Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Blokuje kierownicę przy skręcie w prawo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Istnieje spora szansa że to pompa ja po przekładce zalałem zwykłym olejem układ żeby go szlak nie trafił przy odpaleniu . I podobnie się wspomaganie zachowuje

Opublikowano

U mnie objawy takie: blokuje tylko w jedną stronę ( w lewo ), w drugą stronę działa normalnie. Blokuje tylko gdy zimno oraz po dłuższym postoju ( kilkugodzinnym oraz oczywiście rano po pierwszym odpaleniu ). Przy pierwszej próbie skrętu w lewo ( i tylko w lewo ) odczuwam wyraźny opór, w pewnej chwili coś odpuszcza ( puknięcie jakby się odkleiło / puściło ), jeszcze przy dwóch kolejnych próbach skrętu w lewo jest odczuwalny opór, coraz lżejszy i nagle wszystko działa normalnie. Przy jeździe wspomaganie działa normalnie. Jak jest ciepło - wszystko działa normalnie... wariactwo jakieś - na zimnym i jak jest zimno / dopiero odpalonym motorku coś blokuje w jedną stronę, po czym po kilkunastu sekundach i kilku ruchach kierownicą wszystko znów wraca do normy...

Reasumując - jeśli to pompa to czy nie powinno wariować na ciepłym/rozgrzanym silniku?, czy nie blokowało by wtedy cały czas bez reguły i w obie strony? czy pompa nie wydawała by jakiś podejrzanych dźwięków?

A tu tylko gdy zimno, tylko w jedną stronę, trwa to tylko przy kilku ( dwa do czterech ) ruchów kierownicą, towarzyszy temu tylko jeden dźwięk przypominający puknięcie jakby się coś odkleiło/puściło i już, żadnych innych odgłosów...

Naprawdę skłaniam się w kierunku tego rozdzielacza.

Ale jeśli ktoś jednak ma logiczne argumenty że to coś jeszcze innego, to proszę o informacje.

Jak narazie bardzo mnie to irytuje co rano, ale nie mam zamiaru pochopnie działać. Już kiedyś za namową "dobrego mechanika" zregenerowałem magla bo coś stukałon przy skręcie... a okazało się że to jeden z wachaczy! kilka setek w błoto.

Opublikowano

Max_01 mnie też to bardzo dziwi, że takie objawy pojawiają się tylko gdy samochód stoi kilka godz w temp poniżej 7 stopni celcjusza :mysli: gdy stoi w temp 10 stopni nie blokuje sie :blink:

Opublikowano

Miałem- mam podobnie tzn przy skręcie w lewo zwłaszcza jak jest zimny i przy postoju po nocy opór w skręceniu kół w lewo ale tylko raz.. po przełamaniu oporu wszystko jest ok choć podczas jazdy czuć coś na kierownicy przy skręcie w lewo....w prawo nie było żadnych objawów negatywnych.... diagnoza... wybity wahacz górny z lewej strony i po prostu przeskakuje i blokuje na luzach.. wahacz przyjechał dziś do TOM77 i w sobotę wymiana.. na 99% wyeliminuje to problem. Także sprawdź sobie stan górnych wahaczy... może tam też tkwi problem.

Opublikowano

jeśli winny byłby wachacz to działo by się to cały czas i temperatura powietrza nic by do tego nie miała

Opublikowano

A ja obstawiam magiel , tak to już chyba jest z tymi regenerowanymi :confused4:

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do "Dynamica Łódź", i człowiek z którym rozmawiałem spytał mnie czy po wymianie płynu jest on czysty czy szybko zrobił się nie klarowny i brudny... no u mnie po wymianie w zasadzie odrazu zrobił się brunatny/brudny, więc gość stwierdził że oprócz regeneracji maglownicy (wspomniał o teflonie na rozdzielaczu, uszczelkach na tłoku i czyszczeniu wszystkiego) to jeszcze pompa do wymiany bo to z niej ten syf w płynie, niby się wyrobiła i puściła opiłki w obieg i to one zrobiły robotę ! cholera, przed momentem wymieniłem pompę oleju i znów zonk! Chyba żywotność części zaczyna się odzywać. Mam audi z 98. No ale za pasje trzeba płacić.

Reasunując: regeneracja 830zeta, pompa używka u nich 400zeta. I co tu robić? Nawet mają wolny termnin w ten piątek. Nie wiem czy jechać czy się jeszcze pobujać z tym irytującym problemem...

Ale nadal nie wiem czemu układ nie domaga tylko gdy jest zimno i w jedną stronę, gość coś mówił o przeciekaniu teflonu na rozdzielaczu... i dobił mnie tym że sama regeneracja bez wymiany pompy na niewiele się zda! I jestem w punkcie wyjścia. Albo wymiana całości albo nic nie robię i czekam co będzie dalej się działo.

Dopiszę coś jak już sprawę załatwie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No to obaj mieliśmy racje radze poszukać używanwj pompy z jakiegoś angola jak dobrze kupisz 100tys zrobi a magiel niestety swoje kosztuje

Opublikowano

Plan mam taki: skoro i tak wszystko do wymiany :( ... bedę jeździł doputy, dopuki nie padnie na amen, lub nie zauważę że zaczyna blokować częściej niż tylko rano lub gdy zacznie blokować podczas jazdy. Wtedy wymienię wszystko na raz.

Z najnowszych doniesień, u mnie w lokalnym sklepie motoryzacyjnym ( sprawdzone miejsce, konkretni ludzie ) zaproponowano mi pompę za 350 zł, zamiennik oryginału, fabrycznie nowa ( tylko fabryka nieznana :chytry: ). Gość do tej pory był rzetelny... to i tym razem może nie kłamie, bo powiedział że handlują tym od dwóch lat i nie było reklamacji, a kiedyś mieli regenerowane oryginały to się im zdarzały zwroty... No i co tu robić? A cha, i powiedział jeszcze że dużo tych pomp już sprzedali, tak więc może to nie jest mój pech tylko poprostu w pewnym wieku nawet w audi może się coś zużyć :confused4: .

Jak wymienię to dam znać czy pomogło :decayed: