Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana przewodu od klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam tego posta ale pomyślałem, że też wniosę coś pożytecznego na to forum, gdyż sam często korzystam z waszych porad. Miałem wielki problem z wymianą rurki od klimatyzacji. Nie mogłem odkręcić jednego końca ponieważ nakrętka (na zdjęciu nr 1) zapiekła się i a ponieważ większość instalacji to aluminium wiec jest wielkie ryzyko urwania czegoś.

Byłem w dwóch warsztatach zajmujących się klimatyzacją i wogóle nie chcieli się tego podjąć a jak już to konieczne było zostawienie auta na cały dzień. W trzecim zakładzie za samo odkręcenie tej nakrętki zaśpiewali mi 150 zł a jak się coś urwie to 200 zł. Nie wytrzymałem i chociaż nie mam warunków i wielkiego doświadczenia wziąłem sprawę we własne ręce. Może się komuś przyda. Po krótce opiszę jak sobie poradziłem z tym problemem.

1. Niestety najpierw trzeba zdjąć zderzak z przodu. Sprawa nie jest trudna. Zdejmujemy zaślepki ze zderzeka ( tam gdzie jest hak do holowania i z drugiej strony również). Z jednej z drugiej strony (na zdjęciu nr 2 i nr 3) są śruby które trzymają zderzak ( torksy). Odręcamy je i z wyczuciem wyszarpujemy zderzak z jednej strony i z drugiej. Jesteśmy na tym etapie.

JU1w0.jpg

2. Nie dało się tej nakrętki odkręcić więc przeciąłem ją delikatnie diaksem ( tak jak na zdjęciu poniżej ) i rozgiołem dużym płaskim śrubokretem. Ważne żeby ciąć z wyczuciem nie za głęboko. Poszło bez problemu.

reBbA.jpg

3. A później już tylko przykręcić nową rurkę (którą z resztą kupiłem od osoby z forum :>) Poniżej zdjęcie z założoną rurką, satysfakcją i ze 150 zł w kieszeni.

4xcrJ.jpg

Teraz muszę pojechać sprawdzić szczelność, odgrzybić i napełnić klimę. Mam tylko taki problem ze klima nie była używana od co najmniej roku i nie wiem w jakim stanie jest sprężarka??? Może ktoś się orientuję jak to jest z osuszaczem? Konieczna jest jego wymiana?

Opublikowano

Wymieniałem w swoim kompresorze łożysko i gdy ponownie nabijałem klime to znajomy pytał czy wymieniałem osuszacz. Nie zrobiłem tego ale z tego co mówił to przy tej okazji powinienem go wymienić bo mało kto to robi a jest ważny dla prawidłowej pracy klimatyzacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

może ktoś jeszcze się wypowie jak jest z tym osuszaczem i czy koniecznie go trzeba wymienić jak np ma miało się przrtarty przewód od klimy...dużo ludzi mówi ze nie wymienia , teraz sam nie wiem..