Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Skrzynia biegów z ABC ale bez ASR - ma ktos wiedze/doswiadzenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam 2.6 ABC z ASR i elektroszpera. Odkad kupilem auto przy hamowaniu silnikiem slychac bylo delikatne wycie ktore po zmianie kol na 17stki slychac bardziej. Po wcisnieciu sprzegla cisza. Wycie slychac tez od 70 do 90km/h. Mechanik odrzucil lozyska kol. Stawiamy na skrzynie. Czy ktos sie orientuje czy skrzynia z 2.6 bez ASR podejdzie do mojego 2.6 z ASR. Do skrzyni u mnie dochodzi jakis przewod od pompy ABS. Czy mozna go przykrecic do skrzyni od 2.6 bez ASR? Jest tam zaslepka jakas czy trzeba szukac dokladnie takiej samej skrzyni jak moja w tej chwili?

Opublikowano

O ile się orientuję ta elektroszpera jak to nazywasz to blokada dyferencjału realizowana przez hamowanie uślizgującego się koła hamulcami kół, więc skrzynia nie ma tu nic do rzeczy. A przewód dochodzący od abs-u to mnie dziwi, myślałem, że dochodzi tam tylko wiązka czujnika prędkości :mysli:

Opublikowano
  • Autor

O ile się orientuję ta elektroszpera jak to nazywasz to blokada dyferencjału realizowana przez hamowanie uślizgującego się koła hamulcami kół, więc skrzynia nie ma tu nic do rzeczy. A przewód dochodzący od abs-u to mnie dziwi, myślałem, że dochodzi tam tylko wiązka czujnika prędkości :mysli:

Okazalo sie ze masz racje. Gdzies na drugim forum czytalem o tym o cczym napisalem na poczatku watku. Tez wydawalo mi sie to dziwne ale uwierzylem. Na szczescie niepotrzebnie sie martwilem. Skrzynka podejdzie od auta bez kontroli trakcji i EDS.

Opublikowano

Były 2 rodzaje ASR typowo elektroniczy ( przyhamowywanie obracajacego sie koła) i elektryczno-mechaniczy dodatkowo blokowany był mech różnicowy i wtedy dochodził ten 7 przewód hamulcowy do skrzyni.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Skrzynka wymieniona. Nastała cisza (odkąd kupiłem auto przy hamowaniu silnikiem było słychać wycie - myślałem że to normalne, dodatkowo na 17stkach przy predkosci 70-90 rowniez pojawilo sie wycie). Skrzynka wsadzona też od 2.6. Przy okazji wymieniony mechanizm zmiany biegów (wodziki).