Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Spadek mocy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś miesiąca mam wrażenie, że samochód stracił na mocy, na biegu 4 i 5 praktycznie nie przyspiesza. Dzieje się tak zarówno na gazie jak i na benzynie. Czym to może być spowodowane? W lecie padł przepływomierz, ale po wymianie samochód jeździł sprawnie i nie było z nim problemów(przepływka jest oryginalna). Przebieg samochodu to około 200000km, rozrząd był robiony w tamtym roku, olej, filtry i wszystko inne było wymieniane regularnie. Posiadam vaga więc mogę zrobić logi tylko podajcie które bloki mam mierzyć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Zrób logi na początek statyczne na rozgrzanym silniku: 002,008,009

Pozdrawiam

Opublikowano

A jakies bledy sie pokazaly??

Opublikowano
  • Autor

Poza nękającą mnie regularnie poduszką w fotelu kierowcy pojawiły się następujące błędy:

00561 - Mixture Adaptation

12-00 - Adaptation Limit (Mul) Exceeded - tego pana pierwszy raz widzę

16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit

P0130 - 35-10 - - - Intermittent - od problemów z przepływką błąd się powtarza co jakiś czas

01120 - Camshaft Adjustment 1

04-10 - Mechanical Malfunction - Intermittent - występował w różnych odstępach czasu, czasami przez kilka miesięcy nic czasami kilka razy za koleją.

A oto logi:

3Kqv0.jpg

wU88r.jpg

wUd7J.jpg

Ogólnie mniej więcej od czasu tego spadku mocy mam też spalanie większe o 1-2 litry.

Opublikowano

Witam

1120 Przestawianie wałka rozrządu 1, Dostosowanie wału rozrządczego 1

16514 P0130 4082 Sonda Lambda podgrzewana 1 bank 1- obwód uszkodzony

561 Regulacja składu mieszanki, Kontrola dodawania mieszanki

Cóż, dawkę paliwa masz z górnej granicy(max) , natomiast wskazania przepływki dolna granica(minimum).

Myślę jednak że musiałbyś zacząć od rozrządu.

A co z tą przepływką miałeś?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Po skasowaniu błędów i przejechaniu 80 km nie wyskoczyły ponownie.

Tak jak już pisałem wcześniej rozrząd był zrobiony w tamtym roku, wymienione było wszystko bez oszczędzania na częściach. Czy coś może być z nim nie tak?

Przepływka padła chyba ze starości, powodowała szarpanie przy przyspieszaniu, kilka razy zdarzyło mi się tak, że po naciśnięciu gazu samochód dosłownie skakał do przodu i kończyło się to ostrym wyhamowaniem silnikiem, czasami gasł sam z siebie. VAG żadnych błędów nie wykazywał ale objawy ustawały po odpięciu przepływki. Przełożyłem przepływomierz od znajomego z a3 i osiągi wróciły do normy co potwierdziło moją diagnozę, po tym kupiłem w ASO przepływkę boscha i od tamtej pory problemów z nią nie miałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Sądzę że nie chodzi tu o pasek ,napinacz itd ,ale o łańcuszek i napinacz który powoduje zmianę faz rozrządu.

Przepływka pokazuje Ci bardzo niski przepływ powietrza (może jest brudna)

Pozdrawiam

Ps. log.z 002 robiłeś na BP i rozgrzanym silniku? Jeśli tak to zrób to samo na LPG.

Opublikowano
  • Autor

Jutro wybieram się na kolejne 100 km i po powrocie sprawdzę czy zmieniło się coś w kwestii błędów.

Logi robiłem jak silnik miał 90 stopni, na 99% to były logi z benzyny (wydaje mi się, że gaz wyłączyłem ale głowy uciąć nie dam :/). Zrobię jeszcze raz jutro wszystkie logi na gazie i na benzynie.

Mówisz, że z przepływką jest coś nie tak? cholera kupiłem nówkę boscha w aso i po trochę ponad pół roku byłyby z nią problemy? :/ Spróbuję na weekend ją wyczyścić benzyną ekstrakcyjną.

Jezeli chodzi o rozrząd to umówię sie z mechanikiem to może coś więcej powie.

Logi dodam jutro po południu albo wieczorem.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam

Są dwa rodzaje napinaczy : elektryczny i hydrauliczny. Jak byś miał ten pierwszy to można go odłączyć i wtedy silnik inaczej pracuje i jest podobno odczuwalny spadek mocy(tylko o tym czytałem nie wiem jak jest naprawdę ).

Przepływka ma niskie wskazania i nie koniecznie jest coś z nią nie tak (może to jest tylko efekt jakiejś usterki).

Pozdrawiam