Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Błąd 65535 w sterowniku silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!

Jako, że wątek był kilkakrotnie omawiany i nie każdemu udało się wyeliminować owy błąd, napiszę co było w moim przypadku (chyba) przyczyną.

Wczoraj zapaliła mi się inspekcja IN1 zatem wpiąłem VAGa by ją wykasować i przy okazji sprawdziłem sobie poszczególne sterowniki i wywaliło mi błąd:

65535 - Unknown Error Code

37-10 - Unknown Error Elaboration - Intermittent,

który po naszemu wg zapisków ściągniętych z forum brzmi następująco:

65535 P0603 Błąd jednostki kontrolnej lub modułu wewnętrznej kontroli. Błąd pamięci podtrzymującej (KAM) lub brak zasilania jednostki kontrolnej lub zły kontakt z uziemieniem lub nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony)

65535 Nie zapisano żadnych usterek (jeśli MIL nie jest podświetlony)

65535 Błąd jednostki kontrolnej – w którymś systemie

Autko nie straciło na mocy i nie zauważyłem nic szczególnego w zachowaniu silnika więc pomyślałem że coś tam kiedyś się wkradło i zostało w pamięci sterownika. Skasowałem i wszystko było OK do momentu kiedy to wróciłem z pracy... Po przejechaniu raptem 7 km okazało się że syf powrócił i trochę mnie to zaintrygowało ponieważ zawsze miałem czysto i bez żadnych błędów...

Z pomocą przyszła oczywiście szukajka, która bardzo pomogła mi w zlokalizowaniu usterki.... Wg was przyczyn owego błędu może być wiele, od siadającego akumulatora poprzez błędne wskazania czujników doładowania i ciśnienia atmosferycznego aż do uwalonego ECU !!!!

Jako że nie miałem jak zrobić logów ponieważ bateria w kompie nie wytrzymała by tyle czasu :confused4: postanowiłem rozebrać ECU w poszukiwaniu oleju zassanego przez wężyk podciśnieniowy idący do czujnika ciśnienia atmosferycznego. Rozebrałem wszystko pięknie ładnie i okazało się że są tam znikome ilości oleju ale było tego raptem może z 0,5ml i nie na samej płytce lecz gdzieś na obudowie... Obejrzałem wszystko dokładnie i nic nie zauważyłem, sprawdziłem wężyk podciśnieniowy, przedmuchałem i wszystko OK... Dopiero po kilku chwilach zacząłem wyginać ten krótki wężyk który znajduje się wewnątrz aluminiowej obudowy sterownika i okazało się iż zaraz za metalowym króćcem w środku jest mała dziurka. Wymieniłem owy wężyk i wszystko dokładnie wyczyściłem po czym zamontowałem i skręciłem wszystko do kupy... Skasowałem błęda i zrobiłem już 50 km i na razie czysto więc mam nadzieje, że to było przyczyną. Pojeżdżę trochę i zVAGuje jeszcze raz to napiszę, ale raczej na 90% to było to ponieważ błąd wyskakiwał nawet po przejechaniu kilometra...

Jeśli moderatorzy uznają że tym wątkiem zaśmiecam forum to proszę o usunięcie go i nie karcenie mnie za to, chciałem się tylko podzielić z Wami moim doświadczeniem, które może komuś się przyda.

Pozdrawiam !!!

Opublikowano

Jakbys dorobil zdjecia ze swojej pracy... mozna by sie zastanowic z opublikowaniem tego tematu w "warsztacie".