Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Hałas ze skrzyni na półsprzęgle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zauważyłem ostatnio taki oto przykry efekt dźwiękowy, przy odpuszczaniu sprzęgła (i wydaje mi się że przy wciskaniu też) - na półsprzęgle słychać z okolic skrzyni biegów efekt dźwiękowy który mogę opisać jako rzężenie (tarcie metaliczne). Diagnoza mechanika - uszkodzone łożysko wyciskowe. Po demontażu i oględzinach podjąłem decyzję o wymianie kompletu tj kompletne sprzęgło i koło dwumasowe; oczywiście LUK, informacyjnie koszt całkowity 2150zł (1850zł klamoty, 300zł robocizna).

No i niestety ZONK ...... po wymianie sprzęgło pracuje mięciutko, budą nadal kołysze ale to wina wtrysków ... ale rzężenie jest nadal ..... ponowna wizyta u machania i diagnoza skrzynia biegów: "łożysko podtrzymujące choinkę" - cytat. Odbyłem juz wizytę u mechanika specjalizującego się z skrzyniach potwierdził iż niepokojący dźwięk dochodzi ze skrzyni, nie określił przyczyny, chce się podjąć naprawy .....nadmienię że biegi wchodziły i wchodzą miękko, nic nie zgrzyta, nie wyskakuje ..synchronizacja działa aż miło. Wczoraj sprawdziłem osobiście "nausznie" szwagier wrzucił jedynkę i usiłował ruszyć odpuszczając sprzęgło do połowy i faktycznie z okolic skrzyni słuchać rzężenie (chrobot)

czy ktoś jest w stanie na podstawie powyższego opisu wyrazić swoją opinię:

- czy ma, miał tak samo?

- ocenę sensu potencjalnego remontu skrzyni (czytałem: ile wypowiedzi tyle zdań na ten temat)

- ewentualną przyczynę takiego stanu rzeczy itp.

Opublikowano

Mam chyba to samo na 2 i 3 biegu jak puszczę sprzęgło i dodam trochę gazu przy większych obrotach 2300 i większe znika rzężenie . Zastanawiam się czy jeszcze jeżdzić czy wyciągać skrzynie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam to samo ale u mnie to słychać od 1500 do 2000 tyś obrotów mechanicy niewiedzą co to ale mówią ze połowa aut to ma

Opublikowano
  • Autor

Panowie, ponownie proszę o opinię, zbliża się termin powrotu mechanika "speca skrzyniowego" i muszę podjąc decyzję ....

Opublikowano

Witaj kolego . Ja miałem taki problem że na kazdym biegu im szybcjej jechałem tym głosniejszy hałas w środku . Zawiozłem do mechanika i wymienił cała skrzynie koszt 3 tyś . Od 2 Lat po wymianie jest za***iście .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam ten sam problem ale nie zamierzam wymieniać skrzyni, to nie normalne wole z tym jeździć, odpuszczając sprzęgło do połowy i faktycznie z okolic skrzyni słuchać rzężenie , szum i co to? :wallbash: :wallbash:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Zauważyłem ostatnio taki oto przykry efekt dźwiękowy, przy odpuszczaniu sprzęgła (i wydaje mi się że przy wciskaniu też) - na półsprzęgle słychać z okolic skrzyni biegów efekt dźwiękowy który mogę opisać jako rzężenie (tarcie metaliczne). Diagnoza mechanika - uszkodzone łożysko wyciskowe. Po demontażu i oględzinach podjąłem decyzję o wymianie kompletu tj kompletne sprzęgło i koło dwumasowe; oczywiście LUK, informacyjnie koszt całkowity 2150zł (1850zł klamoty, 300zł robocizna).

No i niestety ZONK ...... po wymianie sprzęgło pracuje mięciutko, budą nadal kołysze ale to wina wtrysków ... ale rzężenie jest nadal ..... ponowna wizyta u machania i diagnoza skrzynia biegów: "łożysko podtrzymujące choinkę" - cytat. Odbyłem juz wizytę u mechanika specjalizującego się z skrzyniach potwierdził iż niepokojący dźwięk dochodzi ze skrzyni, nie określił przyczyny, chce się podjąć naprawy .....nadmienię że biegi wchodziły i wchodzą miękko, nic nie zgrzyta, nie wyskakuje ..synchronizacja działa aż miło. Wczoraj sprawdziłem osobiście "nausznie" szwagier wrzucił jedynkę i usiłował ruszyć odpuszczając sprzęgło do połowy i faktycznie z okolic skrzyni słuchać rzężenie (chrobot)

czy ktoś jest w stanie na podstawie powyższego opisu wyrazić swoją opinię:

- czy ma, miał tak samo?

- ocenę sensu potencjalnego remontu skrzyni (czytałem: ile wypowiedzi tyle zdań na ten temat)

- ewentualną przyczynę takiego stanu rzeczy itp.

no i w moim przypadku problem został rozwiązany .... zmusiłem mechanika do wymiany po kosztach (gapowe) do wymiany łożyska igiełkowego (i przy okazji uszczelnienia na wale) i ......nastała cisza...

tak więc, jak piszą mądzy ludzie: jak robisz sprzęgło lub dwumas to się nie cackaj tylko rób komplet ...