Furio 0 Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 Witam. Wymieniałem ostatnio olej w mojej niuni bo było mało i silnik dość głośno "cykał". Dzisiaj zobaczyłem, że auto znowu bardzo głośno cyka i pojawił się wyciek oleju. Czy to może byc uszcelka pod głowica czy może co innego. Jakie są koszty wymiany uszczelki i jakie jeszce inne opcje wchodzą w grę?Pęknięta miska? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kaziu_Wichura Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 napisz dokładnie gdzie ten olej wywala... . Link to comment Share on other sites More sharing options...
golab24 1 Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 Ja tak kiedys mialem zaraz po wymianie, okazalo sie ze fachowiec niedokrecil filtra oleju i spod niego cieklo, w takim przypadku jedz z rachunkiem do tego fachowca i zazadaj dokrecenia filtra i uzupelnienia oleju na ich koszt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redrick 0 Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 ja mam ten sam problem kumpel mi mówił ze może to zimering mi zostawia plame jak sie silnik rozgrzeje i postoje troche w miejscu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furio 0 Posted June 20, 2007 Author Share Posted June 20, 2007 Jak zaglądam pod maskę to tam gdzie są prześwity, tzn widać podłoże pod silnikiem widzę, ze są zacieki z oleju i jak spojrzę pod auto od strony frontu to tez widzę. Cieknie..spod silnika, więcej nie wiem. Mam nadzieję, ze to niedokręcony filtr albo cos takiego bo jak uszczelka to jestem w d...pie. Wybuliłem na bilety na Heinekeen OPENer festival i nie będzie mnie stać na naprawę.W mordę, zawszec coś... pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kaziu_Wichura Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 olej jest lepki i w zanim spadnie kropla na ogół po jakimś elemencie spływa co powoduje dosyć duże zabrudzenie i trudności w lokalizacji wycieku. Może być tak, że jak wejdziesz pod auto będziesz widział 4 wiszące sobie krople a będą one pochodziły tylko z jednego wycieku. Na początek radziłbym się przyjżeć okolicom filtra oleju oraz chłodnicy oleju. Tam uszczelnienia najczęściej padają. Nie doszukuj się raczej przyczyny w uszczelce pod głowicą bo gdyby z niej walił olej to miałbyś cały silnik zażygany i byłoby to widoczne od razu po otworzeniu maski. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furio 0 Posted June 22, 2007 Author Share Posted June 22, 2007 No to dzięki za pocieszenia. cały czas mam nadzieję, ze to po prostu niedokręcony filtr. Z zewnątrz tzn pod maską wszystko jest w porządku. Zobaczymy co powie mechanik. pozdrawiam [br]Dopisany: 21 Czerwiec 2007, 00:10 _________________________________________________Ufff, okazało się, ze mechanik nie dokręcił filta oleju i stąd był wyciek.Uczciwy facet swoją drogą bo wymienił olej i filtr na swój koszt mimo braku rachunków, a przecież mógł powiedzieć, ze to pęknięta uszczelka lub oring i zwalić opłatę za olej na mnie. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts