Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Klimatyzacja w A4 b5 , mały czy duży problem :P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem swoje auto z zdekompletowana klimatyzacja to znaczy brakowało rurek od osusznika, skraplacza czy parownika jak tam go zwą ( tej puszki pod rurą wlotu powietrza) do chłodnicy) wiec dokupiłem na wiosnę te rurki. teraz mechanik mówi żeby kupił nowy skraplacz i ze oryginał taki 500zl w ASO a żebym kupił przynajmniej nowy zmienik, bo podobno przez otwarty obieg mój skraplacz się nie nadaje do niczego bo wyłapała pewnie cała wilgoć. Jeszcze jakiś dławik kazał kupić montowany w okolicach kureczka do nabijania To prawda? Musze kupić ? Czy to tylko naciągniecie mnie na części? Czy może wystarczy kupić używany oryginał skraplacz za 100zl z allegro?

Opublikowano

chyba chodzi ci o osuszacz bo to on łapie wilgoć,jeśli chcesz mogę Ci sprzedać za 80 zł nowy NRF,nie ma sensu kupowac ori no chyba że nie wiesz co z kasą robić, a co do tego dławika to nazywa się to dysza rozprężna ,radzę ją wyciągnąć(możesz to zrobic sam) i zobaczyć czy jest zasyfiona,jeśli tak to może to świadczyc o zużyciu sprężarki,koszt takiej dyszy to 12-15 zł w Inter Carsie,jeśli jest czysta to nie ma sensu jej wymieniać,pozdrawiam :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a osuszacz muszę wymieniać ? jak to sprawdzić ? Ja kasą nie śmierdzę i dla mnie te 80zł za nowy osuszacz to dużo. Wolałbym nie wydawać kasy w błoto jeśli stary by działał jak należy.

Opublikowano

Chodzi na pewno o osuszacz- puszkę nie skraplacz- chłodnicę. Osuszacz musisz bezwarunkowo kupić nowy, używany albo taki z rozszczelnionego układu nadaje się na śmietnik bo wkład jest silnie higroskopijny. Na marginesie, skraplacz można kupić używany, tylko kto zagwarantuje że będzie szczelny, a zamienniki są połowę tańsze niż z ASO. Przy takim rozszczelnieniu układu jakie miałeś koniecznie nowy osuszacz i długa, mocna próżnia, najlepiej byłoby całość wypłukać tylko wtedy koszty rosną. Dławik można sprawdzić tak jak andy_sky mówi, jeżeli jest na swoim miejscu i czysty to może zostać, dysza znajduje się w cienkiej rurce przy podszybiu, możesz złapać tam kluczem płaskim i rozkręcić.

Opublikowano

jak miałeś nieszczelny układ to niestety tak :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Powiadasz nowy od Ciebie lepszy niż ori używany z allegro ? Bedze pasował do mojego?

Opublikowano

Kolego, czytaj ze zrozumieniem. Używany osuszacz to jest ŚMIEĆ, a Kolega ma na sprzedaż nowy w dobrej cenie i czy go kupisz czy nie to już twoja sprawa. A propos kasy, jeżeli cienko stoisz to lepiej daj na wstrzymanie i nazbieraj pieniędzy żeby zrobić układ raz, a porządnie nie na chwilę żeby jakoś pochodziło bo tutaj nie ma oszczędności.

Opublikowano

z używanym jest ten problem,że nie da się sprawdzić ile w nim wody siedzi no i nowy należy w ciągu 15 min założyć po ściągnieciu korków tak mi powiedzieli :good:

Opublikowano
  • Autor

Ok to biorę ten nowy od Ciebie tylko wystaw mi to na allegro i podeślij linka to go capnę. Chyba ze wolisz wysłać za pobraniem ale ja wolałbym pierwsza opcje allegro i przelew na konto.

Opublikowano

Weź sobie do serca moje rady odnośnie uruchomienia długo rozszczelnionego układu tym bardziej, że nie wiesz co tam w środku siedzi i dlaczego przewody były niekompletne, inaczej wymienisz osuszacz, napełnisz i w niedługim czasie pojawi się temat typu "klimatyzacja przestała działać".

Opublikowano
  • Autor

Ok to doprowadzę go do świetnego stanu :) odżałuje te kilka stówek. Osuszacz, dławik kupię i przeczyszczę układ :P i sprawdzę szczelność