Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Praca sztangi od turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z mocą w swoim aucie, sporo poczytałem o tym, ale pojechałem do mechanika. Mechanik odpiął przewód podciśnienia z gruszki i podpiął na "krótko" bezpośrednio do wyjścia z pompy podciśnienia na przegrodzie. Po czym odpinał i przykładał przewód do gruszki "na krótko" jak i normalnie tak jak powinno być. Po tych zabiegach powiedział żeby powymieniać przewody podciśnienia bo sztanga powinna tak samo pracować "na krótko" jak i przez zawór. Moje pytanie jest takie: czy to rzeczywiście prawda że tak powinno być?? Czy raczej uważacie że tak się nie da nic sprawdzić??

Opublikowano

sztanga na biegu jałowym powinna iść w górę. Zaś przy dodawaniu gazu powinna opadać.

Opublikowano

Moje pytanie jest takie: czy to rzeczywiście prawda że tak powinno być?? Czy raczej uważacie że tak się nie da nic sprawdzić??

jest to najprostrze i najskuteczniejsze sprawdzenie szczelności układu podciśnieniowego (polecam to każdemu, sam tak właśnie sprawdzam gdzie występuje nieszczelność) ale z jednym ale : trzeba pamiętać, że poza samymi wężykami podciśnieniowymi są jeszcze w układzie elektrozawory i jeśli któryś z nich będzie działał wadliwie to tą metodą trzeba jeszcze podpinać się na krótko przed i za każdym elektrozaworem aby ustalić czy to wina wężyków podciśnienia czy też któregoś z elektrozaworów.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, myślałem że chce mnie zrobić w konia. W takim razie sam Sobie posprawdzam wszystko, po wymianie wężyk, bo raczej im się przyda.

Opublikowano

Sztanga podpięta bezpośrednio do vacum będzie działała szybciej niż po ściągnięciu wężyka z gruszki. Powodem tego opóźnienia jest akumulator podciśnienia. Po prostu mija chwila zanim pompa wyssie powietrze z akumulatora podciśnienia. Już w trakcie wysysania sztanga zaczyna się unosić, ale później opór wzrasta i sztanga dopiero całkowicie się podniesie po osiągnięciu w akumulatorze odpowiedniego podciśnienia. W nowszych rocznikach podczas logowania BS 011 tego opóźnienia nie widać bo w akumulatorze podciśnienia jest odpowiednie podciśnienia i sztanga może błyskawicznie reagować zakładając jak kolega Sztomel słusznie zauważył, że elektrozawory pracują poprawnie.