Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Problem ze szczelnością dolotu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem polega na tym że auto zaczęło delikatnie kopcić i na rozgrzanym silniku nie mam mocy, wiem że to najprawdopodobniej problem ze szczelnością dolotu. To mój pierwszy TDI więc mało wiem na ten temat, i proszę Was o pomoc

Mam parę pytań:

1 - guma dolotu (1) ma małą dziurę, trzeba wymienić lecz nie wiem jak ona się nazywa.

2 - na załączonym zdjęciu pozycja nr 2, tam jest rura gumowa taka wykręcona jak S, idzie w dół zauważyłem że jest zabrudzona jakimś smarem czy olejem pewnie ją też trzeba wymienić, też nie wiem jak się nazywa.

3 - pod zaworem erg pokazał się osad z sadzy(3) czy to normalne, może trzeba go wyczyścić ale nie wiem jak się do niego zabrać.

Do warsztatu nie mam zamiaru prowadzić auta, ponieważ w mojej okolicy mechanicy robią tylko dobre wrażenie i nie chcę żeby przy okazji coś popsuli. A jeśli się mylę to może podacie namiar na dobry warsztat w Lublinie.

Liczę na pomoc.

QGec0.jpg

Opublikowano

Ad.1 - to jest elastyczny przewód-łącznik rury dolotowej łączącą z kolektorem ssącym - nie ma sensu 100zł płacic za kawałek przewdodu. - podjedź do jakiegoś sklepu z częsciami do ciężarówek i i z metra kup sobie kawałek takiego przewodu tylko ze rozmiar(fi wewnetrzne) tej rurki napiszę póżniej.- kopci bo masz nieszczelny dolot- doładowanie bokiem ucieka i za mała jest tostarczana ilosc powietrza do zadanego paliwa.

Ad2.-kwestia wymiany uszczelki - jest to przewód olejowy odprowadzajacy olej z turbosprężarki do bloku silnika(miski olejowej)- uszczelka miedzy przewód odprowadzajacy olej z turbo ,a turbine.

Ad.3- nieszczelność na przewodzie sztywnym łaczący kolektor wydechowy z zaworem Recylkulacji spalin tzw zawór EGR.(najlepiej go zaślepic poprawi to troszkę dynamikę silnika i mniej bedzie kopcił)

Opublikowano
  • Autor

Ale w jaki sposób go zaślepić

Opublikowano
  • Autor

Dzięki już wiem co zrobię z tym zaworem :evil: