Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pomóżcie z doborem zawiechy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powoli przymierzam się do wymiany amorów. Przy okazji chciałbym obniżyć furę, więc moje zapytanie jaki zestaw amorów+sprężyn wybrać najlepiej, co polecacie?

Myślę że obniżenie 40mm będzie optymalne, co o tym sądzicie? Obecne koła to 225/45/17.

sWRF0.jpg

sX0DA.jpg

Opublikowano

Napisz jakie fundusze chcesz na to przeznaczyć bo to jest ważne :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

około 1200zł

Opublikowano
:mysli: To może być cieżko kupić coś markowego i nowego a pewnie o takie coś Ci chodzi. Jeśli chcesz trochę komfortu to kup amorki Bilstein B4 + sprężyny Eibach -30mm. Niby nie powinno się kupować amortyzatorów o nie skróconym skoku do obniżanych sprężyn, ale Jeździłem na takim zestawie w poprzednim aucie i było bardzo pozytywnie :wink4:[br]Dopisany: 10 Kwiecień 2010, 23:09_________________________________________________Dodam że te amorki Bilstein B4 są twardsze niż np Sachs i moje zdanie jest takie że wystarczają do obniżenia do -30mm, pewnie mnie pojadą co nie którzy ale testowałem taki setup i jeździło się naprawdę przyjemnie i nic nie ocierało nigdy a były koła 205/45 R16 w Seacie Ibizie które jest mały autem :gwizdanie:
Opublikowano
  • Autor

Bulczas a jakie zawieszenie Ty masz obecnie?

Opublikowano

Bulczas a jakie zawieszenie Ty masz obecnie?

Obecnie jeżdżę na zawieszeniu gwintowanym firmy FK :wink4:
Opublikowano
  • Autor

ile dałeś? i czy rzeczywiście mozna co jakiś czas zmienic wysokość? podobno jak juz raz sie ustawi wysokość to już mozna zapomniec o innym ustawieniu :(

Opublikowano

ile dałeś? i czy rzeczywiście mozna co jakiś czas zmienic wysokość? podobno jak juz raz sie ustawi wysokość to już mozna zapomniec o innym ustawieniu :(

Ja kupiłem używkę w bdb stanie za 600zł. Nówka kosztuje ok dwa razy tyle bo widziałem na allegro. Najgorsza jest zima :confused4: Jak dbasz o gwint, czyli smarujesz co jakiś czas to spokojnie da się regulować. Na zimę miałem wyżej a teraz na lato poszedł nieco w dół :gwizdanie:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

bulczas a jak z komfortem u Ciebie na tym gwincie FK? pytam bo zamierzam kupic taka zawiechę.bo nie chcę mieć nerek obitych :-)

Opublikowano

amorki Bilstein B6 + sprężyny H&R -40mm

jest idealna wysokość i komfort jak na zawieszeniach Sline :wink4:

niestety to już większy koszt :)

Opublikowano

bulczas a jak z komfortem u Ciebie na tym gwincie FK? pytam bo zamierzam kupic taka zawiechę.bo nie chcę mieć nerek obitych :-)

No jest dość twardo :gwizdanie:
Opublikowano

Jeśli chcesz zestaw,który jest kompromisem pomiędzy ceną i jakością bierz amortyzatory mts technik plus sprężyny obniżające (firma nie jest aż tak istotna). Jeśli chcesz wydać więcej to jednak polecam gwint ale to kwota minimum 1200zł - za ta technix.

A i sprężyny najlepiej kupować np. 20/30, 40/60mm bo obniżenie 40/40 zwykle powoduje efekt d... w górze. Z przodu jest silnik więc przód siada bardziej a lżejszy tył sterczy w górze.

Opublikowano
  • Autor

A co myslicie o amora KYB i sprężynach np Eibach -40 ?

Opublikowano

A co myslicie o amora KYB i sprężynach np Eibach -40 ?

Moim zadaniem lepsze są Bilsteiny B6 bo mam nadzieję że myślałeś o amorkach KYB o skróconym skoku :gwizdanie:
Opublikowano
  • Autor

Podobno standardowe amory mogą podejśc do obniżonych sprężyn do max -40, czy to prawda?

Opublikowano

Mogą ale jak się na tym jeździ :gwizdanie:

Szkoda gadać.

Już do 1be (-20mm) audi montuje seryjnie amortyzatory o skróconym skoku. To o czymś świadczy.

Opublikowano
  • Autor

a Ty armistead jaką zawieche masz?

Opublikowano

Ja mam -40/60mm - sprężyny AP i amortyzatory MTS Technik. Wcześniej miałem do tych sprężyn seryjne amortyzatory i wszędzie zaczepiałem przodem a teraz żaden śpiący policjant nie jest dla mnie zagrożeniem :decayed:

Opublikowano
  • Autor

wiesz ja myslę o gwincie ale boję się że za mocny beton będzie (tzn za twardo) :-(

Opublikowano

Sprężyny obniżające dostałem razem z autem, gdyby tak nie było też bym kupował gwint.

Wiadomo, coś za coś. Masz gwint, jest twardo i sztywno ale jest super wygląd i trakcja. Można przecierpieć, tym bardziej że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów można się przyzwyczaić i zapomnieć.

Musiałbyś się popytać ludzi, którzy mają doświadczenie z gwintami - jakie gwinty (chodzi o firmę) są bardziej miękkie.

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_b5_battalion-t102027.8520.html -> na dole zaczyna się dyskusja o miękkości gwintów. Popytaj, pewnie ktoś pomoże.