Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Zachowanie auta podczas czyszczenia filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie pytanie w zwiazku z filtrem czasteczek wiadomo ze filter czysci sie co kilkaset kilkadziesiat km zalerznie jak i gdzie jezdzimy.

chodzi mi tutaj o czyszczenie samodzielne niepoprzedzone zadna swiecaca kontrolka. ja wiem kiedy sie to dzieje bo turbo syczy i autko zaczyna wydawac buczenie w wydechu i jest slabsze troszke a pododaniu mocniej gazu turbo jak by przeladowywalo do tej pory wszystko dlamnie jasne ale moje autko kiedy wchodzi w ten tryb czyszczenia silnik zaczyna pracowac o wiele lepiej niz na codzien 0 wibracji drgania itp co nieraz jest wyczuwalne moje pytanie jest takie czy to normalnie bo slyszalem ze silnik podczas czyszczenie wpada w wibracje itd a umnie dzieje sie inaczej silnik zaczyna lepiej pracowac ? i jeszcze jedno pytanoko czy jak czysci sie w tym pierwszym trybie to ja jade sobie tak z 1700 obrotami ze stala predkoscia po jakis 5 do 10 minut czuc ze autko skonczylo wraca moc turba nieslychac tak itd. i drugie pytanie tutaj czy to w tym trybie ma znaczenie jakiekolwiek jak jedziemy autkiem czy trzeba sie zachowywac jak w tym trybie czyszczenia co wyswietla nam sie kontrolka te 2300 obrotow 70km-h itd?

Opublikowano

trzeba się stosować do intrukcji obsługi tam jest jasno napisane :gwizdanie:

Opublikowano

Do instrukcji to się trzeba stosować jak już zaświeci się kontrolka zapełnienia DPF-a.

W innych przypadkach jeździsz normalnie, jak gdyby nic.

Co więcej, wymuszona regeneracja DPF-a poprzez dotrysk paliwa pod koniec suwu pracy w cylindrze występuje tylko po długiej jeździe z małą mocą generowaną przez motorówkę.

Wtedy spaliny mają zbyt małą temperaturę, by zapoczątkować samoczynne wypalanie filtra cząstek stałych.

Przy regularnym , codziennym butowaniu na dłuższych odcinkach na pewno komputer nie uruchamia procedury wypalania, przebiega ona samoczynnie.

Troszkę inaczej masię sprawa przy mokrych FAP-ach i przy zajechanch motorowniach, w spalinach których głównym składnikiem są sadze :decayed:

Biedny jest też DPF-ik jak ktoś preferuje styl jazdy na PSJ, bo właśnie przy małej prędkości obrotowej silnika i dużym obciążeniu sadzy powstaje najwięcej :gwizdanie: .

Opublikowano
  • Autor

a z tym zachowaniem podczas wypalania jest tak jak umnie czy odwrotnie ?