Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Problem ze skrzynią Multitronic - nieprawidłowy zakres przełożeń...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam klubowiczow juz pisalem odnosnie problemu ze skrzynia a problem tkwi w tym ze jak rano odpalam auto skrzynia pracuje tak jak powinna (multitronic) czyli wachlujac galka wszystko wchodzi jak powinno dopiero po przejechaniu kilku kilometrow z D przeskakuje na S i manualna zmiana nie wchodzi i rowniez komputer nie widzi N a jak wlacze wsteczny to czuc ze zaskoczyl ale nie ma pelnej mocy podpiolem VAGa i wykrylo blad "czujnik trybu pracy" tylko zastanawia mnie to ze jak auto postoi pare godzin to po odpaleniu wszystko dziala dobrze i po paru km dzieje sie to samo gosc w naprawach skrzyn automatycznych mowil ze moze byc ze przy wybieraku mogl wyleciec jeden z magnesow lub jakies blaszki sa zuzyte czy cos miał ktos podobny problem z gory dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano

Pozycje PRNDS są identyfikowane dzięki bramce magnetycznej znajdującej się na końcu drążka wybieraka (zabudowanego wewnątrz skrzyni).

CVTmaggate.JPG

Pozycja bramki jest odczytywana przez 4 czujniki hallotronowe znajdujące się w złączu F125 wyprowadzonego ze sterownika skrzyni biegów.

multidriver.jpg

Jest kilka możliwych usterek w tym przypadku - uszkodzenie bramki magnetycznej (chyba najmniej prawdopodobne), zanieczyszczony olej ATF (opiłki które przyklejają się do bramki i zakłócają pracę czujników), usterka połączeń elektrycznych między czujnikami halla a sterownikiem (najczęściej spotykane), lub źle ustawiona linka wybieraka.

Zacznij od ponownego sprawdzenia błędu i wklej tutaj cały komunikat.

Gdy problem ze zmianą biegów wystąpi ponownie - zapnij VAGa i podłącz się do sterownika skrzyni, wejdź do bloków wartości mierzonych (grupa 002). W pozycji pierwszej masz symbol aktualnej pozycji wybieraka - możliwe opcje to:

P

ZP (między P i R)

R

ZN (między R i N lub N i D)

N

D

S

Er (w przypadku błędu)

W drugiej pozycji masz odczyt z czujników halla – reagują one na ustawienie bramki magnetycznej. Każda pozycja wybieraka ma swoją unikalną sekwencję czujników:

0 1 0 1 (P)

0 1 0 0 (ZP - między P i R)

0 1 1 0 ®

0 0 1 0 (ZN - między R i N lub N i D)

0 0 1 1 (N)

1 0 1 0 (D)

1 0 0 0 (S)

Wszystkie pozostałe kombinacje wskazują błędną pozycję drążka zmiany biegów (0000, 0001, 0111, 1001, 1011, 1100, 1101, 1110, 1111). Dzięki tym odczytom możemy wykryć który z czujników halla działa nieprawidłowo.

Np. odczyt 0 1 0 1 dla pozycji P to nic innego jak przekazanie aktualnego stanu z czujników. Nazwijmy czujniki ABCD (pierwsza pozycja – czujnik A nie wysyła sygnału (=0), druga pozycja – czujnik B wysyła sygnał (=1), trzecia pozycja – czujnik C nie wysyła sygnału (=0), czwarta pozycja – czujnik D wysyła sygnał(=1)).

ABCD

0101

Zależnie od aktualnej pozycji wybieraka, zmienia się ustawienie magnesu na końcu drążka a tym samym odczyt z czujników halla (czyli sekwencja sygnałów z F125). Jeśli w danej pozycji drążka pojawi się błąd – sprawdzamy odczyt sekwencji czujników i porównujemy go z opisem powyżej (sprawdzamy który z czujników – A,B, C czy D ma nieprawidłowy dla danej pozycji sygnał).

Jeśli odczyt w MVB2 będzie poprawny to najprawdopodobniej będzie trzeba dostroić kabel wybieraka (przygotuję opis dla tej procedury).

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzieki kolego za te informacje teraz wiem wszystko pozdrawiam :)[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2010, 13:19_________________________________________________bo jak mialem podpietego VAGa to kolega wajchowal galka i tez wlasnie sprawdzalismy odczyty i P widzialo R i N nie widzialo a na pzoycji D widzialo ze wjacha jest na S wiec musze podjechac na serwis opisze jak zrobie co bylo powodem awari i chyle glowe koledze za wiedze :hi:

Opublikowano

Wybierak możesz sam ustawić - nie jest to aż tak skomplikowane ;)

Opublikowano

mysle ze skoro tak to podzielisz sie spotrzezeniami :) czekam z niecierpliwoscia :hi:

Opublikowano
  • Autor

tylko nie mozna powiedziec ze to napewno wybierak no a jak ustawic wybierak bo nie mam pojecia szczerze to zielony jestem w tej sprawie bo od niedawna mam to auto i to moj pierwszy automat a niestety nie mam na wlasnosc VAG bo to kolegi wiec na razie lipa

a jest to jakas prosta procedura ???

Opublikowano

Rozbierasz obudowę wybieraka (gałka, ramka, osłona PRNDS), odkręcasz śrubę - ustawiasz wybierak w prawidłowej pozycji i dokręcasz śrubę. Zostało to bardzo ładnie opisane (w języku angielskim) w manualau HAYNES-a dla A4 B6.

Procedura jest na tyle prosta, że można spróbować ;) Potrzebuję trochę czasu aby przetłumaczyć ten teks, zrobić zdjęcia i przygotować manual...

Największe prawdopodobieństwo to jednak sterownik - walnięte połączenie (drucik) czujnika C. Sekwencja dla pozycji D to 1010. Dla S 1000. Wszystko pasuje - w przypadku trybu D czujnik C zamiast 1 daje 0 i skrzynia interpretuje to ustawienie jako S. Z kolei na N zamiast 0011 masz 0001 czyli pozycja, której sterownik nie rozumie. Natomiast na R powinno być 0110 a jest 0100 czyli nie widzi wstecznego tylko pozycję między R i P.

Opublikowano
  • Autor

no tez mi sei tak zdaje ze to sterownik tylko dziwi mnie to bardzo ze auto jak postoi troche to po ponowym ruszeniu dziala przez chwile dobrze a na trasie to nieraz mam ustawione na D a pokazuje S i w niektorych momentach wskakuje na zadana pozycje D i po chwili znowu S heh a jak juz bym rozkrecil wybierak tylko co mi da jak mam na S i ustawil bym na D ale komputer go nie podświetli bo nie bardzo rozumiem hmm a taka naprawa sterownika droga jest orienujesz sie moze ???

Opublikowano

Dobra chyba nie ma co ustawiać wybieraka - analiza tego przypadku wskazuje jednak na sterownik...

Co do warunków w których usterka się pojawia - widocznie temperatura ma tu zasadniczne znaczenie. Mogę tylko zgadywać co tu się dzieje. Może po podgrzaniu galareta, w której zalane są druciki zaczyna pracować a wraz z nią uszkodzone połączenie?

Jest kilka miejsc w PL (coraz więcej), które naprawią Ci sterownik - niestety jest to związane z jego demontażem ze skrzyni (trzeba spuścić ATF). Procedura została opisana w Encyklopedii Multitronika (poszukasz sobie ;)). Co do polecanych warsztatów - chyba najtaniej zrobisz to w Sserwis (Rydułtowy koło Rybnika - www.sserwis.pl). H4mm3R naprawiał tam ostatnio swój driver - zapłacił niecałe 1100zł za wszystko (wymiana oleju, naprawa sterownika, montaż i demontaż). Nie wiem tylko jak to z gwarancją wygląda - jak już tu zajrzy to sam się wypowie :good:

Inne sprawdzone przez forumowiczów firmy zajmujące się naprawą to Zielona Góra oraz Ozorków (k/Łodzi)

http://allegro.pl/naprawa-multitronic-multitronik-skrzynia-fv-gw-i1236756430.html

http://allegro.pl/naprawa-skrzynia-multitronic-multitronik-12mc-gwa-i1240053835.html

Opublikowano
  • Autor

OK wielkie dzięki kolegom za pomoc to nic czas sie wybrac do warsztatu :) pozdrawiam

Opublikowano

i moze na lawecie ? a jak podczas pracy do przodu - przeskoczy samoistnie na prace R ? bedziesz zbierał auto

Opublikowano

Czaki w tym przypadku nie ma takiej opcji ;) Sekwencje czujników są tak dobrane aby wykluczyć taką możliwość.

Mimo wszystko Twoje R to nie wsteczny więc w miarę możliwości postaraj się go jak najmniej używać.

Opublikowano
  • Autor

wiesz CZAKI22 zrobilem juz nim 1000km przy takiej pracy gdyz nie wiedzialem ze sterownik jest uszkodzony gdyz po zakupie od razu jechalem do niemiec i nic sie takiego nie zdazylo a co do pracy wstecznego to staram sie go jak najmniej uzywac :)

[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2010, 18:36_________________________________________________a po drugie jezdze teraz caly czas na S a nie na D gdyz S po podlaczeniu Pod VAGa dziala dobrze i go widzi i odczyty sa dobre ...

Opublikowano

No to pewnie spalanie Ci skoczyło?

Opublikowano
  • Autor

wiesz kolego w sumie nie az tak bardzo średnie wyszlo mi w trasie przy 4 pasazerach i srednio predkosc 140 km/h 150 km/h komputer pokazal 6,2 /// 6,6 to chyba nie tak zle njawazniesze ze Tryn S dziala zgodnie z przeznaczeniem tak autko musialo byc w Pl heh

Opublikowano

Teraz dojrzałem - profil popraw, masz AWX-a wpisanego :decayed:

Opublikowano
  • Autor

a jakie jest prawidlowe oznaczenie bo nawet nie wiedzialem gdzie tego szukac :>

Opublikowano

Jeśli masz B6 1.9TDI to Multitronic wychodził tylko z silnikiem AVF... Masz książkę serwisową?

Opublikowano
  • Autor

Tak mam ale aż tak w nią się nie zagłębiałem bo jest po niemiecku heh już poprawiłem i dziękuje za pomoc ;)

Opublikowano

Skoro już walczymy z Twoją skrzynią - może sprawdź jakie ma oznaczenie? Znajdziesz je w tym samym wierszu co oznaczenie silnika (wiersz 5-ty).

GJA, GWX czy HPP?