Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Problem z lampką oświetlenia przestrzeni nóg kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie. Opiszę po krótce co się dzieje. W momencie otwierania drzwi zapala się lampka w nogach (ta nad pedałem sprzęgła) by po chwili (1-2 sek) wydać gdzieś z okolicy bezpieczników dziwny dźwięk ( takie tzzzt) i zgasnąć. Sprawdzałem prąd na kabelku i nie ma. Sprawdzałem i wymieniałem żarówkę. Jest okej. Bezpieczniki te podstawowe sprawdziłem na oko(te malutkie) plus próbnikiem te większe (ale tylko te na wierzchu, te duże kostki w środku nie ruszałem bo się nie znam na tym, nawet nie wiem jak je sprawdzić). Reszta elektryki w aucie jest okej. I teraz jak się chwile odczeka to lampka nawet czasem zaskoczy i pali się po otwarciu drzwi (jak by jakiś bimetal po chwili odbijał) . Ale jak się zamknie i otworzy ponownie to znowu to samo :( Czekam na informację co to może być i jak się do tego dobrać :) Dodam, że problem jest odkąd posiadam auto czyli od miesiąca. Poruszę może od razu drugi problem, aby nie zakładac nowego tematu. 5 dni temu elektryk założył mi zabezpieczenie (taki bajer za 250 zł, muszę wykonać parę czynności zanim odpalę auto, żeby ruszyć). Wczoraj zapaliła mi się kontrolka od Air bagu.. Czy to może mieć związek z tym, że elektryk założył to zabezpieczenie??

Opublikowano

zaczne od air bag. przestawiałes fotele? zaczołbym od podpięcia VAG i wykazowanie błędów. co do oświetlenia dywaników to nie pali ci bezpiecznika przy tym tzzzzzt.?

Opublikowano

fotele non stop przestawiamy, bo jest to auto rodzinne. Praktycznie codziennie ktoś inny jedzie :> pojawiło się jak wsiadła mama po mnie. A to zawsze zaczyna się od zmiany ustawienia fotela... ale bez używania elektryki. Mam ręcznie ustawiane fotele (jedynie dostosowanie pod plecy jest elektryczne). No tak, ale czy gdyby paliło bezpiecznik to czy nie musiał bym go wymienić?? Bo ta lampka zaraz znowu się na chwile zapala - 1-2 sek tzzzzt (taki dźwięk krótkiego zwarcia) i gaśnie. Dodam, że dźwięk pochodzi właśnie z okolicy bezpieczników tyk kostkowych dużych. Ale przecież taka wielka kostka nie może odpowiadać za taka malutką lampkę...

Opublikowano

lampka air baga ci sie swieci bo jak były przestawiane fotele to na konsce zmieniła sie rezystancja i wywaliło błądz. trzeba rozpiąc kostki, wyczyścić. podpiąc VAG wykasować błąd i bedzie ok. a co do lampli. to gasna obie czyli kierowcy i pasażera? moze tez masz gdziesz luzą wtyczkę.

Opublikowano

Zaraz jadę do mechanika, na szybko usunie błąd air baga po znajomości, ale watpię, żeby miał czas na sprawdzenie tej lampki. Na prawdę nikt na tym formu nie wie która kostka może wydawać ten dźwięk po którym gaśnie ta lampka?? Gaśnie tylko u kierowcy w pedałach. Zawsze tak samo. Otwieram drzwi.. tzzzt i gaśnie :confused4: A co do kostek to mogę wyjąć każdą po kolei, przeczyścić styki i psiknąć kontakt sprayem, ale nie wiem czy nie pogorszę sprawy czasem. A przy wyciąganiu bezpieczników (kostek) nie wykasuje mi pamięci z kompa??[br]Dopisany: 22 Wrzesień 2010, 12:15_________________________________________________byłem u elektryka... podłączył kompa po czym wyszło, że to od poduszki bocznej w siedzeniu... skasował błąd, a potem skasował 50 zł za usługę trwającą 10 sekund!!!! I to niby po znajomości k...s. Ciekawe czy normalnie to droższe w ogóle jest. Poprawiłem złączkę pod siedzeniem, podoginałem piny i jest okej. Więcej nie jadę do mechanika z byle pierdem. Odnośnie lampki w pedałach, popatrzył pokombinował (zrobił to co ja wcześniej już zrobiłem) i stwierdził, że nie wie. Po chwili powiedział, że może jest ogólnie za duży pobór mocy (za mocne żarówki w oświetleniu sufitowym??, czy o co mu chodziło??) i komputer odłącza tą lampkę. Tyle, że jak się je wyłącza to i tak nic nie zmienia... stwierdził, że zagadka i nic nie poradzi heh to co nie macie już więcej pomysłów?? [br]Dopisany: 22 Wrzesień 2010, 22:20_________________________________________________Witam ponownie !!! Zauważyłem jednak, że lampka ta gaśnie po obu stronach. Również jak wysiada pasażer... Może to coś podpowie?? Proszę o pomoc !

Opublikowano

czyli masz problem z zasilaniem lub masa.

pewnie w miejscu skad dochodzi ow dzwiek brak prawidlowego kontaktu elektrycznego.

sluchaj skad dobiega, odnajdz to miejsce i wyczysc konektor.

Opublikowano

EUREKA !!!!!!!! Doszedłem skąd dochodzi ten dźwięk. Teraz proszę o pomoc w diagnozie. Gimnastykowałem się głową w "pedałach" :tongue4: bo gdzieś tam wysłuchałem ten dźwięk "tzzzt". Zlokalizowałem przy pedale sprzęgła taki bezpiecznik 5A mały płytkowy standardowy. Sprawdziłem go i ok. Drążyłem głębiej. Odgiąłem na maxa plastikową osłonę tam gdzie wchodzi pedał sprzęgła i moim oczom ukazał się ogromny bezpiecznik?? Tak myślę, chyba 30 A. Był on umocowany na wspólnej szynie plastikowej z kostką o oznaczeniu 373 koloru szarego(szyna była złamana na pół i połączona paskami zaciskowymi, jakiś elektryk coś tam rył i pewnie mu się złamało :confused4:). To właśnie ta kostka wydaje ten dźwięk, po czym gasną światełka w nogach. Czyli otwieram drzwi (moje lub pasażera) 2 sekundy światełko świeci - kostka robi tzzzt i światełko gaśnie. Zamykam drzwi - kostka znowu robi tzzt i po otwarciu znowu to samo i tak w kółko. Teraz moje pytanie - czy to wina tej kostki, czy ta kostka nie dopuszcza jedynie do jakiegoś zwarcia, a wina leży gdzie indziej??

SOCfJ.jpg

Czy jest jakiś test w vagu dla tego przekaźnika??