Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Tiptronic czy to ślizganie sprzęgła?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chodzi o to że jadąc spokojnie na dwójce czy to w trybie D czy +/- lekko przyspieszając po dojściu do ok 2 tyś obrotów występuje

jakby zmiana na trzeci bieg, ale auto nadal jest na biegu drugim. Wskazówka obrotomierza na chwilkę staje w miejscu lub bardzo delikatnie

się cofa i auto jakby przygotowywało się do zmiany na trójkę po czym moment ten mija i auto nadal przyspiesza na dwójce i dopiero później wchodzi na trójkę. Czy tak ma być to jest jakiś nadbieg, czy objaw ślizgania sprzęgła?

Jest to mniej odczuwalne lub nie czuć w ogóle przy bardziej dynamicznej jeździe.

Opublikowano

Witam. Sam miałem AJM-a w tiptronicu i muszę ci powiedzieć że biegi zmienial idealnie nie było żadnego ,,zawachania czy wydłużenia czasu zmiany biegu". Jednym słowem mówiąc podejrzany coś jest ten objaw u Ciebie. Pozdro

Opublikowano

Nie powinno być czegoś takiego. Olej był wymieniany?

Opublikowano

ja mam to samo, to jest tzw. Lock up - całkowite zasprzęglenie

niezbyt łatwo to wyczuć, sam to wyczaiłem dopiero po jakimś czasie, podczas dynamicznej jazdy - nieodczuwalne

niedawno robiłem kompleksową podwójną wymiane oleju i fachowiec od skrzynek mi to właśnie tak tłumaczył(zaniepokojony właśnie tym zjawiskiem wiąłem go na przejażdżke)

Opublikowano
  • Autor

Uff. To mnie trochę uspokoiłeś. Mam automat od niedawna i właściwie dopiero go poznaję. Faktycznie jest to mało wyczuwalne czasem praktycznie w ogóle. Właściwie to jakby sprzęgło ślizgało to wydaje mi się że obroty nie powinny spadać. A tutaj to ciutkę w dół wskazówka dygnie.

Co do oleju to onie wiem czy był wymieniany.

Opublikowano

Jeżeli ten spadek obrotów widać na biegu na przejściu pomiędzy nimi to będzie lock- up. Mój błąd, zrozumiałem że to pomiędzy 2, a 3 takie stopniowane przejście, ja tak miałem i okazało się, że tarczki kosza tych biegów są przypalone. Także nie musisz się przejmować, jak jest tak ma być :wink4:

Jeżeli nie wiesz co z olejem to najlepiej wymień go razem z filtrem jak najszybciej i dowiedz się jak wyglądał stary, jeżeli nie będzie w nim opiłków aluminium, szlamu i nie będzie przypalony to w skrzyni nie dzieje się nic niepokojącego.