Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Problem z odpalaniem na zimnym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekopałem to forum i inne i nie znajduję lekarstwa na mój problem. Mianowicie bardzo ciężko mi odpala po postoju dłuższym jak 8 godz. Dawniej problem był sporadyczny czasem znikał nawet na kilka tygodni, a teraz jest tragicznie muszę kręcić 2 a czasem nawet 3 razy żeby zaskoczył. Jak zapali często po dodaniu gazu czuć paliwo. Błędów w kompie brak ( tzn. jest jeden, ale to chyba nie to).

00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation

18-00 - Upper Limit

Świece nie dawno założone takie jak mają być NGK, przewody WN wymienione. A co najciekawsze po pierwszym odpaleniu juz jest wszystko OK, odpala jeżdzi super, nic nie przerywa nie szarpie, moc w normie. Sprawdziłem ostatnio jeszcze regulator ciśnienia paliwa i wygląda dobrze tzn. nie leje.

Prosze o porady bo zima idzie i jak tak dalej pójdzie to mi akumulator zdechnie.

Mogę Vag-iem zrobić logi jeśli to w czyś pomoże, tylko które??

POMÓŻCIE.

Opublikowano
  • Autor

:rant:

Człowieku czytasz ze zrozumieniem??

WSZYSTKIE TEMATY Z TEGO FORUM DOT. PROBLEMóW Z ZAPALANIEM PRZECZYTAłEM i nic nie wnoszą do sprawy.

Za taka pomoc dziękuję :bicz3:

No a tym linkiem to mnie już rozwaliłeś na łopatki, w czy mi to miało pomóc??

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,9803.0.html

Opublikowano

Strasznie nerwowy chłopak z Ciebie .Polecam dobre kropelki uspokajające. Z takim podejściem to z pewnością pomocy nie uzyskasz. Chciałem Ci pomóc,bo temat brzmi jednoznacznie "Problem z odpalaniem na zimnym",a te które ci podałem mówią o podobnym problemie.

Możliwe,że masz przestawiony rozrząd Sprawdź dolot i kolektor ssący,

czy nie dostaje sie tam gdzieś lewe powietrze. Takie "dodatkowe" powietrze

zmienia skład mieszanki i stad problem z zapaleniem. Sprawdź czujnik temperatury silnika.

Opublikowano
  • Autor

Nie nerwowy tylko dokładny. :wink4:

Podałeś mi linki do tematów w większości dot. Diesla a poza tym ja najpierw czytam duuuuużo czytam dopiero później pytam. :a4fan:

Opublikowano

00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation

18-00 - Upper Limit

Jedną z przyczyn tego błędu to uszkodzone wtryski (nie zamykają się do końca).

Może być problem również z ciśnieniem paliwa.

Skoro masz gaz, całkiem prawdopodobne że mogą to być wtryski (niech się gaziarze wypowiedzą)

Możesz też nam podać grupę 00, 11

i się tak nie wściekaj :naughty:

Opublikowano

Skasuj błąd, pojeździj dwa dni na benzynie i sprawć czy odpalanie się poprawi i czy błąd powróci. Jeżeli problem zniknie to sprawa jest prosta: instalacja gazowa przelewa mieszankę!

Opublikowano
  • Autor

Więc tak: jak skasuję błąd i przejadę 20km na bęnzynie to nie pojawia sie on spowrotem. Może to wina instalacji gazowej albo tego porannego odpalania. Gaz bym wykluczył bo z mapy gazu wynika że mam jeszcze niedobór gazu bo sterownik wydłuża mi czasy wtrysku względem benzyny.

A jeśli chodzi o wtryskiwacze też nie bardzo mi to pasuje, bo jeśli raz odpalę to już nie ma problemu no i gaszę na gazie a odpalam na benzynie bo to instalacja sekwencyjna.

A tu logi:

000, 001, 002

http://img265.imageshack.us/my.php?image=000001002ul0.jpg

013, 011, 099

http://img260.imageshack.us/my.php?image=013011099ob2.jpg

Opublikowano

Zdecydowanie lepiej jest stroić instalację LPG obserwując korektory strojenia mieszanki, a nie czasy wtrysku benzyny, bo skąd możesz mieć pewność, że na benzynie jest wszystko ok. Problemy się pojawiają kiedy są zbyt duże różnice między strojeniem benzyny i gazu. Jeżeli jeżdżąc na benzynie cały dzień następnego dnia auto odpali normalnie to wina może być po stronie regulacji LPG. Tak miałem u siebie, mimo tego, że rok jeździłem bez problemów.

Opublikowano
  • Autor

Mój gaz mniej więcej wygląda tak

Mapa

http://img486.imageshack.us/my.php?image=gazbenzxl6.jpg

Nastawy

http://img359.imageshack.us/my.php?image=nastawydr2.jpg[br]Dopisany: 07 Wrzesień 2007, 20:22 _________________________________________________

Zdecydowanie lepiej jest stroić instalację LPG obserwując korektory strojenia mieszanki, a nie czasy wtrysku benzyny, bo skąd możesz mieć pewność, że na benzynie jest wszystko ok. Problemy się pojawiają kiedy są zbyt duże różnice między strojeniem benzyny i gazu. Jeżeli jeżdżąc na benzynie cały dzień następnego dnia auto odpali normalnie to wina może być po stronie regulacji LPG. Tak miałem u siebie, mimo tego, że rok jeździłem bez problemów.

TO znaczy ze jeżeli mam duże błędy na gazie to przestawia mi się sterownik od benzyny i stąd moje problemy z zapalaniem?? :mysli:

Opublikowano

TO znaczy ze jeżeli mam duże błędy na gazie to przestawia mi się sterownik od benzyny i stąd moje problemy z zapalaniem??

Możliwe...

Mapy ok, warto jeszcze spradzić czy listwa nie popuszcza gazu w kolektor. Gasząc wieczorem samochód na gazie zdejmij na noc wąż z listwy wtryskowej. Tylko nie wszystko na raz!

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio zrobiłem test i gasiłem na benzynie i nic nie pomogło, a kiedyś stał przez noc z odłączonym wężykiem podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa (chciałem sprawdzić czy nie przepuszcza) i też nie chciał palić. Listwę też już rozbierałem do czyszczenia ale tak naprawdę to nie była zasyfiona.

Już mi ręce opadają bo oprócz tego odpalania wszystko wydaję się w porządku. ;(

Opublikowano

W życiu nie założę gazu :sick3:

warnwarn.gifkomentarz nie na miejscu, w czym pomogłeś koledze ?

Ostrzeżenie dlatego, bo to nie pierwszy raz...

[pre_pl]

Opublikowano

W życiu nie założę gazu :sick3:

Bogatemu wszystko wolno...

Opublikowano

Jemu może i nie pomogłem ale wahający się czy zakładać gaz też mają prawo czytać każdy post zawierający argumenty za lub anty :mysli:

Cóż może zrobić mały bezbronny forumowicz wobec uzbrojonego po zęby moderatora ...

1a15011c003c4608m.jpg

Opublikowano

mam identyczny problem tylko z silnikiem abc v6, raz odpali raz nie i taka przeplatanka dzisiaj krecilem z 4 minuty, najleprze jest to ze świat mechanikow ma gdzies takie problemy bo to nie łatwa kasa i trzeba miec sporo informacji na temat budowy danego silnika,

u mnie vag nie pokazuje zadnego bledu, sadze ze jest to wina elektroniki , ze pod wplywem wibracji cos zaskakuje

a mialem 80 i zachcialo sie mi A4 ehhhh :rant:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za sugestie. :hi:

Problem chyba namierzony, prawdopodobnie przepuszczają mi elektrozawory od gazu. Wczoraj zrobiłem taki test że zakręciłem zawór na butli wypaliłem gaz i dziś rano odpalił od pierwszego "strzału" :dance:

No i teraz pytanie jak to cholerstwo przeczyścić? :mysli:

Potwierdziła się teoria o elektrozaworze.

Rozebrałem wyczyściłem i wymieniłam gumkę która uszczelnia, była normalnie usmażona na twardo. Pali jak dawniej na dotyk. :kox:

Opublikowano

kolego mam ten sam problem z zapalaniem i miaBem wymienic swiece czy to nie pomaga na kompie tez mam o bledów juz mnie qurwica bierze

Opublikowano
  • Autor

kolego mam ten sam problem z zapalaniem i miaBem wymienic swiece czy to nie pomaga na kompie tez mam o bledów juz mnie qurwica bierze

Jak na kompie brak błędów to świece i kable są pierwszymi podejrzanymi a u Ciebie jeszcze dochodzi rozdzielacz i kopułka. Od tego bym zaczął. No i jeszcze jak zapalanie jest uzależnione od temperatury to może wariuje czujnik temp. silnika, nie ma błędów bo może na razie mieści się w rozsądnych granicach.

Opublikowano

odBanczalem kable z czujnika i to samo zaloze nowe swiece i zobacze bo juz mnie qurwica bierze dzieki za porade!!