Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kosztorys zaniżony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki

Niedawno miałem małe pukanko nie z mojej winy tj. gość zapakował mi się w tył.

Po zgłoszeniu szkody i oględzinach rzeczoznawcy zakwalifikowano do wymiany na nowe zderzak tył z dokładką oraz nakładką alu, oraz hak holowniczy.

Poprosiłem o kosztorys z ubezpieczalni ( szkoda usuwana z oc sprawcy).

Dostałem wycenę szkody na 2200 brutto - części 1500 zł netto (50% amortyzacji) + robocizna po 50 zł RBG gdzie przyjęto np na wymianę haka 20 zł :)

Ceny tych części w ASO wyszly ok 5500 brutto.

Jak z tego wynika a co jest często stosowane zaniżyli grubo wartość odszkodowania.

Chcę napisac odwołanie o wartosci robocizny jak i części bez amortyzacji. Dlatego prosiłbym o pomoc może, ktoś pisał takie coś.

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak chcesz mieć auto zrobione na tip-top to oddaj na bezgotówkową do ASO, a jak chcesz zarobić to wycena niezależnego rzeczoznawcy, takich wątków jest na forum dużo, sprawdź :

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=15893.0

Opublikowano

Wklej proszę kosztorys/kalkulację naprawy

Opublikowano
  • Autor

Witam,

dla zainteresowanych załączam kosztorys naprawy

qOzhA.jpg

FKQji.jpg

dmtrS.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja miałem taka sytuacje.

Napisałem pismo i odpisali, ze mogą mi zapłacic tyle co w ASO ale prosza o faktury.

Jak chcesz walczyc to tylko sąd.

Podobno 90% spraw jest wygranych także może warto jak masz czas i chęci.

Opublikowano

Standardowo, zaniżona pierwsza wycena. Pisz odwołanie, druga wycena będzie wyższa.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie klecę jakies pisemko ciężko idzie :wallbash: ale może jakos sie uda coś mądrego napisać

Opublikowano

na przyszłość polecam D.A.S - w takim przypadku oddajesz dokumentacje jaką masz w ich ręce i tutaj kończą się Twoje ingerencje - koszt 250 zł rocznie - sprawy do 30k zł.

w obecnej sytuacji pozostaje Ci ASO i 2 opcje, albo forma bezgotówkowa i wtedy nic Cie nie interesuje, albo pokrycie kosztów z własnej kasy następnie z fv do ubezpieczyciela, najwięcej zależy od tego co i jak masz ujęte w umowie / amortyzacja, nowe części przy naprawie, brak wkładu własnego /

wiem np z pewnego źródła, że Generalli nie ma podpisanej umowy z vw/audi w małopolsce.. tak więc na naprawę bezgotówkową w tym rejonie nie ma co liczyć..

kosztorys zawsze zaniżają, zazwyczaj wyceniają również w cenach netto i biorą ceny z kosmosu.. zdarza się również, że kwestionują wysokość roboczogodziny - nie kwestionuja tylko dopłat jakie ściągają podczas ubezpieczania się :gwizdanie:

Opublikowano

Zaniżona stawka za rbh szczególnie dla regionu Rzeszowa ...

Na częściach ujęli 50% ...

Jak nic nie zdziała samo odwołanie, zapraszam na priv, sprawdzę jaka jest rzeczywista wartość szkody - będą mi potrzebne zdjęcia uszkodzenia i dane pojazdu, w tym oznaczenie wyposażenia na mail-a: [email protected]

Pozdrawiam

arielka