Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Problemy z napieciem sterującym N75 i grzaniem sondy :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ja juz nie wyrabiam z tą audiką :( Komp wyswietla błąd :

Ogrzewanie sondy lambda - zwarcie do plusa

Napiecie na grzałce to 6 v (powinno byc 12 przeciez o ile sie nie myle ? ) Tak czy siak problem jest ... Bo jesli ma byc 6v tylko to czemu komp wywala bład ? A jesli ma byc 12v to czemu jest za niskie ?

Druga sprawa podobnego typu to sterowanie zaworem N75 :confused4:

Jest u mnie odłączony od turbosprezarki i przewody przy turbo spiete na krótko . Zaworek podpiety do ECU i sobie dynda na kablu luzem :angry: Myslałem ze jest ubity on (puszcza powietrze) i ktos go odpiał ... Sprawa okazała sie inna :/ Zaworek jest ok (opór dobry , nie przepuszcza powietrza dopóki nie dostanie napiecia) . Według autodaty powinno byc na nim napiecie wzgledem masy 12 V (akumulatora) ... No a zgadnijcie ile jest ?? 6 V :disgust:

Sprawdzałem kable od grzałki sondy do kompa : wszystkie dochodzą. Masowy ok .

Ktos wie o co moze biegac ? Cokolwiek ;(

Opublikowano

Zasilanie grzałki i N75 (+12V) idzie prosto z bezpiecznika nr 29 (20A), sprawdziłeś napięcie na bezpieczniku? Druga sprawa czy 6V, które zmierzyłeś było względem masy na nadwoziu czy we wtyczce?

Opublikowano
  • Autor

mateogda dzieki za odzew. Skoro napiecie na te dwa elementy idzie z tego samego bezpiecznika to zaraz zerkne jakie na nim jest napiecie :) Napiecie zaworka i grzałki sprawdzałem wzgledem masy na nadwoziu(a grzałki dodatkowo tez w kostce i to samo - 6v ) . Dopiero wróciłem po nocce z roboty ale juz pedze zobaczyc to napiecie na tym bezpieczniku :):thumbup:[br]Dopisany: 15 Sierpień 2007, 08:55 _________________________________________________A wiec : napiecie na bezpieczniku 29 = 0 V :/ Sprawdziłem jeszcze kilka napiec na innych bezpiecznikach i na bezpieczniku nr 34 było owe 6,23 V które i na grzałce i na zaworku :/ Który przekaznik za to odpowiada ? Jej ide zaraz rozbebeszac tapicerke :P

Opublikowano

Przekaźnik pompy paliwa (K20) nóżka 87f, zielony od przekaźnika do bezpiecznika, a za bezpiecznikiem czerwony z zielonym. Ciekawe, że wedle schematu w autodacie, z tej samej gałęzi zasilana jest pompa paliwa, więc jeżeli auto chodzi to sam przekaźnik musi być dobry. Może kabel gdzieś po drodze się utlenił albo styki np. bezpiecznika zaśniedziały.

Opublikowano
  • Autor

No własnie przeglądałem autodate (schamaty) i doszedłem ze ten przekaznik. I tez mnie to dziwi bo autko hasa :) Tzn pompa pompuje , wtryski smigają itp :) No to ide bebeszyc tapicerke :/ Wywleke najpierw ten przekaznik i sprawdze weług autodatki :) Potem bede sprawdzał kable.

Dzieki za pomoc :)

Jeszcze sie odezwe na pewno tutaj :evil:[br]Dopisany: 15 Sierpień 2007, 12:15 _________________________________________________Hmmm... wiec okazało sie ze mam przekaznik z diesla ...

dokładniej z AFB o numerku 8A0951253

Tutaj zrzut z autodaty :

0c2bdf7e17c95f78.jpg

Powinienem miec taki 4D0951253 :

aaaa2002c03bf446.jpg

Ze schematu wyglądają identycznie :| Róznią sie numerem... I wydaje mi sie ze ruszyło wszystko u mnie :> Przeczysciłem platynki i mam juz napiecie na grzałce i na zaworku :) Wzgledem masy mam podczas pracy silnika około 14 V

Teraz podpiac zaworek do turbiny i zobaczymy czy cos to dało ... Tylko ze mało miejsca :/ Reflektor out...

Opublikowano

No przecież ma zwarcie w instalacji.

Sprawdź napięcie przy przepływomierzu, też jest zasilany z tego bezpiecznika.

Gdzies musisz miec kable zwarte, nie ma bata.

Opublikowano

Nie do końca identyczne, ponieważ jeden ma zworkę już na wejściu, a drugi dopiero na wyjściu. O ile nie ma to większego znaczenia w momencie kiedy przekaźnik jest zamknięty, to przy rozwartych stykach może mieć jakieś znaczenie. Chociaż pewnie nie to było/jest twoim problemem.

Opublikowano
  • Autor

Moze zrobiłem jakąs głupote ... Ale mierzyłem napiecie na grzałce i na zaworku przy włączonym zapłonie i nie pracującym silniku... I było niskie... Zero napiecia miedzy bezpiecznikiem 29 a masą a miedzy 34 a masą 6,5 V ... Po odpaleniu silnika 13,8 V wszedzie ...

Teraz sie tylko zastanawiam po keigo grzyba ktos odpiął ten zaworek od turbo :/

Opublikowano

I to by się zgadzało. Przekaźnik od pompy załącza tylko na pracującym silniku, więc nawet jak tylko włączysz zapłon to nie wystarczy. Silnik musi pracować!

Opublikowano
  • Autor

No ok. To teraz : czemu komp mi wywalał nonstop (na kilku sondach) grzałka ma zwarcie do plusa? :(

I po kiego grzyba ktos odpiął zaworek od sprezarki skoro jest sprawny :/

Ide zaraz lukne tą spręzarke bo cos mi ona nie pasuje wizualnie ... A rano podepne zaworek i zobacze co sie bedzie działo ...

Opublikowano

Sprawdzałeś masy na komputerze?

Który masz komp Bosch Motronic 3.2(pięć małych wtyczek) czy 3.8.2(dwie większe)?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem masy i plusy. Są na miejscu ;) Mam motronic 3.2 :) Ogólnie wygląda ze juz ok jest. Zaworek podpiałem , ze sprezarką zrobiłem porzadek. Autko zasuwa duuuzo lepiej :) Teraz musze znów pozyczyc vaga i dorwac laptopa : zrobie logi i bede kminił co dalej z autem :)[br]Dopisany: 16 Sierpień 2007, 19:47 _________________________________________________Pytanko dalej z tematem ... Cały czas jest aktualny problem...

Sonda daje odczyt ale dopiero jak sie nagrzeje (czyli musi złapac 90 stopni silnik i pochodzic jeszcze kilka minut)

Wniosek z tego ze grzałka nie grzeje :/

Na vagu nonstop : podgrzewanie sondy lambda - zwarcie do plusa ... Kasuje i momentalnie sie pojawia...

O ile dobrze wnioskuje komputer dopóki nie dostaje odczytu z lambdy daje bogato benzyny (ssanie) ?

Bo kurde duzo wybacze jej ale nie 20 l na 100 km przy lekkiej nodze :bicz3: :bicz::rant:

Rozumiem ze własnie przez to ze sonda jest zimna nie daje odczytu i silnik pali duuuzo wiecej benzyny ? [br]Dopisany: 11 Wrzesień 2007, 11:20 _________________________________________________Wiec wzialem miernik i zrobiłem troche zamieszania w kablach .

Okazało sie ze :

kabelek czerwono zielony ( + dla : grzalki , zaworka n75 , zaworka od oparów i przepływki) ma zwarcie do masy :confused4: mianowicie sprawdzałem przejscia miedzy kabelkami przy przepływce (nadmienie ze odpiąłem wczesniej zaworki i sonde zeby nie było np na nich zwarcia) i :

kabelek czerowno-zielony ma przejscie pod zerowym oporem do : zółtego i brązowego :blink:

Przeciez nim ma płynąc 12 V do elementów wiec nie moze tak byc... Przewodzik ten popiernicza do złączki za kompem (czerwona) . W momencie jak ją wypne sytuacja jest normalne : nie ma przejscia miedzy nim a masą czy innymi kabelkami od tych elementów.

Wiec zwarcie do masy gdzies pod dechą ?

Tylko teraz czemu wywala tylko błąd grzałki sondy a reszta milczy ? skoro grzałka zwarta to i reszta tez powinna byki wywalac :shocked:

Napiszcie prosze cos sensownego bo jutro ide chyba deske wyjmowac :a4fan::bicz2: