Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Licznik oszukuje?? fele 17" 235/45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytalem juz kilka postow na ten temat ale nie znalazlem tego co mnie interesuje. Wrzucilem :a4fan: nowe fele 17" mam na nich oponki 235/45 wydaje mi sie ze licznik oszukuje. Wczesniej mialem 15 205/65 i bujalem audice do 215-220 km/h przy 1.8 ADR (sprawdzalem na A2 V-max) teraz ledwo wyciskam 2 paki na zegarze ale obrotomierz zwija pod 7 tysia. Co moze byc przyczyna tak znacznego spadku predkosci?? fele czy kapcie na nich przypominam 235/45 (teraz) pozdrawiam[br]Dopisany: 05 Lipiec 2007, 20:17 _________________________________________________P.S. Mam nadzieje ze to nie jest wina sprzegla ;( bo nie czuc zeby bylo oslabione

Opublikowano

Mam nadzieje ze to nie jest wina sprzegla

Obawiam się że to właśnie jest przyczyna, na wysokich obrotach zaczyna się ślizgać

Wstawiłeś szersze kapcie i zwiększyły się opory

Opublikowano
  • Autor

k... da sie to jakos sprawdzic?? Jesli to sprzegielko to co proponujesz?? SACHS???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kolego masz za duzy rozmiar kol. wedlug producenta powinny byc 195/65R15 a w przypadku felg 17'' zaloz opony 215/45R17. w twoim przypadku obwod kola jest o wiele wiekszy niz standardowy a co za tym na kolach 17'' przy tej samej predkosci obrotowej pokonyjesz wieksza droge niz na kolach standatdowych

Opublikowano

Ja mam podobny problem tylko ze u mnie wogole obrotomierz zamyka wychodzi poza skale i zapiera sie na tym "ograniczniku".Wczesniej jak po zimie jezdzilem na 15" 195/65 to 247km/h wycisnelem a teraz po zalozeniu letnich kolek czyli 17" 235/40 z wielkim bolem 220km/h :a4fan:

Opublikowano

tak jest, koła masz fabrycznie 15-tki a jak założysz 17-tki to będzie zaniżać prędkość, w liczniku masz to urządzenie co porusza wskazówkę <ojciec mi tłumaczył kiedyś jak to działa> i ono jest dostosowane do kół seryjnych, nawet jak zmienisz opony na inny profil albo jedziesz na flakach to będzie trochę zakłamywać. Ja mam też 17-tki i zaraz po zmianie samochodu na :a4fan: zauważyłem różnicę, to zaniżanie czuć moim zdaniem najlepiej przy 90km/h <wg licznika> bo zauważyłem, że jak jechaliśmy tak jakoś 90-100 to jakoś to za mało mi się wydawało :mysli: A jak później jechaliśmy i na drodze stała taka tablica w stylu "Kierowco jedziesz 140km/h na 60! Zwolnij!!!" to na budziku było ze ~120 a na tablicy wyświetliło ~130km/h :shocked:

Na autostradzie w Czechach przy ~180 też jakoś to wszystko śmigało za szybko, a my wszystkich łykaliśmy.

Może da się to jakoś przestawić w ASO aby było dostosowane do kół innych i wtedy by prawidłowo licznik pokazywał prędkość.

Opublikowano

Mi na 17' 215/45 prawie idealnie pokazywalo niewielkie odchylenia

Opublikowano

Musze przyznać że jak miałem założone 15-stki to na A-2 ciołem 220km i gdyby nie jakieś cioły które co chwile mi zjeżdzały na mój pas z prędkoscią 130km to bym jeszcze wynik poprawił a teraz jak założyłem 17-stki 225/45 to ledwo wyciągam 210 :angry:

W takim razie ciekawe jest jeszcze jak to jest z fotoradarami, np. ograniczenie do 90km na liczniku 90km a rzeczywistości 100km i po 2tyg.....wezwanie na komede :kwasny:

Opublikowano

A widzisz powiem Ci jak jest z fotoradarami bo ostatnio sie nadzialem hehe :wallbash: bylo ograniczenie do 50km/h jechalem kolo 80km/h dokladnie 77 lub 78km/h na mandacie pisalo ze przekroczylem predkosc o 32km/h czyli licznik robi w siuśki na felach 17" gdzies z 5-6 km/h :a4fan:

Opublikowano

z reguly fotoradary maja tolerancje okolo 15km/h wiec taka roznica nie stanowi problemu :>

Opublikowano

Do B5 na 17" musi iść 225/45R17.

U mnie na 235 w prawym nadkolu od maksymalnego skrętu w lewo przytarł się przewód paliwowy :polew: Ale na 235 kupiłem auto i chce je zjeździć.

W każdym razie zalecanym rozmiarem aby nie odbiegać od seryjnego rozmiaru idealnie pasuje 225/45R17 i teoretycznie zegar nie powinien przekłamywać na tym rozmiarze. :audi:

Opublikowano

Mi gliniarz powiedzial ze ustawiaja tolerancje na 21km/h...a ja przewaznie jezdze najszybciej ile mozna no i przez to ze licznik oszukuje zaliczylem fotoradar no ale zyyyycie... :thumbup::a4fan: