Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Proszę o porady , zmatownienia na dachu A4 B5 95 rok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy , mam takie pytanko posiadam Audi z 95r A4 b5, po każdym myciu pojawiają mi się na dachu takie zmatowienia>hmm,,, coś jak białe plamy które przechodzą przez cały dach > i jeszcze zobaczyłem, ze w poniektórych miejscach odchodzi jakby jakaś folia , coś w tym stylu , może nie folia > ale jakby podchodziła pod to woda i to pęka? lakier?co to jest koledzy proszę o fachowe rady bo szkoda audiczki , czy zaradzę to jakimś środkiem ? pozdrawiam :hi: co mam robić ;( może jest tu ktoś kto się troszkę zna na lakiernictwie!!

pomóżcie

a49b23434ae7ab2em.jpg

4998b501aaeb689bm.jpg

b2364d7a07f316f4m.jpg

Opublikowano

zapylenia od lakierowania. Na ostatnim zdjeciu schodzi lakier bezbarwny. Te zapylenia do spolerowania a z klarem nic nei zrobisz bedize schodził co raz bardziej. jedyne wyjscie malowanie dachu

Opublikowano
  • Autor

czyli wychodzi na to ze auto było malowane? dach? jak to spolerować, czy odpuścić i dać lakiernikowi do malowania? malować teraz czy lepiej po zimnie? proszę o op :hi:[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 23:11_________________________________________________jaka cena takiego malowania dachu mniej więcej?

Opublikowano

hmmm jedno co jest pewne z tych zdjec to ze lakiernik odpindolił kawal zyyyebanej roboty...lakier schodzacy platami to efekt na ktory moze sie zlozyc wiele czynnikow...poszukaj troche na forum bylo o tym...jedyne rozwiązanie to malowanie calego dachu...

...swoja droga ciekawe dlaczego dach byl malowany :mysli:

Opublikowano

tak było malowane. Spolerowac Pasta np. tempo(gąbka pasta i mocno wcierac) Ogolnie to wolalbym dac lakiernikowi zeby zmatował całosc i psiknął lakierem. Najlepiej przed zimą zeby sól nie wchodzila pod klar. Nie ma rdzy to nie ma szpachlowania, lakiernik ma duzo mniej roboty. Ceny rózne 250-500. Mysle ze za 300 uda ci sie znalesc lakiernika i zrobic to tak zeby miało ręce i nogi

Opublikowano

ja bym to robil to zimie...bo odpryskow nie ma a po co na zime klasc nowy klar...za 300zl ja bym tego nie robil podkrelam ze to jest dach i nie bardzo gdzie jest uciec wiec trzeba cieniowac na slupkach...polerka dachu t tez nie takie proste...no i ciekawe czy dach nie byl juz kiedys szpachlowany :mysli:

Opublikowano

czyli wychodzi na to ze auto było malowane? dach? jak to spolerować, czy odpuścić i dać lakiernikowi do malowania? malować teraz czy lepiej po zimnie? proszę o op :hi:[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 23:11_________________________________________________jaka cena takiego malowania dachu mniej więcej?

daj do lakiernika niech pomaluje, tylko zażycz sobie aby z całego dachu klar usunął i zapodkładował cały przed lakierowaniem bo inaczej płatami będzie w innych miejscach odłazić.
Opublikowano

jak się na tym nie znasz-oddaj do lakiernika,problem jedyny jest-bo to dach i dalej musi być "wpylenie" się w pozostały klar na słupkach i spolerowanie tego,jeśli auto ma trochę lat i lakier na całej powierzchni jest troszke zmatowiały-będzie widać miejsca polerowane-będą się odrózniać od reszty,bo będą "nowsze",bardziej błyszczące elementy,ale da się zrobić

łuszczenie się bezbarwnego,to niestety skutek przesuszenia- najczęściej występuje to,jak ktoś chce to zrobić szybko i powietrze z dmuchawy jest za gorące-lakier potrzebuje odpowiedniej temperatury i odpowiedniej ilości czasu do wyschnięcia i zjednolicenia się z lakierem kolorowym,to jest proces technologiczny malowania auta-nie da się tego obejść,ani przeskoczyć-jeśli któraś z tych czynności została zaniedbana-efekt będzie taki ,jak masz Ty-niestey zła wiadomośc-będzie odchodzić,wiec trzeba to zedrzec i połorzyć nową warstwę klaru

Opublikowano

jak się na tym nie znasz-oddaj do lakiernika,problem jedyny jest-bo to dach i dalej musi być "wpylenie" się w pozostały klar na słupkach i spolerowanie tego,jeśli auto ma trochę lat i lakier na całej powierzchni jest troszke zmatowiały-będzie widać miejsca polerowane-będą się odrózniać od reszty,bo będą "nowsze",bardziej błyszczące elementy,ale da się zrobić

łuszczenie się bezbarwnego,to niestety skutek przesuszenia- najczęściej występuje to,jak ktoś chce to zrobić szybko i powietrze z dmuchawy jest za gorące-lakier potrzebuje odpowiedniej temperatury i odpowiedniej ilości czasu do wyschnięcia i zjednolicenia się z lakierem kolorowym,to jest proces technologiczny malowania auta-nie da się tego obejść,ani przeskoczyć-jeśli któraś z tych czynności została zaniedbana-efekt będzie taki ,jak masz Ty-niestey zła wiadomośc-będzie odchodzić,wiec trzeba to zedrzec i połorzyć nową warstwę klaru

prawie ze wszystki zgodze sie ale wlasnie prawie bo niekoniecznie musi to byc efekt przesuszenia...doadam, ze moze to byc efekt tego o czym piszesz ale tez auto moglo byc malowane i nie dokonca zmatowione...no ale cala reszta ktora piszesz jest prawda...a moze by spolerowac przy tej okazji cale autko :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no dobrze a wracając szukać teraz lakiernika czy po zimie? może ktoś zna odpowiednia osobę w lodzi aby się tym zajęła i nic nie spieprzyła . no i oczywiście za rozsądne pieniądze :confused4: koledzy i jak uważacie jest sens tego robienia .to rok95 .. jeżeli zacznie odchodzić ten klar czy coś takiego to jakie mogą być tego skutki? jestem drętwy w tych rzeczach ;( szkoda mi Audiczki

Opublikowano

przeciez pomaluje do rynienek na dachu a w druga strone do uszczelek, wiec po co cieniować? Do tego przepolerowac reszte auta i bedzie dobrze. panowie przy cieniowaniu to wyjdzie go 3 razy tyle kasy a niezapominajmy ze nie jest to B7 czy 8... auto ma 15 lat... Ja bym pomalował sam dach i polerka wszystkich elementów i bedzie super efekt

Opublikowano

prawie ze wszystki zgodze sie ale wlasnie prawie bo niekoniecznie musi to byc efekt przesuszenia...doadam, ze moze to byc efekt tego o czym piszesz ale tez auto moglo byc malowane i nie dokonca zmatowione...no ale cala reszta ktora piszesz jest prawda...a moze by spolerowac przy tej okazji cale autko :mysli:

akurat w tym wypadku jest to efekt przesuszenia ponieważ pod warstwą lakieru bezbarwnego widać bazę (matowa).

tak jak w tym przypadku

bd2442f9814efa90m.jpg

[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 22:42_________________________________________________

przeciez pomaluje do rynienek na dachu a w druga strone do uszczelek, wiec po co cieniować? Do tego przepolerowac reszte auta i bedzie dobrze. panowie przy cieniowaniu to wyjdzie go 3 razy tyle kasy a niezapominajmy ze nie jest to B7 czy 8... auto ma 15 lat... Ja bym pomalował sam dach i polerka wszystkich elementów i bedzie super efekt

dokładnie tak jak napisałeś.
Opublikowano

iwadrian - masz racje :good:

a co do malowania to do wyboru albo robisz kupe albo malujesz to porzadnie :evil:

Opublikowano
  • Autor

koledzy jakie mogą być tego skutki , czy robic to teraz czy po zimie, chcę tak aby było dobrze .aby dach świecił i autko wyglądało ładnie ...podpowiedzcie[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 23:46_________________________________________________co mam rozumieć przez słowo malujesz porządnie . co powiedzieć lakiernikowi?

Opublikowano

iwadrian - masz racje :good:

a co do malowania to do wyboru albo robisz kupe albo malujesz to porzadnie :evil:

zrobić raz a dobrze :wink4:
Opublikowano

Ja bym pomalował sam dach i polerka wszystkich elementów i bedzie super efekt

właściwie-to masz rację-po co wstrzeliwac się,jak mozna pomalować do uszczelek i rynienek-nie pomyślałem o tym :wallbash:

polerka reszty i auto od razu odmłodnieje :good:

co do czasu-jaka różnica? jak będzie dobrze zrobione-to zima tego nie ruszy :wink4:

Opublikowano

koledzy jakie mogą być tego skutki , czy robic to teraz czy po zimie, chcę tak aby było dobrze .aby dach świecił i autko wyglądało ładnie ...podpowiedzcie[br]Dopisany: 05 Październik 2010, 23:46_________________________________________________co mam rozumieć przez słowo malujesz porządnie . co powiedzieć lakiernikowi?

napisałem ci w pierwszym moim poście co masz mu powiedzieć.
Opublikowano

no ja tak napisałem :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

tak to mam mu powiedzieć o tym usunienciu tego klara ..ale czy malowac do tych uszczelek/> rynienek