Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem ze sterowaniem fis-em

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. mój problem polega na tym ze nie zawsze mogę zmieniać parametry wyświetlane przez fis (średnie spalanie,czas jazdy,spalanie chwilowe itd.) przycisk RESTART jest sprawny, gorzej z przyciskami nawigacyjnymi, górny nie działa a dolny jak mu się zachce. czasami mam wrażenie że zależy to od pozycji kierownicy w momencie odpalania. Podobnie jest z wyświetlaniem RDS na fis, raz działa a raz nie. Może ma ktoś pomysł czym może to być spowodowane i czy da się to jakoś naprawić.

z góry dziękuje.

Opublikowano

Sprawdź kostkę od FISa z tyłu licznika, czy jest dobrze wciśnięta, styki nie są pośniedziałe itp. :wink4:

Mi raz dziwnym trafem wyskoczyła, ale nie do końca i raz działało a raz nie :decayed:

A jeśli zaśniedziały (co raczej jest mało prawdopodobne) to "Kontakt spray" mile widziany :naughty:

Opublikowano

Mogły się pojawić "zimne luty" (widać je gołym okiem- takie jakby spękane dookoła spoiny cyny) Warto by było wyjąć licznik i sprawdzić połączenia, jak nie to może manetka, przyciski nie łączą.... ale jak jakiś przycisk raz działa a raz nie to warto sprawdzić połączenia lutowane w liczniku. Ja poprawiałem ostatnio w liczniku luty bo mi podświetlenie raz świeciło raz nie (podświetlenie zegarów)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety panowie nic nie pomogło :no:. "Zimnych lutów" nie zauważyłem, czyszczenie kostek też bez efektu, po wyjęciu radia i czyszczeniu kostek RDS działał przez 10 min. Jeszcze spróbuje zdjąć i sprawdzić styki, połączenia i przewodu manetki może ze względu na użytkowanie któryś z przewodów po prostu pękł i w zależności od tego raz działa a raz nie.Macie jaszcze jakieś pomysły co miże być nie tak?. Mam jaszcze pytanie czy można sprawdzić to vag-com, jeśli tak to jak to zrobić. Z góry dzięki.

Opublikowano

Hmmm w sumie Vagiem możesz zrobić test wyświetlacza (zapalą się poszczególne segmenty, popipkają kontrolki itp) w pewnym stopniu to rozjaśni sprawę bo będzie można stwierdzić czy wina leży po stronie manetki czy też gdzieś w liczniku przy fisie. A Vag-comem robisz test wyświetlacza czyli podłączasz go, wchodzisz w opcje licznika i tam masz test licznika i poszczególnych elementów. Tam sprawdzisz fisa.

Opublikowano

Najlepiej jak byś miał miernik elektryczny (multimetr, mogła by być ostatecznie jakaś bateria z diodą albo żaróweczka) nawet za 10zł i sprawdził opcją testowania diod czy jest przejście w manetce jak przyciskasz przyciski do wyświetlacza. Jak jest to błąd tkwi idzie indziej, jak nie to manetka do naprawy. Oczywiście trzeba też mieć najlepiej rozpiskę pinów w kostce.

Co do popękanych lutów nie zawsze je widać, pękniecie może być minimalne i ciężko je zauważyć nawet pod lupą. Miałem tak w drzwiach w passacie i niektóre były wyraźne a niektóre ledwie widoczne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

test vag-iem zrobiony (czyli ruch wskazówek obrotomierza i prędkościomierza, brzęczyk, wygaśnięcie fis i świecenie wszystkich linij licznika kilometrów, następny z tego co zrozumiałem niedostępny) poza tym zero błędów. Jeszcze raz rozłożyłem licznik i obejrzałem wszystko dokładnie i nic, bez zmian. :confused4:chyba tylko pozostaje zdjąć kierownice i pająka, rozebrać manetkę i sprawdzać wszystkie połączenia i styki. chyba że macie jeszcze jakieś pomysły. Co do RDSu na Fis to wczoraj po wyjęciu radia i przeczyszczeniu kostek RDS był przez 30 min i wsiąkł. :mysli:[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2010, 21:21_________________________________________________witam serdecznie. po miesiącu miałem trochę czasu i wyjąłem licznik, rozebrałem go i tak jak wyżej opisane poprawiłem wszystkie luty. nawigacja po wszystkich funkcjach działa ale tylko dolny przycisk i przycisk Restart. Od ostatniego postu nie włączył się nawet razu rds na fis. Radio zaczyna umierać (tz procek dźwięku) czy to może być przyczyna braku rds na fis?[br]Dopisany: 12 Październik 2010, 22:22_________________________________________________Witam ponownie. Dziś po raz kolejny wytargałem licznik i wszystko poprawiłem jeszcze raz. Miernikiem sprawdziłem przewody czy nie są gdzieś przerwane czy inne takie, wszystko z nimi ok. manetkę też sprawdziłem i przyciski nawigacji i reset są sprawne. Po złożeniu info. na fis-e moglem zmieniać tylko dolnym przyciskiem i działał przycisk restart. Po 2 godz. działa tylko przycisk restart a fis wyświetla tylko info. o chwilowym spalaniu i nie daje się zmienić.

może ktoś wie jak to naprawić albo chociaż czym może to być spowodowane?