Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Srzynia Automatyczna - samochód nie jedzie do przodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam Audi A4 Avant z 2000r. z silnikiem 1,9 TDI o oznaczeniu AHU z automatyczną skrzynią biegów( 4-biegową nie wiem które dokładnie oznaczenia we wlepce oznacza skrzynie ale chyba to jest to : LZ5K/LZ5K N4G/BN). Problem mam ze skrzynią automatyczną ponieważ wczoraj wyjeżdżając z pracy -wycofywałem na wstecznym biegu a następnie wrzuciłem D , samochód ruszył potem dodałem gazu a po chwili poczułem coś takiego jakby wypadł bieg. Naciskałem na pedał gazu ale samochód nie chciał jechać do przodu. Wyłączyłem samochód, poczekałem kilka minut odpaliłem silnik wrzuciłem D i samochód zaczął jechać do przodu ..niestety po dodaniu gazu znów stało się jak wcześniej i samochód nie chciał jechać do przodu, Próbowałem go ruszyć z 1 biegu potem z 2 biegu i z 3 biegu…niestety zero reakcji. Działa tylko wsteczny. Czy może ktoś z was miał podobny przypadek i wie co mogło się zepsuć….bo nie wiem czy to coś w elektronice czy coś mechanicznego i jakie mogą być koszty naprawy. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Wygląda na to, że rozpadł się kosz sprzęgła forward, trzeba rozebrać skrzynię i je wymienić, do tego zregenerować sprzęgło.

Opublikowano
  • Autor

A ten kosz sprzęgła i regeneracja sprzegła to jakie mogą być w przybliżeniu koszty i czy może znacie jakiegoś dobrego mechanika od automatów w Warszawie lub okolicach?

Opublikowano

W Warszawie z większych firm masz Samko na Połczyńskiej, w Nadarzynie jeszcze jest p. Olczak, ale różne opinie o nim słyszałem, niekoniecznie pochlebne, a przede wszystkim jest drogi. Kosztów naprawy nie chciałbym określać na ślepo, w każdym razie sprzęgło regenerowane w Polsce to jakieś 600 zł, nie polecam, a w Niemczech u Sachsa drugie tyle.

Opublikowano
  • Autor

Czyli generalnie jest to uszkodzenie mechaniczne….bo myślałem na początku że to może jakiś elektroniczny sterownik skrzyni poszedł. A powiedz mi u nas nie polecasz regeneracji skrzyni, bo nasi mechanicy się na tym dobrze nie znają czy nie mają odpowiednich maszyn? Wspomniałeś o regenerowanej skrzyni w Niemczech…znasz kogoś kto sprowadza takie regenerowane skrzynie?

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś, mówiłem o regeneracji konwertera w Polsce. A nie polecam na podstawie doświadczeń mojego mechanika od skrzyń i swoich własnych, obecnie zajechałem drugi regenerowany w Pl konwerter :thumbdown: przemilczę gdzie regenerowany ale wg mechanika jedyna w miarę kompetentna firma u nas. Obydwa padły naturalnie po gwarancji więc pieniędzy nie odzyskam. Maszyny według zapewnień są najnowocześniejsze itp. ale w tych pieniądzach za jakie oferuje się te sprzęgła nie da się ich skutecznie zregenerować i tu jest pies pogrzebany. Regenerowane u producenta, w firmie Sachs, sprowadzi każdy szanujący się warsztat od skrzyń, także z dostępnością nie ma problemu.