Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Dziwne zachowanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zachowanie auta mnie troche zaskoczyło.. Sprawa jest troche dziwna i moze byc wynikiem splotu różnych okolicznosci.. ale do rzeczy..

Wracając do domu (trasa ponad 100 km) pod sporym obciążeniem dla silnika - komplet pasażerów, prędkośc około 120 km/h az tu nagle po wyprzedzeniu innego pojazdu w lekkim łuku silnik tak po prostu sobie zgasł - zaświeciła sie czerwona kontrolka ładowania (dodam że ładowanie sprawne) - ciężko jest mi teraz wskazac czy to w momencie zmiany biegu na 5, wysprzęglenia czy też w innym momencie - zjechałem na pobocze, zatrzymałem się po czym bez żadnych problemów odpaliłem silnik i pojechałem dalej. Przyjechałem do domu bez żadnych niespodzianek i problemów; zostawiłem auto. Po jakiejś godzinie ponownie wsiadam, odpalam i słyszę jakiś dziwny głos (tak jakby dziurawy tłumik) i de facto brzmienie wydobywało sie wyraźnie z końcowego tłumika, jednak rezonans całego układu powodował że tak jakby praca silnika była ciut głośniejsza (byc moze mi sie tylko wydawalo).

Czy jedno z drugim moze miec cos wspolnego ? mówie tu o zgaszeniu silnika podczas jazdy i wpływu ukladu wydechowego na ta sytuacje ?

Chodzi mi po głowie jeszcze uszczelka pod głowica.. ?? A gdyby tego było mało (i jak sądze nie ma to nic wspolnego z wczesniej opisana sytuacja) - zaczeła mi mrugac (efekt stroboskopu) prawa diodowa postojówka.. kończy sie czy może byc to skutkiem jakiś zakłoceń pracy silnika.. ?

Opublikowano

Siemanko :hi:

Jesli chodzi o A gdyby tego było mało (i jak sądze nie ma to nic wspolnego z wczesniej opisana sytuacja) - zaczeła mi mrugac (efekt stroboskopu) prawa diodowa postojówka.. kończy sie czy może byc to skutkiem jakiś zakłoceń pracy silnika.. ?,

to faktycznie ledzik sie konczy- osobiscie mialem ich u siebie 2 komplety. Pierwszy zalozony jednoczesnie, nastepnie padla prawa- dalem nowa prawa, potem lewa... Padaly w podobnym okresie czasu, takze osobiscie uwazam, ze te ledy (przynajmniej u mnie - z allegro) sa do bani!

Jak juz chcesz miec ten "bialoniebieski" efekt, to mozna qpic takie niebieskie postojowki (normalne banieczki) za jakies 9 zeta.

Reszte watku niech opisuja specjalisci :naughty:

pozdrawiam :good:

YaBoLeK

Opublikowano

(nie mam pojęcia dlaczego)Moja a4 zgasła kiedyś na przejeździe kolejowym :cool1: i poza tym 0 problemów. Śmiga do tej pory :good:

Opublikowano
  • Autor

(nie mam pojęcia dlaczego)Moja a4 zgasła kiedyś na przejeździe kolejowym :cool1: i poza tym 0 problemów. Śmiga do tej pory

Później chodził normalnie -ale mimo tego gdzieś tam została obawa i bufor bezpieczeństwa np. przy wyprzedzaniu..

Dziś zaglądałem do auta i wygląda mi to na uszkodzenie tłumika.. grzechocze jakoś tak dziwnie..

Opublikowano

kolego moze katalizator? moj znajomy mial tak ze mu się potłukł i jak dał mu w gary to przytkał wydech i zgasł silnik.

Opublikowano
  • Autor

kolego moze katalizator? moj znajomy mial tak ze mu się potłukł i jak dał mu w gary to przytkał wydech i zgasł silnik.

dobra myśl.. :good: kata jest już jakaś połowa (pare miesiecy temu pół popękało, dzwoniło w puszcze - to wywalone zostało) może faktycznie poszedł następny kawałek który dostał sie do tłumika.. stąd te rzęchotanie.. i tłumaczyło by te zgasnięcie..