Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Zwracam się głównie do fachowców. Czeka mnie niestety wymiana silnika afn110. Jak wiemy jest ciężko dorwać silnik w fajnym stanie. Mam okazje wyrwać pewny z małym przebiegiem silnik tdi, tylko że silnik ten to 90konny tdi od audi 80. Pytanie moje jest następujące: czy ten silnik podejdzie do a4( czy wszystkie łapy, poduchy, mocowania itd itp są te same)? Czy z tych dwóch silników złoże jeden w całość(czy głowica z afn będzie pasowała do tego 90 konnego itd itp)?, co z dwu-masem czy da;lej będzie pasował i skrzynia biegów? po prostu w moim afn mam chyba padnięty blok bo już 3 raz uszczelka mi strzeliła pod głowicą, a głowica jest ok. Bardzo proszę abyście rozwiali moje wątpliwości bo z tych informacji znalezionych na forum wynika że dałoby rade coś takiego zrobić....

Bardzo proszę o opinie ale takie których jesteśmy pewni na 100% bo nie chciałbym rozłożyć auta na części a potem nie móc go złożyć bo w którymś momencie będzie kupa.

Z góry dziękuje za podpowiedzi :hi:

Opublikowano

.... po prostu w moim afn mam chyba padnięty blok bo już 3 raz uszczelka mi strzeliła pod głowicą, a głowica jest ok.

sorry że nie o wymianie silnika ale sprawdzałeś czy ci się nie przegrzewa? ale nie na wskaźniku na desce rozdzielczej bo on akurat może być padnięty. Przecież uszczelka sama z siebie nie będzie padać ot tak sobie...

Opublikowano

może być blok krzywy źle głowica dokręcona i przegrzanie

Opublikowano

Nie wiem czy silnik będzie pasował ale sprawdz czy blok silnika jest na 100% krzywy. Zdjęcie czapki to niedużo roboty i będziesz miał pewnosć czy to wina silnika. Móze zaprowadź do innego mechanika. Wystarczy niewłaściwym momentem dokręcić głowiće i już będa problemy

Z tą temp tez coś moze być bo czesto padają wirniki w pompach wodnych.

Opublikowano

Jeśli drugi raz Ci padła uszczelka to już wtedy powinieneś splanować głowicę... (co mechanik stwierdził? na zużytej uszczelce powinno być widać gdzie puszcza i trzeba się temu miejscu przyjrzeć) no i tak jak koledzy mówią - PRAWIDŁOWE DOKRĘCENIE GŁOWICY!!!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

głowica już za pierwszym razem była planowana, silnik się nie przegrzewa. Za każdym razem był mały przestrzał o dziwo w innym miejscu.... Pompa wody nowa... Werdykt chyba tylko jeden padnięty blok niestety...., innej możliwość i nie widzę...