Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wyciek płynu chłodniczego i brak widocznego miejsca ulatniania się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:,

mam problem z wyciekającym płynem chłodniczym. :confused4: Średnio ucieka mi 0,5-1 L na 100km ;(

Samochód a dokładniej silnik oglądany z każdej strony nie tylko przeze mnie ale i znajomych a także 2 warsztaty - nic znaleziono. Nigdzie nie widać podcieków, przecieków itp a przy tej ilości co już dolałem a będzie około 5-6L to chyba coś powinno być widać. Dodam, że płyn ucieka tylko podczas jazdy.

Samochód:

- temperaturę 90°C nabiera i utrzymuje bez żadnych wahań w którąś ze stron,

- odpala po nocy bez problemu,

- problemów z przyśpieszaniem nie zaobserwowałem,

Miejsca sprawdzone to:

- przewody - nie widać na nich żadnych śladów po płynie i pęknięć,

- chłodnica - nie widać śladów po wyciekach, stan chłodnicy oceniam na dobry bo śladów korozji nie widać.

- korek przy chłodnicy (ten od dołu) tam też nie zauważono śladów płynu,

- korek od zbiorniczka wyrównawczego na płyn podmieniany z dwóch innych aut - problem nie znikł,

- kolor płynu różowy/czerwony w zależności w jakiej proporcji rozrobiony oleju nie widać,

- kolor oleju ciemny (wymieniony ok 6 tyś. km temu) oleju nie przybywa,

- korek od wlewu oleju niema śladów płynu (podobno jakieś białe drobinki powinny być gdyby płyn się dostawał do oleju?),

- na silniku, pod silnikiem i pod maską nie widać śladów po wyciekającym płynie (ok 5-6 L już uciekło),

- sprawdziłem tez tapicerkę pod kierownicą i od strony pasażera czy nie jest wilgotna/mokra - sucho,

- w warsztacie pytali czy szyby parują - nie parują, (o co chodzi z tym parowaniem?),

- Pompa wody wymieniona ok 30tyś km temu razem z rozrządem - nie dostałem się do niej bo nie mam warunków żeby przód zdjąć. W warsztacie nie pytali nawet o pompę i nic o niej nie wspomnieli.

Duże prawdopodobieństwo, że to może być właśnie pompa tym słabym punktem i przeciekać?

Co jeszcze mogę sprawdzić lub co się może dziać z płynem?

Z góry dziękuję za szybka odpowiedź

Pozdrawiam

michau

Opublikowano

A może uszczelka pod głowicą? Zrób tak: skombinuj pusta butelkę np coli 0.5l kawałeczek wężyka takiego do podlewania ogrodu np i: Pod zbiorniczkiem z płynem chł. masz miejsce przez które samochód wypluwa nadmiar płynu jak np wlejesz za dużo, składa on się z krótkiego odcinka walcowatego z otworem, nasuń na niego ten kawałek wężyka a drugi koniec wsadź do butelki którą powieś pod zbiorniczek. buteleczkę , możesz zachaczyc na opaskę na róże od kolektora chyba, takiej z tworzywa czarnej. W ten sposób sprawdź czy Ci płynu samochód sam nie wypluwa. :hi:

Opublikowano
  • Autor

A może uszczelka pod głowicą?

To po silniku by nie ciekło?

Mogę tak zrobić ale pod zbiorniczkiem nie widać śladu płynu (uciekło 5-6 L)

Opublikowano

n ie po silniku by Ci nie ciekło, zrób tak jak mówiłem w wynik tego doświadczenia naświetli Ci w pewien sposób sprawę.[br]Dopisany: 03 Sierpień 2010, 17:37_________________________________________________Powiem Ci tak : też miałem taką historie, szukanie przecieków itd itp wszystko działało i parametry pracy były osiągalne tak jak u Ciebie ale okazało się ze miałem mały przestrzał na uszczelce....

Opublikowano

mi ciekło na tym wężyku od zbiorniczka z dołu tym grubszym

Opublikowano

Koledzy ,

podłącze się pod temat , mi też ucieka płyn nie w takiej ilości jak koledze ale dolewać muszę

dziś zrobię tak jak kolega pisał z tą butelką .

A jeśli okaże się że zbiorniczek wyżu ca płyn to co ?

Dodam że jeżdżę tak ze 2 lata :gwizdanie:[br]Dopisany: 09 Sierpień 2010, 08:19_________________________________________________Dodam że doleje z litr za miesiąc a zdarzy się że i mniej

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wtedy bardzo prawdopodobne że uszczelka pod głowicą padała niestety....

Opublikowano

poszukajcie warsztatu gdzie mogą zrobic test na zawartosc CO2 w układzie chłodzenia. jesli znajdziecie i zrobicie taki test i kolor płynu z niebieskiego zmieni na zólty w 100% spaliny dostaja sie do układu chłodzacego.- test jest w 100% pewny... wiem bo cos takiego uzywam w pracy.

tak na marginesie oprucz uszczelki to moze byc cos bardziej ekstremalnego: peknieta glowica lub blok silnika(cylinder)

jesli jest duza nieszczelnosc to bedzie waliło cisnienie w układ. zpuchniete i twarde przewody,wyzucanie płynu ze zbiorniczka...

przy małych nieszczelnościach jest ciężko znaleźć- jeśli nie widać wycieków- głowica do zdjecia,sprawdzenie jej szczelności...

mozna zrobic tez test cisnieniowy...

Opublikowano
  • Autor

Przewód od nagrzewnicy wymieniony i koniec wycieków :)