Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Głośno odpala Ciepły (na zimnym ok)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam ostatnio dziwny problem podczas odpalania auta(2.0 tdi BPW miltitronic 7 bieg.). Rano jak jest zimne odpala ładnie to samo jak ostygnie po paru godzinach, natomiast jak zgasze auto po powrocie do domu i tak za parę do parędziesiąt minut odpalam to podczas odpalania przez chwile słychac dziwny hałas, cos jakby bendix nie odbil spowrotem albo sprzegło i tak dzwoni w środku albo jak by cos luzne bylo i nieraz to az zatrzęsie silnikiem, po chwili silnik pracuje równo i cicho, podczas jazdy ok i przy gaszenieu tez wszystko ok(dlatego zastanawiam sie czy to bendix czy dwumas lub rozrząd?)

później zrobie nagranie i wrzucę do posłuchania.ostatnio czesciej sie to zdarza na ciepłym wręcz za kazdym odpaleniem.kiedys tylko sporadycznie również na ciepłym np jak do sklepu podjezdzałem i po wyjsciu znów hałas podczas odpalania

tylko podczas odpalania na ciepłym jest ten hałas czasami króciutko czasami ok 2 sek tak dzwoni w silniku po czym pracuje super.

bardzo prosze o pomoc zanim cos wiecej sie rozwali

pozdrawiam

Opublikowano

Cześć.

Podobne objawy (metaliczne szurnięcie przy rozgrzanym silniku) oznaczały defekt koła dwumasowego. Trzeba zdjąć osłony i zlokalizować hałas.

Opublikowano
  • Autor

miałes taki problem przy swoim BLB? czy wystarczyła wymiana koła? mozesz cos więcej napisać?

Opublikowano

Na początku wydawało się że hałasuje łańcuszkowy napęd wałków wyrównoważających, (typowa wada w wielu BLB) ale po dokładnym osłuchaniu podczas rozruchu metaliczny dzwięk wydobywał się z tyłu silnika. Po zdjęciu multitronika i demontażu koła dwumasowego i porównaniu z nowym mechanik nie był pewien tej wady koła ale wymiana wyeliminowała tą uciążliwą usterkę.[br]Dopisany: 24 Sierpień 2010, 08:49_________________________________________________Dodam że to metaliczne szuranie było głośne trwało tylko podczas rozruchu około 1-2 s.

Opublikowano
  • Autor

no to pewnie mam to samo, ale dodam, że na zimnym ładnie odpala i nie ma tego szurnięcia. tylko na ciepłym i przy odpalaniu. aha a czy podczas jazdy puszczając i dodając gazu odczuwałeś jakieś luzy w napędzie? tak jak by zawieszenie bylo luźne. ale to raczej miedzy skrzynia a silnikiem bo zawieszenie mam dobre

Opublikowano

Dokładnie tylko przy rozgrzanym silniku. Żadnych innych objawów nie zauważyłem.

Opublikowano

Ja mam to samo taki hałas że wstyd odpalać :thumbdown: ,mechaniory z ASO po oględzinach stwierdzili że to dwumas. Niestety wersja do multitronica tylko w ASO w cenie 2 tysie (bez rabatu) + koszta wymiany. Mam już zamówiony ale idzie z Niemiec bo w Poznaniu nie ma. :hi:

Opublikowano
  • Autor

bobusiek daj znać jak wymienisz dwumas czy usterka ustąpiła ok? bo nie wiem czy sie juz brac za to czy poczekac jeszcze troszke.

aha a ty Karp gdzie zakupiłeś koło i ile kosztowało cie + robota?

Opublikowano

Firma Auto-Michał Grójec koszt koła 1850 z vat. Wymiana gratis właściciel to mój wujek.

Nagraj hałas, dobrze pamiętam bo jeżdziłem z tym pół roku.

Opublikowano

U mnie to jest taki metaliczny chwilowy chrobot w momencie odpalania ale nie za każdym razem :hi:

Opublikowano
  • Autor

no u mnie tez nie za każdym razem ale nieraz jak zachrobocze to wtyd ze taka fura a odpala jak jakiś traktor:) troszke bedzie kosztowna ta naprawa, ale trudno.aha i czy poza samym kołem jeszcze coś trzeba wymienic?????

a co z tym luzem w napędzie? podczas dodawania i odejmowania gazu czuć jakiś luz i to chyba na tym kole będzie...

Karp a ty masz multitronica? bo znalazłem na allegro kolesia co ma dwumas LUK do BPW za 1450zł nowy ale do manuala jest chyba inny???

Opublikowano

Witam.

Mam skrzynię multitronic. O ile dobrze pamiętam orginalne koło dwumasowe było luka i takie założono.

Opublikowano

Wszystko się zgadza, rozkminiałem temat i niestety do multi tylko w oryginale w ASO ;(

Opublikowano
  • Autor

bobusiek i co wymieniłeś juz to koło dwumasowe? i czy jest poprawa? aha dzis jakis mechas powiedział ze w multitronicu nie ma dwumasa i tylko cos innego jakas grucha:) chyba pier**li głupoty co? skoro w aso maja dwumas do multitronica to chyba tam wiedza lepiej no i karp ma juz wymieniony dwumas w swoim multitronicu i chrobotanie zniknęlo!!! to chyba bedzie ten p...dwumas: trzeba zadzwonic do aso i zamówić chyba juz.

Opublikowano

Niestety jeszcze nie mam bo ciągną z Niemiec (w polskich magazynach nie było) :disgust: Czekam cierpliwie :gwizdanie: W moim BPW jest dwumas (oczywiście bez sprzęgła i docisku) o nr. 03G 105 317D

Opublikowano
  • Autor

no to ja tez mam BPW z multitroniciem 7 bieg wiec je żeli nie mamy sprzegła? to co tam jest zastosowane? ale dwumas jest normalny tak? aha i jaka bedzie cena?[br]Dopisany: 31 Sierpień 2010, 15:33_________________________________________________babusiek daj znać jak juz sprowadza ci ten dwumas ok? napisz tez jaki koszt zakupu i wogole jak juz wymienisz to opisz na co powinienem zwrócić uwage jak bede u siebie robił. aha ostatnio pojawiło sie u mnie takie buczenie, wycie jak by łożyska w kołach...ale moze to być od dwumasa? czy jakieś łożysko przy dwumasie czu sprzęgle? ale raczej stawiam na koła (wkońcu 210 tyś km wiec juz na nie czas:))

Opublikowano

Nie ma sprawy na razie czekam aż przyjdzie, a cena normalna w ASO to 2 tysie a reszta zależy od rabatów :hi:

Opublikowano
  • Autor

bobusiek dzwoniłem dziś do ASO w poznaniu i maja dwumas do 2.0 z multitronic za 1930zł i maja na miejscu jeden a sprowadzenie to kwestia 1 dnia

Opublikowano

A to ciekawe :mysli: bo zamówiłem półtora tygodnia temu w ASO i podobno nie było w Polsce :disgust:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no nie wiem...mi koleś z działu części powiedział ze do mojego 2.0 tdi BPW multitronic jest jedno na miajscu:)[br]Dopisany: 02 Wrzesień 2010, 18:50_________________________________________________bobusiek i co> masz juz to koło? robiłeś juz cos z furką? bo ja wlasnie zamierzam je zamowic w aso i wymienic bo mnie to odpalanie wykańcza nerwowo:)