Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Tiptronic 2 pytania...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem bardzo zadowolony póki co z tej skrzyni, ale mam 2 pytania.

Czy też macie tak, że po odpaleniu jak przełączacie szybko bieg z P na R to czujecie delikatny opór tj. tak, jakby trzeba było chwilę odczekać i mocno wcisnąć pedał hamulca.

I jadąc 45-55 km/h skrzynia "zastanawia się" między 3 a 4 biegem. Obrotomierz delikatnie faluje, jakby skrzynia się wahała czy wrzucić już 4 czy zostawić na 3. Poza tym wszystko działa lux. Nie szarpie, szybko i sprawnie redukuje. Jak przyspieszam w miarę dynamicznie to też nie mam żadnych problemów.

W położeniu manualnym też wszsytko super.[br]Dopisany: 16 Wrzesień 2010, 16:48_________________________________________________Panowie od tipów napiszcie jak to u was wygląda.

Opublikowano

Nie powinno być takich objawów jak opisałeś. Jeżeli obroty falują to znaczy, że skrzynia się ślizga, może być skończone sprzęgło, które puszcza i wtedy na pewno nie jedzie super bo przerabiałem temat dwukrotnie.

Opublikowano

Jeśli zgaszę samochód na 'P' i puszczę hamulec nożny, to na pochyłej drodze samochód stoczy się minimalnie w przód lub w tył i później, po odpaleniu, rzeczywiście jest nieco większy opór przy przełączaniu z 'P' na cokolwiek. Tak jest skonstruowany automat.

Spróbuj zaciągnąć hamulec ręczny przed puszczeniem nożnego.

Druga kwestia - pierwsza rzecz do sprawdzenia, to poziom oleju w skrzyni :)

Opublikowano
  • Autor

Olej w skrzyni sprawdzę w poniedziałek, a napiszcie jeszcze jaki jest koszt w razie czego wymiany sprzęgła w skrzyni.

Opublikowano

Olej w skrzyni sprawdzę w poniedziałek, a napiszcie jeszcze jaki jest koszt w razie czego wymiany sprzęgła w skrzyni.

Stary konwerter oddajesz i dostajesz regenerowany.

Cena http://midparts.com.pl/5HP19FLA_28L_V6-2607.html

Opublikowano

Przy okazji i ja się uspokoiłem :) 700 zł to jeszcze nie tragedia.

Opublikowano

Jeżeli mam być szczery to sprzęgła regenerowanego w PL bym nie brał.

Opublikowano

Jeżeli mam być szczery to sprzęgła regenerowanego w PL bym nie brał.

Nowe też mają.

Co jest nie tak z regenerowanymi? Nie ma fachowców czy sprzętu?

Opublikowano

Nie chcę nikogo osądzać, ale mam wrażenie że tego i tego.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Najdziwniejsze, że u mnie jest tylko problem z tym wrzuceniem z 3 na 4 bieg i tylko przy ok 55km/h. Tak jak pisałem, jakby się skrzynia zastanawiała czy wrzucić bieg czy poczekać. W pozycji manualnej jest jak najbardziej spoko przy przerzuceniu na 4-ke...[br]Dopisany: 27 Wrzesień 2010, 15:24_________________________________________________Koledzy więc olej w skrzyni jest calutki. Jeżeli chodzi o opór to faktycznie już to wyczułem Mateos.

Kolega od którego kupiłem samochód potwierdził, że to jest normalna akacja z tymi obrotami, zwłaszcza przy jeździe pod górę, że czasam itrzeba mocniej gaz nacisnąć, żeby zredukował bieg lub 2.

Pozostaje mi tylko dylemat czy zmieniać olej w skrzyni tip, bo kolega zrobił 40k bez wymiany i nie wie, jak było wcześniej. W książce serwisowej też nic nie ma o wymianei oleju w skrzyni, tylko standardowo filtry, olej silnikowy itd.