Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Skrzynia z Car-audio na użytek domowy. Jak to zakombinować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich:hi: Mam pytanko do tych ktorzy wiedza co i jak jesli chodzi o zabawy z pradem i z basem. Mianowicie chodzi o to, ze chcialbym przerobic suba "samochodowego" na uzytek domowy a dokladniej podlaczyc do kina domowego, bo ten seryjny to niedorajda a wsadzenie takiego sprzeciku do wyra w fotel albo osobno daloby wiecej frajdy podczas seansu filmowego albo muzycznego. Tak wiec zaczynajcie :rolleyes:

Opublikowano

Najpierw musisz sprawdzić czy wzmacniacz kina domowego może zasilać głośnik o takiej impedancji jaką ma ten z suba w samochodzie (zazwyczaj 4 Ohm). Podaj też moc RMS kina domowego którą może podać na subwoofer. Podaj moc głośnika niskotonowego ze skrzyni basowej w samochodzie.

Opublikowano
  • Autor

a tu voltaz nie ma nic do znaczenia? chcialbym do tego wykorzystac tez odpowiedni wzmacniacz samochodowy. tylko jak to wszystko zasilic...

Opublikowano

Napięcie nie ma aż tak dużego znaczenia, wzmacniacz samochodowy i tak musi podnosić napięcie a domowy obniżać, ważniejsza jest dopuszczalna impedancja na wyjściu wzmacniacza, no i moc. Jak chcesz wykorzystać wzmacniacz samochodowy w domu musisz mieć zasilanie 12V ale wtedy jest to średnio opłacalne. Jeśli kino nie ma odpowiedniego zapasu mocy żeby poruszyć takim głośnikiem musisz się zaopatrzyć w wzmacniacz domowy do ktorego podłączysz głośnik.

Opublikowano
  • Autor

a jak uzyskac te 12 czy tez 14v z odpowiednim amperem aby zasilic wzmaka?

Opublikowano

musisz mieć przetwornice (zasilacz) ale wtedy to jest nie opłacalne (straty), lepiej kupić od razu wzmacniacz pod napięcie sieciowe. Nie podałeś żądnych danych ani o wzmacniaczu ani o głośniku, jakim cudem mam sie domyślić jaką moc ma mieć przetwornica czy też wzmacniacz?!

Opublikowano
  • Autor

bo narazie mam tylko glosnik hertza es-250 w rms ma 250w. chce sie tylko dowiedziec jak to sie podlacza i dopiero wtedy dokombinowac reszte.

Opublikowano

No to ci napisałem, musisz miec inny wzmacniacz albo przetwornice do samochodowego.

Opublikowano
  • Autor

a wzmak z kina ma jakos 100rms[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 13:58_________________________________________________a ile taka przetwornica?

Opublikowano

Jeśli to prawdziwe moce RMS to zasilacz musi mieć min 400W (ok 60% strat na wzmacniaczu, zależy od wzmacniacza) jeśli chcesz uzyskać max moc.

transformator zasilacza to ok 100zł, diody i kondensatory max 50zł reszta 20zł. z tego możesz sobie zbudować taki zasilacz. Nie wiem gdzie można taki kupić.

Opublikowano
  • Autor

czyli lepiej chyba opyla sie kupic normalny wzmacniacz "domowy"

Opublikowano
  • Autor

axton 300 w rms-ie[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 20:02_________________________________________________cena tego wzmaka co mi podales jest nie dla mnie :kox:

Opublikowano

Tyle kosztuje wzmacniacz który podaje na wyjście PRAWDZIWE 250W RMS.[br]Dopisany: 07 Październik 2010, 20:47_________________________________________________Jeśli zadowoli cię 200W mocy to możesz użyć jednej końcówki mocy holton + zasilacz tylko nie można dawać czadu do końca bo można uszkodzić głośnik przesterem.

Opublikowano
  • Autor

No w suie i tak na fulla nie bede sluchal...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oj kolego to niejest tak proste jak się by wydawał - albo i jest ale trzeba do tego odpowiednio podejść.

Po pierwsze polecam forum elektrody ... jest tam na ten temat i budowy głośników mnóstwo napisane.

Generalnie w domu problem sprawia zasilanie - na elektrodzie znajdziesz gotowe schematy takich zasilaczy, więcej ludzie przerabiają nawet zasilacze komputerowe. Tak czy inaczej nawiększa bolączką zasilanie jest uzyskania odpowiedniego Amperarza a to przekłada się proporcjonalnie na koszty wzmacniacza.

polecam również forum http://diyaudio.pl/index.php?redir=1