Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] SWAP z multi na manuala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zapytanie takie jak w temacie. Czy jest możliwa zamiana w audi skrzyni multitronick na skrzynie manualna ? Tak mnie ciekawi ;) Jesli nie ok. A jeśli tak to jak duży z tym problem ?

Opublikowano

Prawdopodobnie problem jest bardzo duży, a można o tym wnioskować po ilości i zawartości postów o treści takiej jak Twój. Zazwyczaj sprzeczają się w nich osoby sądzące, że taka przekładka jest możliwa i opłacalna z osobami mającymi przeciwne zdanie. Obie grupy dyskutantów wspierają się opiniami zasłyszanymi od kolegi, którego kolega dokonał lub próbował dokonać takiej wymiany :kox:.

Mnie osobiście sceptycznie nastawia do takiej przekładki fakt, że ani na tym forum, ani na tym drugim (i trzecim też!) nie znajdziesz opisu z wykonania takiej przekładki, a temat jest poruszany już co najmniej od dwóch lat :wallbash:.

Opublikowano

...co tym bardziej sugeruje że temat swapa trzeba sobie odpuścić ;)

IMO wymiana tylko w ostateczności - np. w przypadky gdy przekładnia totalnie się wysra (uszkodzenia powstałe w nadmiernego zużycia podzespołów lub np. w skutek zniszczeń które powstaną w wyniku pęknięcia łańcucha). W pozostałych przypadkach skrzynię da się doprowadzić do ładu za przystępne pieniądze - więc po co przepłacać.

Opublikowano

metoda prób i błędów tak jak bylo u mnie i śmiga jak ta lala tak ze przekładka jest możliwa i kosztowała mnie 900zl i zero problemu

Opublikowano

metoda prób i błędów tak jak bylo u mnie i śmiga jak ta lala tak ze przekładka jest możliwa i kosztowała mnie 900zl i zero problemu

Spójrz na tytuł tematu; piszemy tu o swapie multitronika na skrzynię manualną.

Opublikowano

nawet silniki sie roznia

Opublikowano

Wszystko jest możliwe, kwestia kosztów. IMO nie ma znaczenia czy multi czy tip, taka przekładka już była robiona i to w niejednym aucie na tym forum. Wystarczy poszukać. Sam się zastanawiałem kiedys, gdyby wy$rał mi sie tiptronic to czy naprawiałbym czy swapował. :gwizdanie:

Opublikowano

łatwiej auto zmienić :gwizdanie:

Opublikowano

...taka przekładka już była robiona i to w niejednym aucie na tym forum. Wystarczy poszukać...

...ani na tym forum, ani na tym drugim (i trzecim też!) nie znajdziesz opisu z wykonania takiej przekładki, a temat jest poruszany już co najmniej od dwóch lat :wallbash:.

Zapewniam Cię jeszcze raz, że opisu takiej przekładki nie znajdziesz na tym forum :naughty:.

Opublikowano

...taka przekładka już była robiona i to w niejednym aucie na tym forum. Wystarczy poszukać...

...ani na tym forum, ani na tym drugim (i trzecim też!) nie znajdziesz opisu z wykonania takiej przekładki, a temat jest poruszany już co najmniej od dwóch lat :wallbash:.

Zapewniam Cię jeszcze raz, że opisu takiej przekładki nie znajdziesz na tym forum :naughty:.

Może opisu nie ma, ale są samochody po przekładce z tipa i multi. Wiem, bo czytałem takie posty. Jednym z nich jest np. Gregory.

Opublikowano

nie wiem co wy widzicie za problem w przełożeniu skrzyni znowu się zaczyna inny silnik komp ci nie pozwoli odpalić mi tez tak wszyscy mówili i teraz mam manuala zamiast automata i niewiedze żadnego problemu tak ze da rady na pewno przełożyć skrzynie z automata na manual

Opublikowano

mój mechanik mówił, że nie ma większego problemu, a dość długo pracował w ASO więc chyab wie co mówi...

Opublikowano

Nik nie napisał, że się nie da. Dla chcącego nic trudnego - chodzi o ilość gratów, które trzeba wymienć oraz koszty z tym związane. Bez dwóch zdań taniej wyjdzie naprawić multitronica - niestety najczęściej user któremu padła ta skrzynia naczyta się opinii właścieli B5 i od razu bierze za swap na manuala... MASAKRA!!! Jedyny przypadek gdy skrzynię można sobie odpuścić to zerwany łańuch (zależnie jeszcze od tego jak mocno bieżnie kół pasowych dostały w d*pę) albo zawalenie całego układu opiłkami, zatarcie itd. - w pozostałych przypadkach da się przywrócić pełną sprawność w sensownych kwotach (często ok. 1000zł).

Przede wszystkim nikt Wam tego za free nie zrobi. Poza tym potrzebny specjalista a nie byle papudrak. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jest to CVT a nie tiptronic. Koszty 900zł :polew: - mówimy o B6 więc takie bajki to...

Opublikowano

a kto ci da gwarancje na to ? nikt ! nikt normalny,

1. auto traci na wartosci

2. nigdy niebedzie tak zrobione jak ma byc i nie poruwnujcie konstrukcji b5 z b6 bo to inna auta a przepasc w elektronice

3. sam bym to juz dawno zrobił ale nie ma sensownych ludzi

4. do wymiany elementy silnika inny, łożyska, instalacja lelektyczna , sterowniki : esp, silnika

5. do kodowania sterowniki : silnika , elektryki centralnej, modułu kierownicy, absu, tablicy przyzadów : - generalnie wiekszosc !

chetnie porozmawiam z kims kto to wogole robil i u kogo i jak cenowo mu to wyszło jak z dbaloscia o orginalosc ?

wstepne koszta ok 3 tys + robota mozliwe zamkniecie sie w 5 tys - MOZLIWE

pozatym jak ktos pozbywa sie tipa z B6 to raczej nie umie liczyc naprawa tipa max koszt to 3 tys zł czesci dostepne nowe w aso CVT to skrzynia nie z tej ziemi wogole

pozatym artas ty niemasz s4 ale a4