Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie zimowki ?? 15" czy 16"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie panowie. W zwiazku z tym ze zima sie zbliza planuje zakup zimowek , prawdopodobnie Goodyear Ultra Grip 6 lub 7 , bo te co mam sa z 98 roku heheehe.

Tylko teraz pytanie kupowac 16" 205/55 na felgi alu , czy 15" 195/55 na stalowki??

Opublikowano

205/55 i 16'' , gdzie 15, gdzie stalowki do A6 :>

hehehe :P

No ale chodzi mi o trakcje na sniegu itp. Bo mam 16" ori alu i 15" stalowki na te i na te moge zalozy tylko z innymi rozmiarami. A chodzi mi o bardziej bezpieczna i komfortowa jazde. :)

Opublikowano

No ja jezdzilem zime tamtą na 16'' i naprawde oki , na taką krowe 195 są za waskie , na 205/55/16 jest w sam raz

Opublikowano

No ja jezdzilem zime tamtą na 16'' i naprawde oki , na taką krowe 195 są za waskie , na 205/55/16 jest w sam raz

tylko ze teraz mam takie letnie hehehe

Opublikowano

Wybaczcie mi smialosc :wink4: ze sie "podepne" do tematu - a z kolei do A4 z Waszego doswiadczenia na zime bardziej alu 16" 205/55 czy stal 15" 195/55 ?

Opublikowano

Wybaczcie mi smialosc :wink4: ze sie "podepne" do tematu - a z kolei do A4 z Waszego doswiadczenia na zime bardziej alu 16" 205/55 czy stal 15" 195/55 ?

A moze alu 15'' i wszystko bedzie git :th:
Opublikowano

W zimie jeżdze na alu 16" i opony 205/ 55 i nie narzekam, sprawuje sie bardzo dobrze, poza tym nawet tu gdzie mieszkam jest w zimie 10 dni sniegu na drodze, a reszta czarne drogi jak juz drogowcy sie ogarną. [br]Dopisany: 09 Październik 2007, 13:55 _________________________________________________

Tylko teraz pytanie kupowac 16" 205/55 na felgi alu

Ja wybrałbym powyższą opcje MR Mad Max

Opublikowano

Z teorii i wsumie praktyki wezsza i wyzsza opona jest zalecana na zime. Wiekszy nacisk na mniejsza powierzchnie = bardziej wbity w snieg bieznik opony = lepsza trakcja = bepieczenstwo.

Teraz sobie odpowiedz, czy lepsza bedzie szersza i nizsza 16 czy wezsza i wyzsza 15 :)