Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANA] Pompa powietrza wtórnego - co ją włącza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, co jest odpowiedzialne za włączanie pompy powietrza wtórnego ?

Podłączam pompę bezpośrednio po akumulator i pompa działa, a jak podłącze normalnie to się nie załącza, nawet jak silnik jest zimny.

Bezpieczniki sa wszystkie ok bo sprawdziłem - ale nie wiem który to bezpiecznik od tej pompy.

Co może być przyczyną że sie nie załacza ?

Opublikowano

Masz VAGa ? Jeżeli tak zrób test elementów wykonawczych , w grupie 077 też jest możliwość zrobienia testu tej pompy SAI , reszta :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 20:11_________________________________________________Witam, podłączyłem VAGa zrobiłem test wyjść i pompa się nie włącza. Słychać tylko jakby kliknięcie przekaźnika jakieś syczenie przy silniku ale pompa nie chodzi.

Pomocy, co może być przyczyną ?

Opublikowano

Wejdź do kanału i podłącz tą pompę bezpośrednio pod aq ( z tego co słyszałem te pompy lubią siadać bo czasami dostaje się do nich woda :mysli: )

po drugie ta pompa praktycznie do niczego nie służy , po włączeniu zimnego silnika nie będziesz spełniał Normy Euro (twoja to chyba już EURO 4 ) , zaczniesz ją spełniać trochę później :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Mam ją już na zewnątrz pod akumulatorem chodzi.

Opublikowano

bezpiecznik pompy SAI jest (z tego co pamiętam) w obudowie ECU :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Jak dobrze rozumiem ECU to komputer znajdujący się pod maską w takim plastikowym szczelnym pojemniku po stronie kierowcy ?

Szukałem bezpiecznika wewnątrz auta ale wszystkie które tam są, są sprawne. U mnie jest trochę inny układ bezpieczników i pod pozycją 42 nie mam bezpiecznika od pompy - ale to chyba dlatego że to przejściówka z 99r.

Opublikowano

tak ECU jest w podszybiu po stronie kierowcy , otwórz ten dekiel i sprawdź tam też są jakieś bezpieczniki :wink4:

Opublikowano
  • Autor

OK, dzięki

A jeszcze sobie przypomniałem jak podłączałem dzisiaj VAGa to wyskoczyły mi dwa błędy:

17831 - ale to dotyczy tej pompy powietrza

oraz

16486 - tego wcześniej nie było - sprawdziłem na forum i błąd dotyczy przepływomierza - czy to oznacza koniec przepływki ?

• 2 lata później...
Opublikowano

koledzy po ostatnim podłączeniu vag-a mam 2 błędy 17831 i 17834 od czego są te błędy ten pierwszy to wiem że coś z wtórnym powietrzem ale nie wiem zabardzo jak to rozwiązać

---------- Post dopisany 28-09-2013 at 21:35 ---------- Poprzedni post napisany 15-08-2013 at 13:15 ----------

wie moze ktos jak rozwiazac ten problem 17831 pompa chodzi po odpaleniu z jakies 60 s potem sie wylacza wymienilem wszystkie wezezyki od zaworka zwrotnego az do gruszki przy kolektorze i blad nadal jest

Opublikowano

n112 sprawdz czy działa i sam zawór wtryskujący może jest zapieczony

Opublikowano

dobra a jak moge sprawdzic ten zawor n112 czy tylko w gre idzie podmianka na inny

Opublikowano

zdejmnij wężyk podciśnienia z n112 idący do zaworu wtryskowego i jak odpalisz auto rano to ma tym wężykiem zaciągać powietrze(lub zrób test wyjść vag-iem dla n112,silnik wolne obroty i powinno też zaciągać) jak jest tak to jest sprawny i pozostanie zawór wtryskowy zakładając,że wężyki jak i cały układ jest szczelny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kurde a ten zawor n112 to jest ten zawor zwrotny tak co do niego idzie rurka od popmpy powietrza i z drugiej strony wychodzi wezyk idacy do jakiegos zaworka chyba magnetycznego i puzniej od niego wchodzi w kolektpr ssacy i z tamtad rozdziela sie i idzie do przepustnicy i takze z drugiej strony kolektora wychodzi wezyk ktury tak ze idzie do zaworka a od niego dopiero do gruszki

---------- Post dopisany 02-11-2013 at 13:35 ---------- Poprzedni post napisany 29-09-2013 at 22:33 ----------

witam koledzy vagiem przeprowadziłem testy tych zaworków i pracują pompa też sprawdzałem chodzi powietrze daje i nie ma w niej wody tylko podczas tych testów było słychać syczenie powietrza z okolic tego

wtrysk_wtryskiwacz_audi_a4_b5_1_6_bosch_06b13355.jpg

Opublikowano

na listwie jest reg. ciśn. paliwa na podciśnienie,ale to co coś mu dolega?

Opublikowano

nie poprostu szukam wszędzie gdzie się da ponieważ pokazuje mi błąd 17831

Opublikowano

a zawór kombinowany sprawdzałeś?

Opublikowano

a jak on wyglada bo po nazwie nie kojaze

Opublikowano

z tyłu za głowicą,jeden króciec gruby idący do pompy i jeden cienki do n112

a foto np Zawór EGR AUDI VW 06B131101C (3604692395) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

być może chodzi cięzko lub zwyczajnie się zaciął