Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Cieknie pompa wtryskowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OQ1vJ.jpg

OQCVS.jpg

Cieknie mi paliwo z zaznaczonego elementu pompy. Jakie uszczelnienie tam zastosowano? Z obrazka 130-20 w Etce wynika ze tylko N 0138075. Natomiast nie oznaczono w zaden sposob takiej wiekszej uszczelki.. Czy zna ktos jej numer?

Czy odkręcenie śruby 028130231 (nr.33) która tam jest spowoduje zapowietrzenie sie pompy i konieczność jej odpowietrzania?

Opublikowano

To jest sruba zaslepiajaca otwór do umieszczenia czujnika zegarowgo. Uszczelniona jest pierscieniem O-ring.

Opublikowano

Ja kiedyś ją odkręciłem pompa chwyciła powietrze, ale nie było problemu z odpaleniem, po prostu dłużnej kręcił aż napompował paliwo.

Sposób na miedziane o-ringi jest taki: trzymasz chwile nad ogniem aż się rozgrzeje do czerwonego i wkładasz do zimnej wody

wtedy materiał puchnie i z powrotem zakładasz :wink4: sprawdzone prze zemnie osobiście

Opublikowano

Szczerze to nie widziałem jeszcze nigdy w życiu miedzianych o-ringów. Koledze pewnie chodzi o miedzianą podkładkę.

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to nie widziałem jeszcze nigdy w życiu miedzianych o-ringów. Koledze pewnie chodzi o miedzianą podkładkę.

OK. Jest to jedyna podkładka pod tą śrubą? Z racje ze jest tam trudny dostęp odkręce też przewody do wtrysków więc i tak będę musiał odpowietrzać układ, ale nie wiem czy ta akcja z rozgrzewaniem i chłodzeniem miedzianej podkładki ma sens. Czy moze lepiej było by zamówić nową pokładkę w ASO za 1,50zl przed odkręcaniem? :-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To była tylko sugestia :decayed:

Opublikowano

stary sposób warsztatowców z tym grzaniem

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

ostatecznie rozwiązałem problem, wymieniając gumową uszczelkę pod trójkątną śrubą. Aby ją odkręcić należy użyć specjalnego klucza do takich śrub (koszt ok. 50zł). Nie polecam prób z kluczem oczkowym - to nie ma prawa się udać, można co najwyżej zniszczyć gwint śruby. Koszt nowej 'trójkątnej' śruby w serwisie Bosch to ok. 45zł. Koszt uszczelki w Boschu to 2.94PLN, jej numer katalogowy to: 1 460 210 316.

Wskazówka: po wymianie uszczelki pompa wtryskowa na 100% się zapowietrzy i będzie konieczne jej odpowietrzenie.