Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zderzenie czołowe samochodów przy 50km/h = 100km/h w ścianę? Bzdura!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak często spotykamy się z takim stwierdzeniem, że zderzenie czołowe 2 aut jadących 50km/h to to samo jakbyśmy uderzyli 100km/h w ścianę? Przyznaję, że sam w to wierzyłem bo wydawało się to logiczne i nie chciało mi się zagłębiać dalej w temat. Dzisiaj przypadkowo wpadłem na odcinek Pogromców Mitów w którym badali to zagadnienie. Otóż okazało się, że czołowe zderzenie 2 aut jadących z prędkością 50km/h ma się nijak do zderzenia jednego auta w ścianę przy 100km/h ponieważ owszem prędkość rośnie dwukrotnie natomiast energia rozkłada się na 2 auta.

Podsumowując czołowe zderzenie aut jadących 50km/h jest mniej bolesne niż uderzenie 50km/h w ścianę, ponieważ ściana nie pochłania energii a 2 odkształcające się auta jak najbardziej tak. Oczywiście sprawa ulega skomplikowaniu w przypadku znacznej różnicy mas obu aut i pewnie istnieje jakiś "punkt krytyczny" w tej różnicy przy której jedno auto zostaje zmasakrowane nawet bardziej niż przy uderzeniu 100tką w ścianę.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

ciekawe :good:

Opublikowano

no to ja podobnie się nie zagłębiałem i przyjąłem jako pewnik... rzeczywiście ciekawe i logiczne :good:

Opublikowano

też ten odcinek oglądałem i chyba jechali 60 a nie 50 ale to nie ważne, ważne jest to ze auta czołowo zderzając sie przy 60(oczywiście dwa takie same) wyglądały identycznie jak ten który uderzył w ścianę przy 60. A ten który uderzył przy 160 w ścianę to juz lepiej nie mówić jak wyglądał :(.A tez sam bylem w błędzie bo myślałem ze samochody jadąc czołowo na siebie przy prędkości 60 będą wyglądały jak ten przy 160 w ścianę i sie zdziwiłem ::

Opublikowano

Czysta fizyka :) kilka wzorków i pozamiatane :naughty: Tu jeszcze wszystko zależy od grubości, masy ściany i z jakiego materiału jest wykonana ta ściana, to samo tyczy się samochodów, tak jak wspomniałeś ich masy i klasy :decayed::naughty: Bo niby tico mogłoby ważyć 2 tony (wystarczy dorzucić kilka worków ziemniaczków i mamy dużą masę :decayed:), ale wtedy wcale nie byłoby bezpieczniej :decayed: bo tico to nadal tico :decayed:

Opublikowano

fizyka. dwie zasady zzasad zachowania pędu. oraz zderzenia nie sprezyste.

zderzenie za ściana to, po pierwsze ogromna róznica mas. a po drugie jesy utwierdzona, wiec nie da sie porównywac, jednego z drugim. w myśl zasady dwa takie same auta jadace z predkości 50km/h chołowo jest równe jednemu samochodowi jadącemu 100/h i uderzającemu w drugi taki sam nieruchomu samochód.

Opublikowano

w myśl zasady dwa takie same auta jadace z predkości 50km/h chołowo jest równe jednemu samochodowi jadącemu 100/h i uderzającemu w drugi taki sam nieruchomu samochód.

nie do końca... dwa jadące auta po zderzeniu zachowają się zupełnie inaczej ze względu na to że każde z nich posiada energie kinetyczną. stojące auto nie posiada energii wcale więc na pewno przejmie więcej energii od auta które w niego uderzy...

ale z pewnością porównanie bardziej realne jak to ze ścianą...

Opublikowano

Stare.

Ale jak widać jeszcze jare :wink4: