Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Brak mocy i fatalne logi - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzucam beznadziejne logi.

Co może być przyczyną - turbina?

Błędów brak...

003i008dyn.jpg

010011dyna.jpg

Opublikowano

jeśli sterownik silnika nie zapisał żadnego błędu (co mnie bardzo dziwi przy takiej wartości doładowania) to w pierwszej kolejności sprawdź czy masz podpięte dobrze wszystkie węże i rury dolotu począwszy od turbo do kolektora ssącego, przecież to auto pewnie pełza zamiast jeździć, ma kompletne niedoładowanie, przepływka w tej sytuacji ogranicza maksymalnie dawkę paliwa o EGR już nie wspomnę a wszystko to z powodu niedoładowania turbo. Sprawdź też czy nie odpiął się lub nie jest pęknięty któryś z wężyków podciśnienia w całym układzie a nie tylko ten idący od N75 do gruchy przy turbo.

Opublikowano
  • Autor

byłem już pod autem. Rozwalona (dziurawa) gruszka turbiny. Ustawiłem w maksymalnej pozycji łopatki i doładowanie jest ponad 1,5bar, więc do wymiany grucha.

Pytanie tylko czy jeszcze przepływka, co widac po 003?

Opublikowano

wymienisz gruchę to i wskazania przepływki w grupie 008 i EGR w grupie 003 ulegną od razu zmianie na prawidłowe. Swoją drogą jak mogło dojść do uszkodzenia gruchy w AFN-ie ? Przecież tam grucha jest u góry turbosprężarki a nie od dołu.

Opublikowano
  • Autor

wymienisz gruchę to i wskazania przepływki w grupie 008 i EGR w grupie 003 ulegną od razu zmianie na prawidłowe. Swoją drogą jak mogło dojść do uszkodzenia gruchy w AFN-ie ? Przecież tam grucha jest u góry turbosprężarki a nie od dołu.

Rozumiem cie, ale świadomie napisałem że to AFN, bo nie było do wyboru AHF :wink4:

Prawda w tej octavii AHF grucha jest od spodu i totalnie dziurawa.

Wymienię tą gruchę i później zloguje 003 i pozostałe.

Dzięki Sztomel! :good:

Opublikowano

Rozumiem cie, ale świadomie napisałem że to AFN, bo nie było do wyboru AHF :wink4:

Prawda w tej octavii AHF grucha jest od spodu i totalnie dziurawa

No to teraz już wiem co jest grane, grucha przerdzewiała i to jest częsty przypadek w silnikach, w których grucha montowana jest w dół turbosprężarki.