Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] B6 SYM 2,5 TDI 155 PS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam silnik jak w tytule..prosilbym wszystkich uzytkujacych audi z takim silnikiem o opinie na jego temat, chodzi mi o awaryjnosc i jak o niego zadbac by pojezdzil dlugo i bezproblemowo:)Jaka jest roznica w stosunku do tego 150PS?Czy cos poprawiono? Moj ma 252 tys. przebiegu. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja przejechałem 50000km i wymieniłem tylko wtrysk sterujący( w sumie to niepotrzebnie) wymieniac na czas rozrzad oleje filtry i bedzie latal jeszcze długo :tongue4:

Opublikowano

Jeżeli średnie zużycie ON masz powyżej 10l/100km ( oczywiscie przy normanej jeździe) to olecam profilaktycznie wymianę przepływomierza....mimo że OBD nic nie pokazuje to ten element zmienia swoje parametry i powoduje zwiększenie zuzycia paliwa.

Ogólnie silnik bardzo dobry i bezawaryjny....wbrew niektórym opiniom...zresztą te złe opinie odnoszą się do B5 z silnikami 150KM.

:a4fan:

Opublikowano

po co wymieniać bez sensu przepływomierz bez diagnozy, sama diagnoza to kilka minut a szkoda wydać kilka stówek ot tak sobie :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Co do spalania to komp pokazuje u mnie jak na razie 8,2 l/100km..z czego przejechane 50/50..to chyba w normie. Wlasnie chodzi mi o te zle opinie co czytam tu na forum odnosnie tych 150KM,ale nigdzie nie znalazlem tych opinii co do tego silnika oznaczonego kodem AYM 155PS. Czy tez w tym modelu te walki sa takie slabe i pompy padajace czy moze cos poprawiono? Bo juz nie wiem czy mam sie bac go czy nie :) Jak na razie rozrzadu nie ruszalem bo w ksiazce byl wpis przy 240tys-wymiana, co potwierdzilo sprawdzenie tego na stacji VW po wklepaniu VINu, wiec chyba do 300 dojezdze..Wymienilem olej, filtr powietrza, paliwa i pylkowy..Cos jeszcze trzeba podmienic? No i co z ta odma? Jesli sie nic nie dzieje tez dla spokoju ten filtr wymienic czy dac spokoj na razie?:)

Opublikowano

wałki nie są słabe, tylko jeśli jest zapchana odma to w głowicy jest takie ciśnienie że do wałków nie dopływa olej i pracują na sucho więc dlatego się wycierają :(

zmiany w systemie olejowym jak i samych wałków zrobili w silnikach serii B...

No i co z ta odma? Jesli sie nic nie dzieje tez dla spokoju ten filtr wymienic czy dac spokoj na razie?

dla spokojności sprawdzić ciśnienie gazów w głowicy, albo wymontować i sprawdzić odme.

Opublikowano
  • Autor

To sie chyba jednak zdecyduje na wymiane tego filtra przy odmie. Na jaki czas powinna wystarczyc ta wymiana, tzn na ile km? A co do pompy to da sie ja tez jakos sprawdzic czy tam wszystko w porzadku i wogole w jakim jest stanie?

Opublikowano

tankować na sprawdzonych stacjach dobre paliwko, to nie powinno być z nią problemów,

jeśli natomiast kiedyś by Ci się zdarzyło (czego nie życzę) nie będziesz mógł odpalić to nigdy nie kręć więcej niż 30sek. i z przerwami minutowymi.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wielkie za pomoc..pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

tankować na sprawdzonych stacjach dobre paliwko, to nie powinno być z nią problemów,

jeśli natomiast kiedyś by Ci się zdarzyło (czego nie życzę) nie będziesz mógł odpalić to nigdy nie kręć więcej niż 30sek. i z przerwami minutowymi.

Co wtedy może być tego przyczyną? Ja w swoim Audi mam nieraz problem z odpalaniem auta po nocy (auto garazowane) - musze dłużej troche pokrecić, ale nie 30sek. Jak odpali 1x to później już normalnie, ale nieraz ten 1x jest tragiczny, az sie boje :)

Mam jeszcze takie pytanie do Was na potwierdzenie mojej myśli :) A mianowicie silnik AYM (155PS) jest to silnik z pompowtryskiwaczami?

Opublikowano

swiece zarowe sa grzane na moment nawet przy nagrzanym silniku. :)

wiec jezeli jest problem ze startem trzeba je zawsze sprawdzac. wiekszoc ich awarii wychodzi VAG-iem

tutaj pewnie jednak pompa pachnie...

Opublikowano

Ja akurat troche wiem o AYM, bo sam chcialem taki kupic. Generalnie nie znalazlem nic dobrego w budzie A6, a te co sprawdzalem byly tragiczne (dla wprawionego ucha) :hi: Polecam zrobić diagnostyke z ogledzianami walkow włącznie.

Opublikowano
niestety tutaj Twoja myśl jest zła, silnik AYM posiada pompę wtryskową VP44,

To tutaj mnie zatkało szczerze mówiąc ;/ Czyżby napewno? Skąd masz takie info? Jest to auto z 2002r. Byłem przekonany, że są tam pompowtryskiwacze... silnik 2.5 TDI (155PS) ?