Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Kilka usterek do zdiagnozowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem założyć temat w tym dziale ponieważ uważam, że problem dotyczy dokładnie silnika więc dla pomocy zamieszczam kody błędów z VAG-a:

18010 Napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

17978 Moduł sterujący zablokowany

16518 Sonda lambda brak zmian napięcia (strona 1 czujnik 1)

01249 P0201 Cylinder 1 – usterka wtrysku – N30

01250 P0202 Cylinder 2 – usterka wtrysku – N31

01251 P0203 Cylinder 3 – usterka wtrysku – N32

01252 P0204 Cylinder 4 – usterka wtrysku – N33

Auto podczas dodania większej ilośći gazu nie przyspiesza tylko przerywa (obroty nie rosną), wtedy trzeba popuścić gaz, aby zaczęło normalnie przyspieszać i tak jest praktycznie na każdym biegu. Chciałbym zacząć na początek od podstawowych sposobów naprawy sondy i wtrysków.

Opublikowano

Sonde sie wymienia, z tego co wiem, a wtryski niektorzy czyszcza ultradzwiekami, ale sugerowalbym zapytac kogos wtajemniczonego.

Powodzenia :hi:

Opublikowano

jak ci się znów pojawi błąd sondy po wykasowaniu to wtedy będzie do wymiany, poza tym odczujesz po kieszeni że sondzie należy się wymiana :gwizdanie:, ja swoje wtryski oddałem do czyszczenia jakąś specjalistyczną technologią i ustały problemy z obrotami i szybciej reaguje na pedał gazu także sprawdź ponownie jakie masz błędy po wykasowaniu i będzie git, powodzenia :good:

Opublikowano
  • Autor

Błąd z sondą występuje także po wykasowaniu. Spróbuję na początek wlać do benzyny preparat do czyszczenia wtrysków (STP) i kupię nową sondę. Auto pali trochę więcej niż wcześniej.

Opublikowano

no z padniętą sondą spali 30% więcej więc z tym to nie czekaj, a jak zalejesz STP to napisz jak twój motor zareagował bo sam jestem ciekawy :mysli:

Opublikowano

Sprawdz cisnienie paliwa oraz regulator cisnienia na listwie, posprawdzaj wtyczki od wtrysków czy jest dobry styk oraz jak wtryskiwacze rozpylaja paliwo.

Opublikowano
  • Autor

Mógłbym to sam jakoś sprawdzić, czy tylko na specjalistycznych przyrządach można sprawdzić ciśnienie? Kupiłem dzisiaj ten STP i zalałem, zobaczymy czy da jakieś pozytywne efekty.

Opublikowano

Z tymi preparatami to trzeba byc ostroznym...Mialem takie zdarzenie, po wlaniu preparatu auto strasznie oslablo, nie wiedzac czemu. Okazalo sie, iz praparat ladnie przeczyscil caly uklad paliwowy, a zebrane zanieczyszczenia zatrzymywaly sie na na dyszach wtryskow.

[Taka byla teoria pewnego mechanika...]

Nie lepiej wymienic filtr paliwa oraz przeczyscic wtryski (jesli to juz konieczne :mysli:)

Pozdr