Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Moduł dyskomfortu i nie tylko - dramat :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem rozpoczął się od braku możliwości otwarcia tylnej klapy w avancie:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=167277.0

Jednak wygląda na to, iż jest on związany z modułem komfortu w związku z czym pozwoliłem sobie założyć temat w dziale lepiej pasującym? (Jeśli mod uzna, że dział elektryka lub diagnoza będzie lepszym działem to proszę o przeniesienie :cool1: )

Błędy w module:

Control Module Part Number: 8E0 959 433 BA

Component and/or Version: Komfortgerát TA7 1310

Software Coding: 07008

Work Shop Code: WSC 63251

Additional Info: 8E1959801B Tőrsteuer.FS BRM 0103

Additional Info: Steuergerát Beif. antwortet nicht

10 Faults Found:

01331 - Door Control Module: Driver Side (J386)

49-10 - No Communications - Intermittent

01332 - Door Control Module: Passenger Side (J387)

01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)

01320 - Control Module for Climatronic (J255)

01336 - Data Bus for Comfort System

37-10 - Faulty - Intermittent

00956 - Key 2

35-10 - - - Intermittent

00466 - Control Module for Steering Column Electronics (J527)

00457 - Control Module for Network (J519)

Po ich wykasowaniu wszystko wróciło do normy jednak po pewnym czasie problem powrócił i dziś znów nie mogę otworzyć klapy, działa tylko pilot. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale dziś w nocy popadało i od tego momentu problem powrócił.

Jakiś czas temu moduł komfortu został zalany:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=160788.0

Jednak po osuszeniu wszystko działało jak należy przez ponad miesiąc.

Czyżby woda znów dostawała się do modułu ? Czy poniższe błędy są wynikiem problemów z komfortem czy gdzieś indziej powinienem szukać przyczyny ?

Przed chwilą sprawdziłem błędy w wybranych modułach:

Silnik:

Control Module Part Number: 038 906 019 LJ

Component and/or Version: 1,9l R4 EDC G000SG 5934

Software Coding: 00002

Additional Info:

1 Fault Found:

18107 - Powertrain Data Bus: Missing Message from Steering Wheel Electronics

P1699 - 35-00 - -

Wskaźniki:

Control Module Part Number: 8E0 920 930 T

Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. RB4 D42

Software Coding: 00001

Work Shop Code: WSC 05311

Additional Info:

3 Faults Found:

01320 - Control Module for Climatronic (J255)

Komfort:

Control Module Part Number: 8E0 959 433 BA

Component and/or Version: Komfortgerát TA7 1310

Software Coding: 07008

Additional Info: 8E1959801B Tőrsteuer.FS BRM 0103

Additional Info: 8E1959802B Tőrsteuer.BF BRM 0103

2 Faults Found:

Centralna elektryka

Control Module Part Number: 8E0 907 279 F

Component and/or Version: int. Lastmodul RDW 0517

Software Coding: 00011

1 Fault Found:

[br]Dopisany: 04 Listopad 2010, 07:33_________________________________________________Czy kabel od tylnej klapy idzie bezpośrednio z modułu komfortu do klapy czy po drodze są jeszcze jakieś złącza ?[br]Dopisany: 07 Listopad 2010, 21:33_________________________________________________Serio nikt nie ma schematów elektrycznych, żeby sprawdzić czy kabel od mikrozłącza w klapie idzie bezposrednio do komfortu czy jest po drodze jakieś złącze jeszcze ?

Po wykasowaniu błedów powracją nastepujące w module komfortu:

Dzisiaj sprawdziłem moduł, suchy.

Opublikowano
  • Autor

tapicerkę klapy zdjałem do mikrostyku się dostałem i wszystko wygląda ok. Gdybym wiedział, które piny w zlączu przy mikrostyku odpowiadają za wysłanie sygnału mógłbym na krótko zamknąc obwód i wykluczyć ewentualny uszkodzony mikrostyk. No chyba, że gdzieś kabel sie przełamał ?[br]Dopisany: 14 Listopad 2010, 10:03_________________________________________________Nikt nie ma pojęcia gdzie leży prawdopodobna przyczyna awarii ? Elektryka zaczyna mi świrować. Ostatnio przestały działać elektryczne szyby oraz automatyczne blokowanie drzwi po przekroczeniu predkosci, po pewnym czasie blokowanie zaczęło działać i szyby wróciły do normy z mały defektem a mianowicie z panelu kierowcy da się tylko opuścić szybe pasażera, natomiast nie idzie jej podnieść, podnosi ją za to panel pasażera ?

Nie wiem czy winy szukać w module komfortu czy w module w drzwiach pasażera czy może w wiązce idącej do tego modułu z słupka ... ? a moze w module szyb pasażera [br]Dopisany: 18 Listopad 2010, 09:57_________________________________________________Postanowiłem się przyjrzeć połączeniu pomiędzy drzwiami a słupkiem. Przed wypięciem kostki z słupków odłączyłem akumulator. Na pierwszy rzut oka nie widać aby któryś z kabli był przerwany ( osłony od strony drzwi nie udało mi się ściągnąć więc dostęp był ograniczony). Popsikałem złącza kontaktem i organoleptycznie palcem sprawdziłem kable. Po złożeniu zarówno klapa jak i szyba działa. Nie wiem czy odłączenie zasilania czy też, któryś z kabli w drzwiach kierowcy pasażera nie ma styku i ruszanie nimi pomogło ...

Opublikowano

Ja bym obstawial na modul komfortu , jak byl zalany to sa efekty :confused4: jedni czyszcza inni wymieniaja

Opublikowano
  • Autor

Może i masz rację... po dniu działania znów klapa przestała się otwierać :confused4: Podobny problem znalazłem tutaj http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=170048.0 ale coraz bardziej myślę o oddaniu auta w ręce elektryka.

Z drugiej strony ktoś tutaj http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=95498.msg1088683#msg1088683 miał podobny problem i chyba był on związany z wiązką od strony pasażera ?

Opublikowano
  • Autor

podjechałem dziś do elektryka, wbił się w wiązkę przy mikrostyku i mikrostyk działa ok. Więc chyba rzeczywiście przyszedł czas na wymianę modułu komfortu, tym bardziej, że prócz klapy inne problemy z elektryka też zaczynają się dziać.

Dzisiaj otworzyły się tylko przednie drzwi, zamek nie zaryglował po przekroczeniu prędkości a szyby nie działały. Po przejechaniu kilometra zamek się zaryglował a szyby znów działają .... :no:

Opublikowano

Przed wymianą modułu komfortu sprawdź jeszcze wiązkę idącą do niego pod nogami kierowcy a zwłaszcza punkty fabrycznego zgrzania kilku przewodów w wiązce. Jeżeli moduł i instalacja były zalane, instalacja często gnije w tych właśnie punktach zgrzewów i daje efekty jakie opisujesz.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za radę, jutro sprawdzę. Rozumiem, że muszę rozwinąć tą bawełnianą taśmę i tam szukać tych zgrzewów czy gdzieś dalej ?

Opublikowano

Dokładnie, usuń izolację i od razu zobaczysz o co chodzi. Wygląda to tak, jakbyś złożył kilka przewodów razem i założył koszulkę termokurczliwą. Jest przynajmniej kilka takich punktów w różnych miejscach wiązki.

Opublikowano
  • Autor

Przewody wyglądają ok. ale dziś juz chyba ostatecznie komfort wyziąnął ducha ... szyby nie działają, drzwi od wewnątrz tylko przednie się ryglują, vag nie łączy sie ani z modułem komfortu ani z centralną elektryką ... światło wewnątrz pali się przy zamkniętych drzwiach. Vag w wskaźnikach pokazuje brak połączenia z komfortem i tylnimi drzwiami :wallbash:

Mam nadzieję, że to tylko komfort :embarrassed: dziwi mnie czemu nie moge połączyć sie z centralną elektryką ?[br]Dopisany: 25 Listopad 2010, 16:14_________________________________________________Po wymianie modułu, wszystko wróciło do normy :>

Opublikowano

Podepnę się pod ten sam wątek, gdyż mam podobny problem.

W samochodzie nie działa mi nic w drzwiach pasażera z przodu, a dokładniej nie działa szyba, lusterko, rygiel i głośnik. Brak jest również podświetlenia na nogi. Vag pokazuje błąd 01332 - Door Control Module: Passenger Side (J387). Wszystko inne jest sprawne i działa poprawnie. I teraz moje pytanie czy można ten moduł jeszcze naprawić czy już muszę rozglądać się za nowym?

Opublikowano

Niekoniecznie, na początek sprawdź przewody w gumowej przelotce między drzwiami a nadwoziem.

Opublikowano

Niekoniecznie, na początek sprawdź przewody w gumowej przelotce między drzwiami a nadwoziem.

zgadza sie :) dla pewnosci sciagnij slupek A i gdzies masz przerwane kabelki albo kostka nie laczy :cool1: jak nie to sprawdz jeszcze zdejmujac tapicerke i sprawdzasz przewody idace do silniczka z modulem

Opublikowano

Przewody wyglądają ok. ale dziś juz chyba ostatecznie komfort wyziąnął ducha ... szyby nie działają, drzwi od wewnątrz tylko przednie się ryglują, vag nie łączy sie ani z modułem komfortu ani z centralną elektryką ... światło wewnątrz pali się przy zamkniętych drzwiach. Vag w wskaźnikach pokazuje brak połączenia z komfortem i tylnimi drzwiami :wallbash:

Mam nadzieję, że to tylko komfort :embarrassed: dziwi mnie czemu nie moge połączyć sie z centralną elektryką ?[br]Dopisany: 25 Listopad 2010, 16:14_________________________________________________Po wymianie modułu, wszystko wróciło do normy :>

to super, że przeszczep się udał :good: