mrt Opublikowano 22 Lipca 2010 Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam! Mam problemik z klimatyzacją. W ubiegłym roku wymieniłem kompresor i wszystko ładnie działało. Na początku lipca tego roku poczułem dziwny zapach wydobywający się z kratek wentylacyjnych więc pojechałem na sprawdzenie klimatyzacji. Okazało się, że układ jest szczelny i wszystko oki. Kilka dni później jadąc nad morze 20km przed punktem docelowym z klimy zaczęło wydobywać się ciepłe powietrze pomimo iż temp ustawiona była na 21'C. Sytuacja dziwna i mało komfortowa przy 35'C w cieniu Kolejna wizyta w autoryzowanym serwisie nic nie pomogła. Po przebadaniu komputerem okazało się, że ciśnienie wytwarzane przez kompresor 10bar (normalny cykl pracy w zakresie 7-8bar) wiec jest sprawny a po umieszczeniu czujnika termometru w kratce wentylacyjnej i ustawieniu klimy na "Lo" (prawidłowy nadmuch powietrza w zakresie 7-8'C) termometr wskazał 18'C w kratkach na wolnych obrotach. Natomiast po podniesieniu obrotów silnika do 2000 temperatura w kratkach wzrosła aż do 24'C a temp w aucie około 27'C wszystko przy ustawieniu "Lo" i temp. otoczenia około 32'C Przy niższej temp otoczenia w zakresie 20-28'C i przy ustawieniu "Lo" dmucha 17'C a temp w aucie spada do 20'C Mechanik i kierownik serwisu załamują ręce i jedynym sposobem jest wymiana poszczególnych elementów układu klimatyzacji Zaczynają od osuszacza za 530zł ciekawe czy to coś da... Ma ktoś jakieś pomysły??
andy_sky Opublikowano 22 Lipca 2010 Opublikowano 22 Lipca 2010 układ odgrzybiony,filtr kabinowy wymieniony?
mrt Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Układ odgrzybiony (ozonowany) filtr czysty, a dzisiaj wymieniłem osuszacz i dławik w przewodzie niskiego ciśnienia i efekt marny bo marny ale jest lepiej przy ustawieniu "Lo" z 18'C spadło na 14'C (powinno być 8'C) Kolejny pomysł serwisantów to wymiana kompresora na szczęście mam gwarancję na poprzedni więc nie płacę, ale od miesiąca bujam się bez sprawnej klimy...[br]Dopisany: 27 Lipiec 2010, 14:38_________________________________________________Kolejna wizyta w ASO no i wymiana kompresora wraz z czyszczeniem przewodów i jest wreszcie efekt na szczęście wymiana została uznana za naprawę gwarancyjną więc bez kosztów. Pytanie jak długo klima będzie działała i czy za rok znów będę wymieniał kompresor??
Rekomendowane odpowiedzi