Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Olej na dolewkę...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno popełniłem błąd i zmieniłem olej na Castrol 5W40 Magnatec, niestety dopiero po wymianie wziąłem się za lekturę forum, no i wyszło że to syf, faktycznie olej zrobił się czarny zaraz po wymianie, etc...Nie chcę na razie zmieniać, ale że na dolewki sporo oleum idzie (do następnej wymiany doleje pewnie 5 litrów), pomyślałem, że na dolewkę może warto kupić Mobil 1 5W50 Rally Formula...Jest sens? No i czy nic nie wybuchnie...?hehehe

Opublikowano

Olej zawsze zrobi się ciemny zaraz po wymianie, i nie świadczy to źle o oleju.

Na dolewkę możesz dokupić olej dowolnego producenta i wskazane jest, by miał co najmniej tę samą klasę jakościową wg. API (czyli SM/CF) lub wyższą oraz lepkościową wg. SAE (5W40) , ale nie jest to obligatoryjne.

Ja na dolewkę zawsze dokupywałem taki sam olej, jakim miałem zalany silnik, z tym, że każde do tej pory posiadane auto eksploatowałem na Mobilu :tongue4:

Mobil 1 5W50 Rally Formula jest tak samo płynny jak Magnatec ( 5W - 25 do - 30°C ).

//EDIT: Poprawiłem to o tym SAE, bo faktycznie pomyliłem oznaczenia :D

Opublikowano
  • Autor

Z tego co wyczytałem, wynika, że akurat W50 świadczy o lepkości kinetycznej w wysokich temp. znaczy 100stopni, a pierwsza liczba oznacza w jakiej temp. olej samoistnie napłynie do pompy w tym wypadku -30 czyli na odwrót kolego Kimi...Przynajmniej tak tu (na forum) wyczytałem...Chodzi mi tylko o to czy można wymieszać Castrola z Mobilem1...No i czy nic nie wybuchnie... :tongue4:

Opublikowano
:hi: moim skromnym zdankiem szkoda "uszlachetniać" tego castrola, lepiej już szarpnąć się na baniak czegoś "lepszego" w 10W40 i kłopoto z głowy. Nie powinno wybuchnąć, gdzieś był taki mundry artykuł gdzie pisali że współczesne oleje można mieszać (byle zgodność klasy była) i tak można z 10W40 zrobić bardziej syntetyk lub w drugą stronę>>>>pytanie tylko po co. Nie wiem czy masz traktura czy benz ale w trakturze sadze zawsze będzie płukało i olej ma być ciemny. Ja w LPG mam czysty olej ale to nie oznacza że nie traci swoich właściwości-to inna bajka. Zmień i już. :good:
Opublikowano

Ja bym nie mieszał. Kiedyś zmieszałem oleje przekładniowe - Castrol i Elf. Miałem zwyczaj zlewania niepotrzebnych końcówek olei do jednego - olej zrobił się koloru mlecznej czekolady i strasznie śmierdział. I nawet łańcuch w rowerze bałem się nim nasmarować :>

Opublikowano
:slina: a ja wpadłem do jednego delikwenta żeby osłuchać silnik- że coś rzęzi, powiedział że zmieniał olej właśnie, no to ja wołam o baniak- kolo szczęśliwy przynosi coś tam orlena - mi :shocked: wyszły -patrzę a tu jak wół -do hydrauliki. Spuszczamy a tu piana :cool1: , zaklinał się że na trzeźwo :wink4: wymieniał... :naughty: tak też nie polecam.
Opublikowano

Poprawiłem swój post powyżej, bo strzeliłem kiszkę z tym SAE :tongue4:

To 5W to oznaczenie "zimowe", czyli zachowanie płynności w ujemnych temperaturach.