marek85 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 witam, mam problem z klimatyzacja, postaram sie w miare zrozumiale go opisać Otóż, wczoraj jak jechałem nabić klime, okazało sie że coś jest nie tak, razem z kolega stawiałem na elektorozawór (tutaj opisałem ten problem http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_elektrozawor_klimatyzacji_pytanie-t130852.0.html). Wieczorem wyjąłem sprężarke i kolega mi ją sprawdził na specjalnym urzadzeniu, zawór i sprężarka okazała sie dobra, nie wiem jakie parametry pokazało nie znam sie na tym ale kolega powiedział że pompowała bardzo dobrze. Dzisiaj włożyliśmy ja do auta i pojawił sie znowu ten sam problem, nie było żądnej reakcji więc sprawdziliśmy czy dochodzi napięcie i tu są jak dla mnie największe wątpliwości. Okazało się że plus jest cały czas, ale minus nie. Dokładnie chodzi o to ze próbówka włożona w obydwa przewody kostki z elektromagnesu świeci sie jak jest załączony zapłon, a gdy odpalam samochód to gaśnie?? :/. Czy taki objaw jest normalny? Później spróbowaliśmy podłączyć elektromagnes na "krótko" do akumulatora i ku mojemu następnemu rozczarowaniu okazało sie że spreżarka itak nie chodzi, pompuje ale bardzo słabo, prawie wcale, wymieniliśmy filtr ten który jest w przewodzie z klimy i dalej nic... Co do tego napięcia ze jest a później go nie ma to dzowniłem do znajomego, powiedział ze być może dzieje sie tak dlatego że na zapłonie otwiera sie elektrozawór żeby wyrównać ciśnienia na tłokach ze spreżarki, żeby łatwiej było uruchomić silnik, a poźniej napięcia może nie być bo np cewka z elektromagnesu robi zbyt mały opór (tak samo jak próbówka) i komputer odcina prąd na nią. Może troche namieszałem ale mam nadzieje że zrozumiecie i ktoś z was bedzie mi w stanie pomóc. [br]Dopisany: 28 Kwiecień 2010, 20:32_________________________________________________ma może ktoś z was schemat podłączenia klimatyzacji? audi a4 2003 avf, [br]Dopisany: 29 Kwiecień 2010, 17:54_________________________________________________szlak mnie może trafić, auto zaczęte, rozebrane i koniec, dalej bedą robić w WTOREK, narazie wiem że spręzarka jest zatarta, w sumie to wszystko i już mam zje..... weekend majowy czy może ktoś z was kolegów ma akurat auto na dzwigu/kanele itp i mógłby sprawdzić jak zachowuje sie napięcie w jego przypadku? czy jest tak jak u mnie? przynajmniej jeden problem miałbym z głowy, jak sobie pomyśle że jeszcze z elektryką bede musiał sie babrac to juz calkiem trace nadzieje...........
Rekomendowane odpowiedzi