Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Temperatura silnika: termostat i czujnik - krótko i treściwie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, że dzisiaj rozwiązałem problem ze wskazaniami temperatury, postanowiłem zebrać informacje z forum do kupy, aby inni mieli lżej, bo przekopanie się przez wszystkie informacje nt. temat jest bardzo czasochłonne (sprawdzone na własnej skórze) - tutaj wątek dla wytrwałych -> http://www.a4-klub.pl/smf/all_a4_termostat_i_czujnik_cieczy_chlodzacej-t4535.0.html

Problem:

1. za niska temperatura

2. za wysoka temperatura

3. wariująca wskazówka temperatury (duże rozbieżność we wskazaniach na blacie)

Mnie osobiście dotknął problem nr 1 - za niska temperatura na blacie (im szybciej lub ostrzej się jechało, temperatura spadała)

Objawy:

temperatura na blacie: poniżej 90

temperatura na klimie (kanał 49): 75-78

VAG: 17 instuments, grupa 003: 76

VAG: 1 engine, grupa 007: 47,7

grzejące kilka sekund świeczki przy temperaturze otoczenia powżej 10 stopni (przy pierwszym odpalaniu).

Niestety w pierwszej fazie problemu nie dysponowałem VAGiem, więc postawiłem błędną diagnozę – termostat.

Po wymianie termostatu (ori ASO) – sytuacja bez zmian.

Dlatego zaprzęgłem w końcu VAGa i posprawdzałem powyższe wartości.

Według informacji z tego wątku (termostat oraz G2/G62) http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html wywnioskowałem, że winny jest czujnik: rożnica we wskazaniach G2 i G62 (szczegóły w wątku).

Dzisiaj wymieniłem czujnik i ... wszystko wróciło do normy-> wskazania na blacie, klimie i VAGu pokrywają się i wynoszą równe 90 (wahania od 89-92 zazwyczaj).

Kilka przydatnych informacji:

ori termostat w ASO + oring: ok. 130 PLN

ori czujnik G2/G62 (dwufunkcyjny) 4-pinowy zielony + oring: ok. 109 PLN

(numer czujnika 059 919 501 – według ASO jest czarny, ale fizycznie okazał się zielony; numer z literka A na końcu jest prawdopodobie do benzynowych silników)

płyn G25 plus plus: ok. 23 PLN/1 Litr

wymiana termostatu: 100 PLNów w Wawie :-(

Czujnik znajduje się w tylnej części silnika, na rurze wychodzącej z bloku – wtyczka czujnika ma kolor niebieski. Załączam fotki – może trochę mało dokładne, ale zawsze coś:

28042010366.jpg

Uploaded with ImageShack.us

28042010367.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wymiana banalnie prosta i szybka.

Płynu ze zbiorniczka spuszczać nie trzeba (jak ktoś radził).

Przy wymianie czujnika trochę płynu się wyleje – ok. 0,5 litra, więc trzeba ostudzić go, zanim przystąpimy do wymiany i mieć nowy czujnik pod ręką.

Wyjmuje się go lekko, ale najpierw:

zdejmujemy pokrywę silnika

trzeba zdemontować oil-catch-tank, czy jak to się tam nazywa; nie wszyscy to chyba mają, bo mój wzbudził zdziwienie na spocie; aby go zdjąć trzeba odpiąć dwie opaski zatrzaskowe; u mnie nic się z niego nie lało,

następnie trzeba zdjąć zawleczkę z wtyczki (jedna zawleczka zachodzi na dwie strony wtyczki)

zdjąć wtyczkę (schodzi lekko)

następnie trzeba zdjąć w dół zawleczkę z rurki, która trzyma czujnik (spokojnie, powoli, żeby nie spadła do silnika)

szybkim ruchem wyciągamy stary czujnik i wpinamy nowy z już założonym oringiem.

montujemy wszystko w odwrotnej kolejności

uzupełniamy płynem (koncentrat + woda demineralizowana) ok. 0,5 litra

I to chyba na tyle w tym temacie.

Co do wymiany termostatu – także banalnie prosta, ale wymagany kanał/podnośnik, dlatego sam tego nie robiłem, więc szczegółów nie opiszę.

Problem nr 2 – za wysoka temperatura. Nie miałem okazji go zgłębiać, ale po krótce to co wyczytałem:

termostat się nie otwiera (wtedy wszystkie powyższe wskazania powinny być jednakowe)

nie działa drugi wiatrak (mniejszy) lub drugi bieg tego wiatraka = padnięta wiskoza (załączenie drugiego biegu następuje chyba powyżej 95 stopni i jest wyraźnie słyszalne/odczuwalne)

chłodnica (obiło mi się tylko o uszy, więc nie rozwijam tego punktu)

Problem nr 3 – wariacje wskazówki.

Różnice we wskazaniach na blacie oraz w 1 engine i 17 instruments. Do wymiany czujnik G2 (odpowiada za wskazania na blacie) czyli G2/G62 (jeden czujnik dwufunkcyjny).

Opublikowano

Do problemu nr 2 dodałbym jeszcze padniętą pompę wody lub wydmuchaną uszczelkę pod głowicą w obu przypadkach możemy dodatkowo mieć gotowanie się płynu chłodniczego.

Opublikowano

edmondo super robota. Mam jednak pytanko. Jak wypiąć samą wtyczkę z czujnika bo nie mogę jej odłączyć a na razie czujnika nie chcę wyciągać. Gdzie trzeba nacisnąć albo podwadzić ??? I drugie pytanko. Czy ta zawleczka zabezpieczająca czujnik ma mieć przerwę od dołu a u góry ma być na równo z obudową czujnika czy powinna wystawać ponad obudowę ?? Problem mam taki że mam błąd czujnika i po skasowaniu wraca. Jak dzisiaj chciałem odłączyć wtyczkę i posprawdzać czy styk jest dobry to zauważyłem że nawet niewielkie ruchy wtyczki powodują mokro koło czujnika więc pewnie oring szlak trafił i płyn zwarcie robi na wtyczce - tak miałem z czujnikiem oleju po wymianie termostatu jak mi płyn czujnik zalał. A i czy sam oring można kupić ??

Opublikowano
  • Autor

Sam oring można kupić - kilka złotych w ASO.

Przy ruszaniu czujnikiem faktycznie leci płyn. Tak miałem w starym, a w nowym nie pamiętam.

Aby odpiąć wtyczkę, musisz zdjąć metalować zawleczkę, która zaczyna się u góry, idzie lewą stroną (patrząć od przodu samochodu) i kończy na dole. Trzeba ją lekko podważyć z prawej strony i dalej powoli już schodzi (jest mocno powyginana).

Zawleczka od czujnika jest plastikowa, w kształcie literu U - z boku ją można lekko wypchnąć wkrętakiem, trochę z jednej strony, trochę z drugiej (jeśli dobrze pamiętam).

A czy gdzieś odstaje :mysli: Chyba raczej nie.

Opublikowano

Aby odpiąć wtyczkę, musisz zdjąć metalować zawleczkę, która zaczyna się u góry, idzie lewą stroną (patrząć od przodu samochodu) i kończy na dole. Trzeba ją lekko podważyć z prawej strony i dalej powoli już schodzi (jest mocno powyginana).

Kurde wtyczka i czujnik jest koloru czarnego i żadnej zawleczki na wtyczce nie widziałem a nawet w lusterku od dołu oglądałem te wtyczkę. Chyba kupię oring i wyjmę razem z czujnikiem. Dużo płynu wycieknie ? Trzeba to szybko wymieniać czy można spokojnie poczekać aż płyn się wyleje i wtedy wkładanie ??

Opublikowano
  • Autor

Chyba, że zawleczka już poszła gdzieś w świat. Jeżeli tak, to wtyczka powinna zejść bez większego problemu.

Czujnik raczej trzeba szybko wymienić. Jak zdejmiesz zawleczkę z czujnika, to jedną ręką wyciągasz stary a drugą zaraz wkładasz nowy (ewentualnie jedną też można sobie poradzić w miarę szybko :decayed:) - płynu mi uleciało z pół litra. Ale ile może wylecieć, to nie wiem.

Czyjnik lekko wychodzi i wchodzi, więc prosta operacja.

Opublikowano

Faktycznie na niebieskiej wtyczce jest zawleczka:

http://img690.imageshack.us/i/img2479z.jpg/

ale na czarnej nic nie ma ..... Jak to rozpiąć ? Moja wtyczka jest czarna i ma inny kształt i nie ma zawleczki, na pewno trzeba gdzie nacisnąć ??

Opublikowano

ale na czarnej nic nie ma ..... Jak to rozpiąć ? Moja wtyczka jest czarna i ma inny kształt i nie ma zawleczki, na pewno trzeba gdzie nacisnąć ??

Tak na wtyczce masz taki występ plastikowy, naciśnij go i wtyczka powinna zejść. Jeżeli nie to dociśnij ją do czujnika i spróbuj ponownie. Jeżeli chodzi o płyn jak nie chcesz nic nim pooblewać to wystarczy włożyć zwykłą reklamówkę do której ci to spokojnie ścieknie.

Opublikowano

Tak na wtyczce masz taki występ plastikowy, naciśnij go i wtyczka powinna zejść. Jeżeli nie to dociśnij ją do czujnika i spróbuj ponownie. Jeżeli chodzi o płyn jak nie chcesz nic nim pooblewać to wystarczy włożyć zwykłą reklamówkę do której ci to spokojnie ścieknie.

Ten występ na górze wtyczki trzeba dociskać do wtyczki czy na zewnątrz ? Przeczytałem na innym forum że można obkręcic te wtyczkę to będzie lepsze dojście do tego występu plastikowego bo teraz ma go od dołu. A jak ruszałeś wtyczką to płyn ci leciał koło zawleczki ? Bo zastanawiam się czy to na pewno nieszczelność oringa.

Opublikowano

Ten występ na górze wtyczki trzeba dociskać do wtyczki czy na zewnątrz ? Przeczytałem na innym forum że można obkręcic te wtyczkę to będzie lepsze dojście do tego występu plastikowego bo teraz ma go od dołu. A jak ruszałeś wtyczką to płyn ci leciał koło zawleczki ? Bo zastanawiam się czy to na pewno nieszczelność oringa.

Dokładnie teraz nie pamiętam ale tam jest taka zapadka więc chyba należy naciskać. Też miałem z nim problem ale podsunąłem cienki śrubokręt pod zapadkę i się podniosła. Możesz przekręcić całym czujnikiem powinien się obrócić w oringu. Płyn mi nie wyciekał podczas ruszania czujnikiem.