Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kopcenie 1.9 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to nie jest zimno, dzisiaj miałem zamrożoną przednią szybę...

Odmę ? w 1.9 ? Pokaż mi basket na schemacie, który element.

Kolega pisze biały... myślę, że rozpoznanie niebieskiego gdyby to był olej lub wtryski nie powinno stanowić problemu, odcień jest jednoznaczny...

Opublikowano

AFN-y w ogole mało kopcą ja swojego nawet przy ostrym butowaniu nie zauwazam batorego :one:

Opublikowano
Jak to nie jest zimno, dzisiaj miałem zamrożoną przednią szybę...

Odmę ? w 1.9 ? Pokaż mi basket na schemacie, który element.

Odma w 1Y

Odma w 1Z

Nie chce mi się lecieć do A4 i pstrykać ... w AFN jest w tym samym miejscu ...

Opublikowano
Odma w 1Y

Odma w 1Z

Nie chce mi się lecieć do A4 i pstrykać ... w AFN jest w tym samym miejscu ...

Nie no, spoko maroko, tylko co ty chcesz wymieniać, ten zawór regulacji ciśnienia ? A co się ma z nim wydarzyć ?

Opublikowano

Odma z czasem się zapycha, w związku z tym podlega wymianie. Efektem zapchanej odmy jest niebieski dym wydobywający się z silnika.

Często niebieski dymek z wydechu obligatoryjnie łączony jest z uszkodzeniem turbiny lub uszczelniaczy zaworowych. Dlatego wspomniałem o odmie - częstym winowajcy powodującym dymienie o niebieskim zabarwieniu.

Opublikowano

Ale to można łatwo sprawdzić, wystarczy odpiąć wąż ten bezpośrednio ze skrzyni korbowej i zobaczyć czy przestało dymić ;) Osobiście nie spotkałem się w 1.9 TDI z zapchanym zaworem.

Opublikowano

jak juz jestesmy przy tym temacie .... to powiedzcie mi jaka funkcje spełnia oddzielacz oleju który notabene wystepuje w AVG natomast nie wystepuje w bliżniaczym AFN-nie

(nie sugerujcie sie do konca obrazkiem bo w rzeczywistosci oddzielacz nie wystepuje w 1Z/AFF/AFN/AHU itp, Etka nie znajduje tego urzadzenia w rocznikach 96-99)

oddzielaczdr6.th.jpg

kolejna różnica miedzy AFN a AVG ;)

Opublikowano

To taki łapak oleju ze skrzyni korbowej. Gaz (ciśnienie) ma przelecieć, a olej zostać. Kiedyś wykonywali takie cuś też jako siateczkę w rurze odpowietrzającej. A schemat jest zgodny generalnie z wszystkimi wymienianymi tam modelami, tylko AFN ma rurkę (1), a AVG ma komplet 1A,B,C ;)

Opublikowano
To taki łapak oleju ze skrzyni korbowej. Gaz (ciśnienie) ma przelecieć, a olej zostać. Kiedyś wykonywali takie cuś też jako siateczkę w rurze odpowietrzającej. A schemat jest zgodny generalnie z wszystkimi wymienianymi tam modelami, tylko AFN ma rurkę (1), a AVG ma komplet 1A,B,C ;)

dziekuje bardzo.... :564:

czyli kolejna różnica miedzy AFN a AVG do kolekcji ..... :diabelek:

p.s tylko dlaczego nie pozostali przy starym rozwiazaniu :?:

Opublikowano

Hmmm, może jest skuteczniejszy ? Trudno mi to stwierdzić, trzebaby rozebrać ten oddzielacz po większym przebiegu i obejrzeć, a przy okazji zobaczyć jaką ilość oleju ciągnie w dolot...

Swoją drogą jeśli jest skuteczniejsze, to być może zamontowałbym u siebie. Trochę oleju z odmy mi zaciąga.

Opublikowano

Nie kopci na niebiesko.. To akurat łatwo rozpoznać :D:D

Tez mi sie tak wydaje, ze to para wodna. DZIEKI ZA ODPOWIEDZ ;)

Opublikowano
Ale to można łatwo sprawdzić, wystarczy odpiąć wąż ten bezpośrednio ze skrzyni korbowej i zobaczyć czy przestało dymić ;) Osobiście nie spotkałem się w 1.9 TDI z zapchanym zaworem.

Ja się spotkałem raz. W swoim AFN`nie. Właśnie czeka na wymianę.

Opublikowano

Zżera Ci olej ? Ciągnie za dużo przez turbawkę ? Diagnoza tak jak opisałem czy inne czynniki jeszcze ?

Opublikowano

Wciąga oleum. Podkapca na niebiesko. Suszara pompuje jak należy, ale nie wykluczam również tej możliwości. Zacznę od prostszej rzeczy czyli odmy ;)

Opublikowano
Zacznę od prostszej rzeczy czyli odmy

a tego sie nie da wyczyscic?? tylko nowa trza zaraz zapakowac :?:

Opublikowano
Wciąga oleum. Podkapca na niebiesko. Suszara pompuje jak należy, ale nie wykluczam również tej możliwości. Zacznę od prostszej rzeczy czyli odmy ;)

a w jakich ilosciach to oleum ubywa ..... :?:

Opublikowano

Circa 1,5-2 litry od wymiany do wymiany. Jeżdzę raczej spokojnie (A4-ką rzecz jasna :diabel2: )

Opublikowano
Circa 1,5-2 litry od wymiany do wymiany. Jeżdzę raczej spokojnie (A4-ką rzecz jasna :diabel2: )

no to rzeczywiscie mozna zaczac sie juz zastanawiac ... jak jeszcze przy PSJ-cie .... :diabelek:

Opublikowano
Circa 1,5-2 litry od wymiany do wymiany

ale zapomniales dodac ze u ciebie to 8tys km :diabelek: czyli 4 literki na 15tys to duzo :diabelek:

Opublikowano

Dodam tylko że największe spozycie miałem po przyjeździe z podrozy poslubnej , ale tam gnałem cały czas autobanami i raczej z wiekszymi niz zazwyczaj prędkościami.