Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Kopci na biało brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy , od dwóch dni pojawił sie takowy problem w Audi 80 B4 TDI, przy zdjęciu nogi z gazu( w czasie jazdy) ,z tylnej rury pojawiał sie ogromny biały dym i brak mocy, po chwili moc odzyskiwał i szedł normalnie , po czym ponownie zjazd z małej górki noga z gazu biały dym , aż do dziś stracił cała moc biały dym nonstop i po przejechaniu 4 km , wystrzał i rozerwało tłumik końcowy, Jestem zielony, z tym brakiem mocy miałem wrażenie jakby turbo przy niskich obrotach sie zawieszało , ale ten wystrzał, podpowiedzcie coś koledzy bo niemam pojęcia jaka tego przyczyna.

Opublikowano

według mnie turbo pali olej a tego co nie przepali to wyrzuca w wydech, od tego zapchal się pewnie katalizator i stąd ten strzał...

Opublikowano
  • Autor

może i turbo pali olej , ale kata już dawno nie mam

[br]Dopisany: 28 Kwiecień 2010, 18:23_________________________________________________a do tego kopceninia strasznie kulawo silnik chodzi

Opublikowano

to idziemy teraz w druga stronę...płynu chłodniczegn ci nie ubywa?

Opublikowano
  • Autor

ubywa , myślisz o głowicy ?

Opublikowano

napewno uszczelka pod głowica, objawy pasują

Opublikowano
  • Autor

Ale czem rozerwało mi tłumik?

Opublikowano

jesteś pewien że go rozerwało? Może gdzieś nim zahaczyles?

Opublikowano
  • Autor

Jestem pewien , był strzał, dojechałem do domu 2km i tłumik otwarty na spawie

Opublikowano

masz Vaga? Zrób logi i daj mi na pw

Opublikowano
  • Autor

no, vaga nie mam , zapomniałem dodoać że od 2 miesięcy bardzo żle odpalał zimny , 20 sek kręcenia i po odpaleniu kupa dymu, a może coś od strony wtrysku , sterowania turbiną , itp ?

Opublikowano

kolego masz raczej odpowiedź, samo z siebie tłumika nie rozerwałoby to nie paliwo lotnicze a diesel...spaliny muszą mieć ujście, ale powiedz jeszcze czy teraz nie lepiej ci się przypadkiem zbiera z rozerwanym tłumikiem??

wg mnie zapchany tłumik przez jazde na krótkich odcinkach doprowadził do nagrzewania się całego tłumika znacznie i zbieranie się oparów z oleju będącego w rurze i częściowe jego spalanie co powodowało dymienie na biało (przez słabą wydolność układu wydechowego)i samozapłon oparów!

choć podobną teorię można wysnóć z udziałem płynu chłodniczego...parowanie -choć to raczej mało prawdopodobne...

kiedyś włożyłem szczotkę drucianą z ciekawości w końcówki wydechu i ku mojemu ździwieniu okazało się że z samej końcówki wysypała się dość pokaźna gura sadzy..

podobny problem spotykał dość często użytkowników wartburgów i innych dwusówów gdzie mixol osadzał się w tłumiku...

Opublikowano
  • Autor

nic podobnego , cały czas chodzi kulawo, rozer :wallbash:wanie tłumika nic nie pomogło

Opublikowano

kolego zrób logi a koledzy ci prawdę powiedzą!może wydam się monotematyczny ale stawiałbym na kąt wtrysku...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

I coś już wiadomo , odkręciła się śruba na wale , ścieła prawie nacięcie na kole i pasek sobie tańczył jak chciał , wszystko sie dopiero dziś skręca , zobaczymy jutro czy to cała przyczyna zamieszania , co wy na to miał ktoś taki przypadek?

Opublikowano

no bardzo możliwe...nic więcej Ci nie rozwaliło? Jeśli nie to masz więcej szczęścia niż rozumu :kox:

Bez obrazy oczywiście :)