym nie wywalił kasy na próżno .

[br]Dopisany: 14 Luty 2010, 13:59_________________________________________________Dzięki za radę :hi:

Opublikowano

A ile było tego oleju w dolocie? Jak ściągnąłeś ten przewód to wyleciała kropla, kilka kropel oleju czy się polało? Jak było dużo oleju to musisz się dowiedzieć, czy to z turbo czy może z odmy olej się leje do dolotu. Możesz to sprawdzić w ten sposób, że wyciągasz przewód który idzie z odmy do przewodu filtr-turbo, miejsce po przewodzie z odmy zaślepiasz (tak żeby Ci zaślepki nie wessało), a koniec przewodu z odmy włóż do jakieś plastikowej butelki z dala od kolektora wydechowego i przymocuj to starannie ale tak, żeby wąż z odmy miał trochę luzu w szyjce butelki. Wyczyść cały dolot z oleju i pojeździj trochę. Jak znowu będzie dużo oleju w dolocie to znaczy że turbo puszcza, a jak będzie w butelce to z odmy Ci cieknie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za radę jutro to sprawdzę :hi:

Opublikowano

Polecasz jakąś zaufaną firmę która zrobi to dobrze?

http://www.reampoland.pl/

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za link

[br]Dopisany: 16 Luty 2010, 12:00_________________________________________________Sprawdziłem dzisiaj i bardzo prawdopodobne że puszcza odma olej do dolotu turbiny.Ponieważ też czuć przepalający się olej .Czy jest jakiś sposób aby olej się tam nie dostawał?

Znalazłem w etce że te silniki mogą mięć tzw oddzielacz oleju zamontowany na przewodzie odmy .Czy to coś da czy jest inny sposób na usunięcie tej usterki .

Pozdrawiam .

:mysli:

Opublikowano

masz wywalony katalizator??

Opublikowano

Miałem dokładnie tak jak piszesz, na wyższych biegach / wysokich obrotach waliło niebieskim dymkiem. Olej może być w dolocie z odmy. Po pierwsze sprawdź filtr powietrza bo jak jest zapchany turbo pociągnie z odmy. Jak masz luzy wzdłużne to turbo i tak nadaje się w najlepszym razie do regeneracji. Ja nie miałem luzów wzdłużnych i nie było mnóstwa oleju w dolocie/wydechu ale pod dużym obciążeniem puszczała olej :kwasny:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Taki luz właśnie mam .Ale prawdopodobnie najpierw wymienię pokrywę zaworów bo tam też puszcza olej napewno.[br]Dopisany: 17 Luty 2010, 18:55_________________________________________________wyczyściłem turbo ,wymieniłem pokrywę i co się okazało gdy silnik jest zimny to kopci az zostawia zasłone za sobą a gdy już się rozgrzeje to nic nie kopci .Ręce już mi opadają .I nie mam pojęcia co to może być. :wallbash: [br]Dopisany: 20 Marzec 2010, 20:53_________________________________________________Jednak okazało się że padła turbina .Miła taki luz że puszczała olej . Pozdrawiam