Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKN] Zgasł podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

słuchajcie - spotkała mnie niemiła sytuacja dziś jechałem sobie moim autkiem, kiedy nagle lekko zaczęło nim drgać i zgasł. przy wciąganiu na lawetę okazało się, że cały silnik jest z oleju, a został zerwany pasek osprzętu, pytanie - czy jest jakaś nadzieja, że uda się uratować silnik? czy iść i kupić sobie pół litry i spisać go na straty? rano będzie na warsztacie, ale chętnie dowiedziałbym się czy jest nadzieja, pozdrawiam.

Opublikowano

tp zalezy gdzie trafił pasek... módl się oby nie w rozrząd... silnik mógł zdechnac ze wzgledu na brak ładowania alternatora... takze narazie nie panikuj

co do flakona.... zawsze go mozna zrobic ale najlepiej po weryfikacji- miej trzeźwy umysł- jedynie 100ml na dobre spanie.

Opublikowano

loj to sie narobilo a nie slyszales jakis niepokojacych odglosow wczesniej ?? niemozliwe zeby tak z siebie pekl, tak jak kolega napisal ciekawe w co uderzyl tak czy owak bedzie troche naprawy wszystko sie da zrobic tylko kwestia pieniedzy i czasu :)

Opublikowano
  • Autor

nie, nic się nie działo - jestem załamany bo 3 tygodnie temu wybrałem go po kapitalnym remoncie silnika, wałki, zawory, szlifowanie.... jedyne dźwięki jakie wydawały były po próbie odpalenia - no bo czasem może się trafić że przygasł, może przydusiłem - więc jak zgasł to raz spróbowałem go odpalić - ale tutaj przypuszczam że to dźwięki od rozrusznika - bo jak pracował silnik to nic nie stukało. Jeszcze jedno pytanie - czy jest jakaś kontrolka poziomu oleju coś co powinno się zapalić? inna kwestia czy przy zatarciu silnika temperatura (chodzi o kontrolkę) powinna się bardziej wychylić ?

Opublikowano

co za pasek pekl?

Opublikowano

powinna ci sie zapalic kontrolka od pozimu oleju o odnosnie zatarcia to temperatura tez powinna byc wieksza niz 90, a duzo wylalo Ci sie tego oleju bo jesli sporo to moze masz uszkodzony czojnik poziomu albo wogole go nie ma :)[br]Dopisany: 15 Sierpień 2010, 22:05_________________________________________________ja obstawiam ze chodzi o klinowy ale dlaczego olej polecial, moze poszedl mu od rozrzadu tym bardziej ze niedawno byl w naprawie wiec moze cos spierd....

Opublikowano

Z tego co napisałeś zrozumiałem, że słyszałeś stuki przy odpalaniu... więc może napinacz(tłumik drgań)? U mnie też był zdechły i też stukał przy odpalaniu a pasek latał po rolce jak chciał, aż wypalił dziurę w osłonie. Na szczęście w porę go wymieniłem. Wg mnie jeżeli zerwał by się pasek rozrządu to by to nie było potrzęsienie i zgaśnięcie tylko bardziej słyszalna kolizja w silniku.

Na zdjęciu widać jaki był zdechły, wykrzywiony...

dsc00254x.jpg

PS. Przy okazji zobaczcie jak wygląda fachowa blokada rozrządu podczas wymieniania w "serwisie VW". :D

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=78762.0;highlight=stuki+przy+odpalaniu

Opublikowano
  • Autor

pytanko- czy przy zatartym silniku rozrusznik jest w stanie coś ukręcić ?

Opublikowano

to zależy w jakim stanie jest to zatarcie. moze sie motor nawet tak zatrzeć ze sie zakleszczy na głownych i korbowych panewach. a nie próbowali go z klucza zakręcic zobaczyc czy sie ruszy?? albo tak rozrząd złorzyli ze przeskoczył i sie tłoki wkleiły w zawory...

Opublikowano

Wg mnie jeżeli zerwał by się pasek rozrządu to by to nie było potrzęsienie i zgaśnięcie tylko bardziej słyszalna kolizja w silniku.

dsc00254x.jpg

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=78762.0;highlight=stuki+przy+odpalaniu

Podczas zerwania paska jest szarpniecie migniecie kontrolki oleju silnik gasnie i po jezdzie, żadnej kolizji w silniku nie słychac

Bez wzg na silnik? bo mówimy tu o V6
Opublikowano

bez wzgledu na silnik diezla zawsze tak sie dzieje