adadur Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Ja latem kupiłem Dell XPS M1530 CORE 2 DUO T9300 2.50GHz,800, 15.4" WUXGA (1920x1200) TFT Display with TrueLife, Dual Channel 4,0 GB (2 x 2048) 667 MHz DDR2 SDRAM, Hard Drive 320GB SATA (5400rpm), Battery XPS 9-cell Li-Ion, Graphics Card 256MB NVIDIA GeForce Go 8600M GT, European - Dell TrueMobile 355 internal Bluetooth Module, Intel® Next-Gen Wireless-N Mini-PCI Card, Internal Keyboard Polish (QWERTY), Polish - Vista Ultimate (32Bit OS), Polish Microsoft Works 9.0 (Word Processor, Database) with Recovery CD. Powiem ci że słuzy mi do wielu rzeczy m.in. AutoCADa Mechnicala (AutoCADzie tak naprawdę dość nędzna karta wystarcza, ważny jest RAM i procek). Nie wiem czym sie kierujesz kupując 17 bo to jednak straszny klocek, ale skoro masz drugi "w teren" to czemu nie. Choć w takim przypadku myślał bym o stacjonarnym i jakimś 22" calowym montorze. Szkoda tylko że DELL cholernie sobie ceni BluRaya. Matryca 1920x1200 w XPS M1530 naprawdę jest super. Grafika puki co daje radę.
rafalekx Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 adadur wiem że do CADa nie trzeba mega wypas karty Bo chodzi to u mnie na starej bardzo starej stacjonarce a w niej tylko 64 MB grafika Ale mega wypas karta przyda się do grania Jednak wolę laptopa, bo mimo wszystko jak biegnę na uczelnię z jakimś projektem to wolę pokazać na lapku a nie za każdym razem drukować - szkoda kasy. A 17'' bo taki się trafił w sensownych pieniądzach z fajnymi parametrami No i się tak zastanawiam. Ale taka matryca do CADa to wypas
adadur Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 Mi Mechanical śmigał na GeForce I z 32MB za to RAM do ładowania różnych biblotek bardzo się przydaje. A co do projektów to warto pomyśleć o laserówce HP starego typu polesingowa z jakiegoś biura (ok. 200zł może) w starych toner można uzupełniać "ręcznie" bo już w tych nowszych mają wbudowany procek i cały toner trzeba wymieniać. Co do matrycy to fakt - niedawno brałem spory projekcik do domu by w wolnej chwili podgonić robotę i powiem ci że pomimo sporego oddalenia linie rys. złożeniowego bardzo ładnie było widać. Sprzęt który podajesz do rys. będzie bardzo dobry do grania może już nie koniecznie. A jak wyjdzie sprawa z legalnością Visty u Ciebie? Myślisz o systemie 64 (którego DELL narazie nie wspiera) czy zostaniesz przy 32?
rafalekx Opublikowano 21 Listopada 2008 Opublikowano 21 Listopada 2008 A jak wyjdzie sprawa z legalnością Visty u Ciebie? Myślisz o systemie 64 (którego DELL narazie nie wspiera) czy zostaniesz przy 32? No i nastąpiła mała zmiana laptopa teraz nie będzie I po problemie. Ale za kilka miesięcy wrócę do tematu. Teraz jeszcze przetrzymam zimę z tym moim Compalem od zadań "terenowych" Solidna maszyna, w sumie dopiero kilka miesięcy ma, kasa na nowy sprzęt poszła na coś innego. A co do systemów operacyjnych, nie biorę nawet pod uwagę 64 bitowego (miałem testować przez wakacje na moim Compalu bo mam tu 4 giga ramu - xpek czasami nie wyrabia przez to :/ ), ale chyba CAD i mathcad nie chodzą na tym 64 bitowym, o grach nie wspominając :gwizdanie: Ogólnie w grę wchodziłby tylko XPek 32 bitowy, przynajmniej na tą chwilę W sumie teraz to nie jest najlepszy czas na zakup sprzętu komputerowego, ceny poszły w górę. Może coś się zmieni za kilka miesięcy.
Rekomendowane odpowiedzi