Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanie odnośnie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio z mojego wozu zaczal wyciekac olej, mechanik stwierdzil ze to trzeba wymienic:

simmerin wału tył, uszczela miski olejowej i uszczelka chlodniczki oleju....

ale ze tez turbina jest niezdatna i nieszczelny intercooler

jak myslicie co wybrac? -regenarcje turbiny, zakupic uzywana czy moze nowa?

jest mozliwosc zamontowania turbo z wersji 130km? i czy wtedy cos trzeba zmieniac jeszcze w silnku lub chip robic?

pozdrawiam

Opublikowano

tez turbina jest niezdatna

na podstawie czego to ocenił ?

odnośnie odpowiedzi na ostatnie pytanie to dobrze abyś nam napisał jaki masz silnik bo od tego zależy jak sterowane jest ciśnienie doładowania.

Opublikowano

ja bym wymienił interculer

pozdro

Opublikowano
  • Autor

odnośnie odpowiedzi na ostatnie pytanie to dobrze abyś nam napisał jaki masz silnik bo od tego zależy jak sterowane jest ciśnienie doładowania.

powiedzial ze kapie tez z turbiny...

silnik nie wiem jak z tymi literkami (afn itd) bo nie wiem jak to sprawdzic, ogolnie to 1.9tdi 90km

Opublikowano

powiedzial ze kapie tez z turbiny...

silnik nie wiem jak z tymi literkami (afn itd) bo nie wiem jak to sprawdzic, ogolnie to 1.9tdi 90km

AFN jest 110KM... 90KM to 1Z, AHU,AHH

Opublikowano

wszystko zależy skąd olej kapie i zależy też właśnie czy masz silnik AHH czy jeden z tych pozostałych. Silnik AHH jest o tyle specyficzny, że jako jedyny w A4 na swoje 90 KM ma właśnie turbosprężarkę ze zmienną geometrią sterowaną podciśnieniem czyli zupełnie inaczej niż w tych pozostałych 90-cio konnych. Jeśli wyciek oleju widoczny jest albo na górze korpusu turbosprężarki (w miejscu przyłącza rurki zasilającej turbo w olej smarujący jej wałek) lub od dołu w miejscu przyłącza węża spływu oleju do silnika to nie świadczy to wcale o uszkodzeniu turbosprężarki tylko jej uszczelnień doprowadzenia i odpływu oleju. Jeśli cieknie od strony sprężarki czyli olej jest pchany do dolotu powietrza doładowanego to też nie świadczy to jeszcze o uszkodzeniu uszczelnień wałka turbo - w takim przypadku aby się przekonać, że olej pochodzi z turbo to trzeba wypiąć wężyk odmy z rury powietrza idącej do turbo od obudowy filtra powierza a ten odcinek dolotu powietrza od wężyka odmy do turbo zdemontować i wyczyścić z resztek oleju i zrobić kilka parę tyś. km - pojawienie się ponowne wycieku oleju dopiero świadczy o uszkodzeniu uszczelnień wałka turbosprężarki. Możliwe jest również uszkodzenie uszczelnienia od strony turbiny czyli olej wycieka w wydech ale to nie stanowi takiego niebezpieczeństwa jak w przypadku wycieku od strony sprężającej i możliwość rozbiegania się i uszkodzenia silnika.

Opublikowano
  • Autor

wszystko zależy skąd olej kapie i zależy też właśnie czy masz silnik AHH czy jeden z tych pozostałych. ....

jak mozna to sprawdzic nie majac vaga?

Opublikowano

We wnęce koła zapasowego jest nalepka,tam masz oznaczenie silnika.A i zmień mechanika.